SABIC

SABIC introduceert samen met klanten de gecertificeerde circulaire polymeren uit gemengd plastic afval

 • SABIC brengt in 2019 samen met Unilever, Vinventions en Walki Group ISCC gecertificeerde circulaire polymeren op de markt, als onderdeel van een eerste introductiefase.
 • Deze gecertificeerde circulaire polymeren worden door SABIC in Nederland, op het Chemelot terrein in Geleen, geproduceerd uit een grondstof gemaakt van gerecycleerd plastic afval, ontwikkeld door PLASTIC ENERGY en bieden een drop-in alternatief voor klanten.
 • De stap om gemengd kunststofafval terug te voeren naar het oorspronkelijke polymeer sluit aan bij de inzet van SABIC, de grondstofleverancieren klanten van SABIC om innovatieve oplossingen te bieden voor een circulaire economie.

DAVOS, SWITZERLAND, 24 januari 2019 - SABIC, een wereldleider in de chemische industrie, start de productie van gecertificeerde circulaire polymeren voor haar klanten Unilever, Vinventions en Walki Group. De bedrijven hebben dit vandaag gezamenlijk bekendgemaakt. Unilever, Vinventions en Walki Group zullen de gerecyclede polymeren aanwenden ten behoeve van consumentenverpakkingen die in 2019 op de markt verschijnen.

De gecertificeerde circulaire polymeren worden geproduceerd op basis van een grondstof die bekend staat als TACOIL - een gepatenteerd product van het Britse PLASTIC ENERGY Ltd. TACOIL onstaat uit de recycling van gemengd, laagwaardig plastic afval dat anders wordt verbrand of gestort. De gecertificeerde circulaire polymeren worden vervolgens aan de genoemde klanten geleverd, die deze polymeren inzetten voor de ontwikkeling van nieuwe, hoogwaardige en veilige verpakkingen voor hun producten.

Deze introductiefase is een belangrijke stap richting de bouw van de eerste commerciële fabriek voor de productie en verwerking van de grondstof in Nederland. De bouw van deze fabriek is recentelijk door SABIC en Plastic Energy aangekondigd.

De aankondiging van SABIC’s gecertificeerde circulaire polymeren vond plaats in het ICEhouse™ tijdens het World Economic Forum (WEF) in Davos in Zwitserland. Het ICEhouse™ is een iconisch, energie-efficiënt, snel te construeren gebouw dat gemaakt is van SABIC materialen. ICEhouse™, staat met de afkorting ICE voor: 'Innovatie voor de Circulaire Economie'. Van 22 tot 25 januari wordt in dit gebouw een aantal belangrijke evenementen georganiseerd, waaronder de presentatie van SABIC’s gecertificeerde circulaire polymeren. Dit initiatief is een tastbare stap in het kader van SABIC’s strategische keuze voor duurzaamheid.

Als gevolg van deze bijzondere doorbraak zal de productie van gecertificeerde circulaire polymeren in 2019 een nieuwe waardeketen creëren, waarbij SABIC, de toeleverancier en belangrijke klanten nauw zullen samenwerken om de circulaire economie mogelijk te maken.

Als wereldleiders binnen hun eigen industrie erkennen Unilever, Vinventions en Walki het belang van duurzaamheid en hun rol in de circulaire economie. Zij erkennen daarnaast ook de cruciale rol van zuiverheid, kwaliteit en veiligheid in verpakkingen voor consumentenproducten, de vereisten waaraan de gecertificeerde circulaire polymeren van SABIC voldoen als alternatief voor traditioneel geproduceerde materialen.

De strategische klanten van SABIC bestrijken een breed spectrum aan verpakkingen, variërend van Unilever’s verpakkingen t.b.v. food, personal care en home care, kunstofkurken van Vinventions voor consistent behoud van wijn, en de verpakkingen van Walki Group die zijn gericht op de bescherming van consumentenproducten.

De overeenkomst tussen deze bedrijven is de noodzaak om verpakkingsoplossingen van de hoogste kwaliteit te kunnen leveren, waarbij de veiligheid van de consument voorop staat en wordt voldaan aan de milieu- en duurzaamheidsdoelstellingen die door de huidige maatschappij worden gevraagd.

"Duurzaamheid en hergebruik maken sinds de oprichting deel uit van SABIC’s missie", zegt Yousef Al-Benyan, Vice Chairman en CEO van SABIC. "Meer dan ooit is duurzaamheid een kernwaarde die onze wetenschappelijke en technologische expertise alsmede onze pioniersgeest stimuleert. Samen met onze vooraanstaande klanten zijn we er trots op onze gecertificeerde circulaire polymeren aan te kunnen kondigen, wat een bewijs is van onze leidende positie bij het bevorderen van de circulaire economie. "

Lezersvragen

SABIC
Europaboulevard 1
6135 LD Sittard
Netherlands
+34 968 127 740
lindsay.clarkmead@​sabic.com
www.sabic.com

Opmerkingen voor de redactie

 • SABIC en de merken met ™ zijn handelsmerken van SABIC, haar dochterondernemingen of haar filialen.
 • Hoge resolutie foto's zijn beschikbaar op aanvraag.
 • SABIC moet altijd in hoofdletters worden vermeld.
 • © 2019 Saudi Basic Industries Corporation (SABIC). Alle rechten voorbehouden.
 • Alle merken, producten of diensten van andere ondernemingen genoemd in dit document zijn handelsmerken, dienstmerken en/ of handelsnamen van hun respectievelijke eigenaren.

OVER SABIC

SABIC is een wereldwijd toonaangevend gediversifieerd chemiebedrijf dat zijn hoofdkantoor in Riyadh, Saudi-Arabië, heeft. We produceren een grote reeks uiteenlopende producten – van chemicaliën en kunststoffen tot agrarische meststoffen, metalen en specialiteiten in fabrieken van wereldschaal in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, het Midden-Oosten en het Aziatisch/Pacifisch gebied.

We ondersteunen onze klanten bij het herkennen en ontwikkelen van kansen op belangrijke eindmarkten, zoals bijvoorbeeld de bouw, medische apparatuur, verpakking, agrarische meststoffen, elektrische en elektronische apparatuur, transport en schone energie.

SABIC behaalde in 2017 een nettowinst van SR 18,4 miljard (US$ 4.9 miljard) bij een omzet van SR 149,8 miljard (US$ 39.9 miljard). Eind 2017 bedroegen de totale activa SR 322.5 miljard (US$ 86 miljard). De totale productie in 2017 was 71.2 miljoen metrische ton.

SABIC heeft wereldwijd meer dan 34.000 mensen in dienst en is in meer dan 50 landen actief. Het bedrijf stimuleert en ondersteunt innovatie en vindingrijkheid – getuige de meer dan 11.534 octrooien die op onze naam staan – en beschikt over aanzienlijke onderzoeksfaciliteiten in de vorm van innovatiecentra in vijf belangrijke regio’s – de Verenigde Staten, Europa, het Midden-Oosten, Zuid-Azië en Noord-Azië.

De Saudi-Arabische regering bezit 70 procent van de aandelen van SABIC en de resterende 30 procent wordt op de Saudische effectenbeurs verhandeld.

OVER het ICEhouse™

ICEhouse™ is gebouwd met SABIC's LEXAN ™ plaat en systemen voor de wanden, het plafond, de dakbedekking en de ramen. Het bevordert baanbrekende technologie en het concept van de architect William McDonough over het belang van closed-loop, duurzame koolstofsystemen. William McDonough, pionier op het gebied van duurzaamheid, en zijn bedrijven, William McDonough + Partners en WonderFrame LLC, hebben ICEhouse™ ontworpen en gebouwd met de samenwerking en ondersteuning van SABIC. ICEhouse™ vertegenwoordigt een prototype voor innovatieve bouwontwerpen en -structuren die snel kunnen worden opgezet en zijn nuttig in toepassingen zoals het aanpakken van de huisvestingsbehoeften van mensen in extreme noodsituaties.

OVER Plastic Energy

Plastic Energy loopt voorop bij het gebruik en de ontwikkeling van nieuwe technologieën om traditioneel niet-recyclebaar plastic afval om te zetten in koolwaterstofproducten en terug in plastic. Het loopt voorop in zijn veld in de overgang naar een koolstofarme circulaire economie met zijn twee commerciële fabrieken in Spanje. Het is het enige bedrijf ter wereld dat miljoenen liters olie uit plastic afval heeft verkocht met behulp van gepatenteerde technologie. Het bedrijf maakt gebruik van chemische recycling voor het verwerken van niet-recycleerbare End of Life Plastics (ELP) uit huishoudelijk, industrieel of agrarisch afval.

website www.plasticenergy.com

Twitter: @plasticenergy

OVER UNILEVER

Unilever is een van 's werelds toonaangevende leveranciers van Beauty & Personal Care, Home Care en Foods & Refreshment-producten met verkoop in meer dan 190 landen en bereikt dagelijks 2,5 miljard consumenten. Het heeft 161.000 werknemers en genereerde in 2017 een omzet van € 53,7 miljard. Meer dan de helft (57%) van de voetafdruk van het bedrijf bevindt zich in opkomende en opkomende markten. Unilever heeft meer dan 400 merken in huizen over de hele wereld, waaronder Persil, Dove, Knorr, Domestos, Hellmann's, Lipton, Wall's, PG Tips, Ben & Jerry's, Magnum en Lynx.

Het Sustainable Living Plan van Unilever ondersteunt de strategie van het bedrijf en engageert zich om:

 • Meer dan een miljard mensen helpen actie te ondernemen om hun gezondheid en welzijn tegen 2020 te verbeteren.
 • Het halveren van de milieu-impact van onze producten tegen 2030.
 • Verbetering van het levensonderhoud van miljoenen mensen in 2020.

De USLP creëert waarde door groei en vertrouwen te stimuleren, kosten te elimineren en risico's te verminderen. De merken voor duurzaam leven van het bedrijf groeien 46% sneller dan de rest van het bedrijf en leverden in 2017 70% van de groei van het bedrijf op.

Unilever werd gerangschikt als marktleider in de Dow Jones Sustainability Index van 2018. In de FTSE4Good-index behaalde het de hoogste milieuscore van 5. Het leidde de lijst van Global Sustainability Leaders in de 2017 GlobeScan / SustainAbility jaarlijkse enquête voor het zevende jaar op rij en behaalde vier A-scores voor Klimaatverandering, Water, Bossen en Leveranciersbetrokkenheid in het 2018 wereldwijde toeleveringsketenrapport van CDP. Unilever heeft beloofd om in 2030 CO2-positief te worden in haar activiteiten en om ervoor te zorgen dat 100% van haar plastic verpakkingen volledig herbruikbaar, recycleerbaar of composteerbaar zijn tegen 2025. Bezoek www.unilever.com voor meer informatie over Unilever en haar merken. Voor meer informatie over de USLP: www.unilever.com/duurzame-living.

OVER Vinventions

De visie van Vinventions is om de meest innovatieve, meest duurzame en meest vertrouwde wereldwijde leverancier van complete wijnafsluitoplossingen te zijn voor de meel en mousserende wijnindustrie. Wereldwijd beschermt ze elke zevende fles wijn met haar sluitingsoplossingen. Vinventions is de op één na grootste leverancier van wijnsluitingen wereldwijd met een sterke autonome omzetgroei in 2018. Vandaag de dag heeft Vinventions wereldwijd meer dan 550 medewerkers in dienst en exploiteert het zeven productiesites in de VS, België, Duitsland, Frankrijk , Argentinië, Zuid-Afrika en China. De leiderschapswaarden van Vinventions zijn gebaseerd op nabijheid van de klant, innovatie, lokaal ondernemerschap, open teamwork, duurzaamheid en langetermijnverantwoordelijkheid.

Meer informatie vindt u op www.vinventions.com.

OVER Walki

Walki Group is een toonaangevende producent van technische laminaten en beschermende verpakkingsmaterialen, gespecialiseerd in de productie van op vezels gebaseerde, intelligente, multi-laminaatproducten voor markten variërend van energiebesparende constructiebekledingen en bouwmembranen tot barrière-verpakkingstoepassingen. De Groep heeft fabrieken in Finland, Duitsland, Nederland, Polen, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en China met ongeveer 900 medewerkers. De jaarlijkse netto-omzet van de Groep bedraagt meer dan 300 miljoen euro.

OVER ISCC

ISCC (International Sustainability and Carbon Certification) is een wereldwijd toonaangevend certificatiesysteem voor duurzaamheid. Het wordt toegepast door meer dan 3.300 bedrijven in 100 landen. ISCC is een onafhankelijk multi-stakeholder-systeem dat wordt gebruikt om te controleren of aan strikte vereisten inzake duurzaamheid, broeikasgasverbruik en traceerbaarheid wordt voldaan. De certificering wordt uitgevoerd door onafhankelijke externe organisaties. ISCC is een standaard op hoog niveau, algemeen erkend door autoriteiten en initiatieven van de industrie. Het wordt bestuurd door de ISCC Association, bestaande uit 112 leden. SABIC is lid van de ISCC Association. Een belangrijk doel van ISCC is het ondersteunen van de circulaire en bio-economie

Meer informatie op: www.iscc-system.org

Related images

SABIC voorzitter Dr. Abdulaziz Al-Jarbou en vice-voorzitter en CEO Yousef Al-Benyan, met vertegenwoordigers van klanten Unilever en Vinventions, en leverancier PLASTIC ENERGY, tijdens het evenement afgelopen avond waarbij de lancering van SABIC's gecertificeerde circulaire polymeren bekend werd gemaakt.

 

Editorial enquiries

Lindsay Clarkmead
SABIC

+34 968 127 740
lindsay.clarkmead@​sabic.com

Kevin Noels
Marketing Solutions NV

+32 3 31 30 311
knoels@​marketing-solutions.com

 

Also available in

 

Share

 

More news from