SABIC

SABIC en Solarge ontwikkelen en commercialiseren lichtgewicht, circulaire zonnepanelen

  • De zonnepanelen, ontwikkeld in volledige samenwerking tussen Solarge en SABIC, zijn volledig circulair en 50% lichter dan conventionele panelen.
  • In iedere fase van het proces was sprake van een innovatieve samenwerking, van de eerste ontwikkeling tot de installatie en de industriële opschaling van het product om het op de markt te brengen.
  • SABIC en Solarge presenteerden hun unieke samenwerking bij de opening van de nieuwe fabriek van Solarge in Weert, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Nederlandse overheid en de Europese Commissie.

SITTARD, NEDERLAND, 24 mei 2023 - SABIC, een wereldleider in de chemische industrie, heeft samen met Solarge, een innovatieve producent van zonnepanelen, succesvol lichtgewicht, circulaire fotovoltaïsche (PV) panelen ontwikkeld. Deze samenwerking werd 22 mei gepresenteerd tijdens het openingsevenement van de nieuwe fabriek van Solarge in Weert. Behalve vertegenwoordigers van SABIC, Solarge en andere industriële leiders, werd de ceremonie ook bijgewoond door minister van Klimaat en Energie Rob Jetten en Europees commissaris voor Energie Kadri Simson.

Lada Kurelec, General Manager PP & E4PS bij SABIC, sprak op het evenement en benadrukte: “Als onderdeel van onze duurzaamheidsstrategie om de energietransitie te ondersteunen, geeft SABIC prioriteit aan samenwerking en innovatie samen met industrieleiders in haar vakgebied. Wij zijn er trots op een betrouwbare partner te zijn voor duurzame en inclusieve groei en zijn verheugd om met Solarge samen te werken aan dit belangrijke project in de ontwikkeling van circulaire zonnepanelen. We kijken ernaar uit om voort te bouwen op dit partnerschap en onze inspanningen voor duurzaamheid voort te zetten door samenwerking en innovatie op weg naar CO2-neutraliteit.”

Jan Vesseur, CEO of Solarge, zei: “Met deze nieuwe productielijn kunnen we de meest duurzame zonnepanelen in een stevig volume produceren en op de meest duurzame manier bijdragen aan het versnellen van de energietransitie. De samenwerking met SABIC bij de ontwikkeling van dit product is voor ons cruciaal geweest en voortreffelijk in de uitvoering.”

SABIC werkte nauw samen met Solarge om een zonnepaneel met een lage CO2-voetafdruk te ontwikkelen, gemaakt van SABIC® PP-compounds (polypropyleen). Tegenwoordig kunnen veel daken van gebouwen het gewicht van de huidige glazen PV-panelen niet dragen. De SABIC PP-compounds, die in deze zonnepanelen worden gebruikt, zorgen voor een gewichtsvermindering van meer dan 50%. Bovendien hebben deze PV-panelen een lagere CO2 voetafdruk van meer dan 25% en kunnen ze na 25 jaar worden hergebruikt binnen hun eigen productieketen. Deze eigenschappen leiden tot een grote vraag naar toepassing op industriële daken, aangezien klanten in het commerciële en industriële bouwsegment op zoek zijn naar lichtere en energie-efficiëntere alternatieven.

Het oorspronkelijke concept voor de lichtgewicht, circulaire zonnepanelen werd ontwikkeld en gepatenteerd door SABIC en Solarge. In deze unieke samenwerking met Solarge ontwikkelde SABIC gedifferentieerde polypropyleen materialen om het Solarge lichtgewicht zonnepaneel te laten voldoen aan de prestatie-vereisten. SABIC werkte vervolgens samen met Solarge aan de verdere ontwikkeling van de applicatie, het testen van het concept, de installatie en ondersteunde de industriële opschaling van het product voor toegang tot de markt.

De SABIC PP-compounds die in deze panelen worden gebruikt, zullen worden geproduceerd op SABIC's polypropyleen compounding site in Genk, België. Als volgende stap in dit traject heeft SABIC in een pilotproject al 50 van deze lichtgewicht PV-panelen op het dak van deze fabriek geïnstalleerd. Dit markeert het begin van een grootschalige installatie van bijna 5.000 panelen in de loop van 2023. Dit bevestigt ook de betrokkenheid van SABIC om de energietransitie naar hernieuwbare energie te stimuleren, door middel van zowel materiaaltoepassingen als het verminderen van de CO2-voetafdruk van de productie.

Lezersvragen

SABIC

Europaboulevard 1
6135 LD Sittard
Netherlands

+31 164 291 909

bregje.schouteren@​sabic.com

www.sabic.com


Opmerkingen voor de redactie

  • SABIC en de merken met ™ zijn handelsmerken van SABIC, haar dochterondernemingen of haar filialen.
  • SABIC moet altijd in hoofdletters worden vermeld.

OVER SABIC

SABIC is een wereldwijd gediversifieerd chemiebedrijf met het hoofdkantoor in Riyad, Saoedi-Arabië. Het opereert op wereldwijde schaal in Amerika, Europa, het Midden-Oosten en het Aziatisch/Pacifisch gebied en produceert een breed scala aan producten: chemicaliën, grondstoffen en hoogwaardige kunststoffen, agri-nutriënten en metalen.

SABIC ondersteunt zijn klanten bij het herkennen en ontwikkelen van kansen op belangrijke eindmarkten, zoals de bouw, medische apparatuur, verpakkingen, agri-nutriënten, elektrische en elektronische apparatuur, transport en schone energie.

SABIC boekte in 2022 een nettowinst van SR 16,53 miljard (USD 4,41 miljard). De omzet in 2022 kwam uit op SR 198,47 miljard (USD 52,92 miljard). De totale activa bedroegen eind 2022 SR 313 miljard (USD 83,46 miljard). De productie in 2022 bedroeg 61 miljoen ton.

Het bedrijf heeft wereldwijd meer dan 31.000 werknemers en is in circa 50 landen actief. SABIC stimuleert innovatie en vindingrijkheid, heeft 9.948 octrooien en octrooiaanvragen en beschikt over belangrijke onderzoeksfaciliteiten met innovatiecentra in vijf grote geografische regio's – de VS, Europa, het Midden-Oosten, Zuid-Azië en Noord-Azië.

OVER SOLARGE

Solarge is een toonaangevende producent van innovatieve circulaire en lichtgewicht zonnepanelen. Met een sterke focus op innovatie draagt Solarge bij aan de verduurzaming van de energietransitie. Het bedrijf, gevestigd in Weert, gebruikt hoogwaardige materialen en geavanceerde technologieën om klanten te voorzien van duurzame en lichtgewicht zonnepanelen.

Lees meer op www.solarge.com.

Related images

 

Editorial enquiries

Bregje Schouteren
SABIC

+31 164 291 909

bregje.schouteren@​sabic.com

Stephanie Wakkee
Marketing Solutions NV

+32 3 31 30 311

swakkee@​marketing-solutions.com

 

Also available in

 

Share

 

More news from