Total

1e PlasticRoad-fietspad ter wereld geopend

Zwolle, 12 september 2018 - Een wereldprimeur voor de provincie Overijssel en gemeente Zwolle: het eerste PlasticRoad-fietspad ter wereld is vandaag geopend in Zwolle. Gedeputeerde Bert Boerman en wethouder William Dogger fietsen samen met PlasticRoad-bedenkers Anne Koudstaal en Simon Jorritsma als 1e over het fietspad op basis van gerecycled plastic. Het idee werd drie jaar geleden gepresenteerd door wegenbouwer KWS (een Koninklijke VolkerWessels onderneming). Wavin en Total haakten in 2016 aan met hun expertise op het gebied van kunststoffen om het concept door te ontwikkelen tot een daadwerkelijk product. Naast de pilotlocatie in Zwolle volgt in november een tweede pilot in Giethoorn.

Het eerste PlasticRoad-fietspad is 30 meter lang en ligt aan de Deventerstraatweg tussen de kruising met de Lindestraat en de Verenigingstraat. De 30 meter plastic fietspad bevat evenveel gerecycled plastic als 218.000 plastic bekertjes of 500.000 plastic flesdoppen. De pilot is bovendien voorzien van diverse sensoren die alles meten wat er met en in de weg gebeurt, zoals de temperatuur, het aantal fietspassages en de belasting van de weg. Daarmee is de PlasticRoad ook het eerste smart fietspad ter wereld.

Bedenkers van de PlasticRoad Anne Koudstaal en Simon Jorritsma: “Deze eerste pilot is een grote stap richting een duurzame en toekomstbestendige weg gemaakt van gerecycled plastic. Toen we het concept bedachten, wisten we niet hoe we een PlasticRoad moesten maken, nu weten we het.”

Nieuwe bestemming voor plastic afval

Wereldwijd wordt jaarlijks 350 miljard kilo plastic gebruikt. Het overgrote deel van het plastic afval wordt nog steeds gestort of verbrand. In Europa bevatten alle kunststoftoepassingen samen maar 7% gerecycled plastic.* De PlasticRoad geeft plastic afval een hoogwaardig, tweede leven door het te recyclen en toe te passen in een weg. Daarmee willen de bedrijven een bijdrage leveren aan het overschot aan plastic afval dat er nu is. De PlasticRoad-pilot in Zwolle is circulair en er is gebruik gemaakt van gerecycled plastic. Het uiteindelijke doel is dat de PlasticRoad voor 100% uit gerecycled plastic bestaat.

Naast een mogelijke oplossing voor het plasticprobleem, is de PlasticRoad een manier om sneller een weg aan te leggen, met minder overlast en minder CO₂-uitstoot. De prefab, modulaire elementen maken dit mogelijk. De holle constructie bieden een oplossing voor het verbeteren van de (afval)waterafvoer, in het geval van extreme regenval.

Overijssel en Zwolle stimuleren innovatie

De provincie Overijssel en de gemeente Zwolle zien een grote potentie in de PlasticRoad als oplossing voor de toekomstige uitdagingen en ambities. Zij kozen ervoor om gezamenlijk opdrachtgever te zijn voor de eerste twee pilots. Door de eerste klant te zijn van de PlasticRoad kan het nieuwe product in de praktijk worden getoetst op technische en economische haalbaarheid.

Zo stimuleren beide partijen ondernemers met vernieuwende en duurzame ideeën en dragen zij bij aan een circulaire economie en een toekomstbestendige openbare ruimte.

Tweede pilot in Giethoorn

In november wordt een tweede pilot in Giethoorn aangelegd. Deze komt op een locatie waar andere eigenschappen van de PlasticRoad kunnen worden getest. Zodoende bieden de meetresultaten van beide pilots voldoende kennis om het product door te ontwikkelen. De pilots met de provincie en gemeente duren in principe vijf jaar. In de tussentijd zoeken de PlasticRoad-partners nieuwe locaties voor volgende pilots om andere toepassingen van de innovatie te kunnen testen. Daarbij wordt nu gedacht aan parkeervakken, perrons en trottoirs.

*bron: Deloitte sustainability report 2017

Lezersvragen

Total
Total Refining & Chemicals
rue de l’Industrie,52
Nijverheidsstraat,52
BE-1040 Brussels
Belgium
www.polymers.total.com
www.total.com

Opmerkingen voor de redactie

Over KWS

Wegen en openbare ruimten. Over land en water. Boven en onder de grond. Koninklijke VolkerWessels onderneming KWS ontwerpt, bouwt, onderhoudt, beheert en exploiteert infrastructuur. Met acht vestigingen en diverse dochters, deelnemingen en eigen materieel biedt KWS een waaier aan disciplines, dichtbij de klant. Van advies tot asfaltproductie. Van specialismes als grondverzet, rioleringen en waterbouw tot kleinschalig werk voor gemeenten en particulieren. Ook werkt KWS als marktleider in de wegenbouw en de productie van asfalt aan omvangrijke multidisciplinaire projecten om de complete infrastructuur te realiseren. Duurzame innovaties als PlasticRoad, het HERA-system voor gerecycled asfalt en lichtgevende belijning FloWithDGlow komen uit de koker van KWS. Voor meer informatie, bekijk www.kws.nl

Over Wavin

Wavin is de grootste leverancier van plastic leidingsystemen en -oplossingen in Europa. Het bedrijf biedt oplossingen voor boven- en ondergrondse projecten in duurzaam waterbeheer, verwarmen en koelen, water- en gasdistributie, riolering, en kabelbescherming. Het hoofdkantoor bevindt zich in Zwolle (Nederland). Wavin is actief in meer dan 20 landen en heeft ongeveer 5.000 medewerkers. Sinds 2012 is Wavin onderdeel van Mexichem, wereldmarktleider op het gebied van o.a. plastic leidingsystemen. www.wavin.nl

Over Total

Total is een wereldwijde en geïntegreerde energieproducent, één van de eerste internationale olie- en gasmaatschappijen en een belangrijke speler op het vlak van koolstofarme energieën. Zijn 98.000 medewerkers engageren zich voor een betere energie die veiliger, schoner, efficiënter, innovatiever en toegankelijker is voor iedereen. Actief in meer dan 130 landen, stelt Total alles in het werk opdat zijn activiteiten consequent een economische, sociale en ecologische meerwaarde hebben. www.total.com

Related images

1e PlasticRoad-fietspad ter wereld geopend.

 

Editorial enquiries

Kirsten de Graaf
head of communications KWS

+31 6 11 00 79 11
communicatie@​kws.nl

Petra Timmer
Provincial and municipal spokesperson

+31 38 499 9223
pa.timmer@​overijssel.nl

Annemarie van der Lee
Provincial and municipal spokesperson

31 38 498 2011
a.van.der.lee@​zwolle.nl

Nancy van Heesewijk
EMG

nvanheesewijk@​emg-marcom.com

 

Also available in

 

Share

 

More news from