SABIC

SABIC produceert als eerste gecertificeerde circulaire polymeren

SITTARD, NEDERLAND, 1 februari 2019 - SABIC, een wereldleider in de chemische industrie, heeft een belangrijke mijlpaal bereikt in een grensverleggend project door als eerste gecertificeerde circulaire polymeren te produceren op basis van een grondstof afkomstig uit gemengd plastic afval.

De productie van deze eerste gecertificeerde circulaire polymeren maakt deel uit van wat bekend staat als de 'marktintroductiefase'. Deze fase is in januari gestart en is een belangrijke eerste stap naar een nieuwe circulaire waardeketen voor plastic. De eerste hoeveelheden pyrolyse-olie - de grondstof die gemaakt wordt uit plastic afval - zijn in de productiefaciliteit van SABIC in Geleen als grondstof gebruikt om de eerste gecertificeerde circulaire polymeren te produceren. De gepatenteerde pyrolyse-olie is vervaardigd door PLASTIC ENERGY Ltd uit gemengd plastic afval van lage kwaliteit, dat anders wordt verbrand of gestort.

De productie en commercialisering van de eerste maandelijkse volumes van gecertificeerde circulaire polymeren - polyethyleen (PE) en polypropyleen (PP) - zijn een belangrijke stap met het oog op de in 2021 geplande opstart van de commerciële fabrieken die SABIC en PLASTIC ENERGY voornemens zijn te bouwen in Nederland en waarin laagwaardig plastic afval zal worden verwerkt tot een alternatieve grondstof.

"De ontwikkeling van gecertificeerde circulaire polymeren is een innovatieve doorbraak en de marktintroductiefase van SABIC is een kritieke fase in dit proces", aldus Frank Kuijpers, General Manager Corporate Sustainability bij SABIC. “De introductie slaat een brug van een lineaire naar een circulaire economie en biedt klanten de mogelijkheid deze gecertificeerde circulaire polymeren te positioneren. Dankzij deze aanpak kan het vertrouwen in dit pioniersproduct eerst groeien voordat SABIC overgaat naar productie op volle capaciteit."

De circulaire PE en PP zijn volgens het International Sustainability and Carbon Certification Plus (ISCC+) systeem gecertificeerd. ISCC+ toetst hiertoe de gehele waardeketen. Er wordt gebruik gemaakt van een zogenaamd massabalans principe. Hierin mag voor iedere 1000 kg alternatieve grondstof die in de kraker wordt verwerkt en dus 1000 kg fossiele grondstof vervangt, ook 1000 kg polymeren als gecertificeerd circulair product worden bestempeld.

Gecertificeerde circulaire polymeren zullen de klanten van SABIC helpen tegemoet te komen aan de vraag van de consument naar meer duurzame producten en dragen bij aan het sluiten van de kringloop door hergebruik van plastic afval.

Lezersvragen

SABIC
Europaboulevard 1
6135 LD Sittard
Netherlands
+34 968 127 740
lindsay.clarkmead@​sabic.com
www.sabic.com

Opmerkingen voor de redactie

  • SABIC en de merken met ™ zijn handelsmerken van SABIC, haar dochterondernemingen of haar filialen.
  • Hoge resolutie foto's zijn beschikbaar op aanvraag.
  • SABIC moet altijd in hoofdletters worden vermeld.
  • © 2019 Saudi Basic Industries Corporation (SABIC). Alle rechten voorbehouden.
  • Alle merken, producten of diensten van andere ondernemingen genoemd in dit document zijn handelsmerken, dienstmerken en/ of handelsnamen van hun respectievelijke eigenaren.

OVER SABIC

SABIC is een wereldwijd toonaangevend gediversifieerd chemiebedrijf dat zijn hoofdkantoor in Riyadh, Saudi-Arabië, heeft. We produceren een grote reeks uiteenlopende producten – van chemicaliën en kunststoffen tot agrarische meststoffen, metalen en specialiteiten in fabrieken van wereldschaal in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, het Midden-Oosten en het Aziatisch/Pacifisch gebied.

We ondersteunen onze klanten bij het herkennen en ontwikkelen van kansen op belangrijke eindmarkten, zoals bijvoorbeeld de bouw, medische apparatuur, verpakking, agrarische meststoffen, elektrische en elektronische apparatuur, transport en schone energie.

SABIC behaalde in 2017 een nettowinst van SR 18,4 miljard (US$ 4.9 miljard) bij een omzet van SR 149,8 miljard (US$ 39.9 miljard). Eind 2017 bedroegen de totale activa SR 322.5 miljard (US$ 86 miljard). De totale productie in 2017 was 71.2 miljoen metrische ton.

SABIC heeft wereldwijd meer dan 34.000 mensen in dienst en is in meer dan 50 landen actief. Het bedrijf stimuleert en ondersteunt innovatie en vindingrijkheid – getuige de meer dan 11.534 octrooien die op onze naam staan – en beschikt over aanzienlijke onderzoeksfaciliteiten in de vorm van innovatiecentra in vijf belangrijke regio’s – de Verenigde Staten, Europa, het Midden-Oosten, Zuid-Azië en Noord-Azië.

De Saudi-Arabische regering bezit 70 procent van de aandelen van SABIC en de resterende 30 procent wordt op de Saudische effectenbeurs verhandeld.

Related images

Jeroen Castelijn, General Manager van de locatie Geleen, en Frank Kuijpers, General Manager Corporate Sustainability, vieren de productie van de gecertificeerde circulaire polymeren in Nederland.

 

Editorial enquiries

Lindsay Clarkmead
SABIC

+34 968 127 740
lindsay.clarkmead@​sabic.com

Kevin Noels
Marketing Solutions NV

+32 3 31 30 311
knoels@​marketing-solutions.com

 

Also available in

 

Share

 

More news from