SABIC

Het Groene Net tekent overeenkomst met SABIC: Volgende stap in samenwerking waar restwarmte van SABIC en de biomassacentrale BES nagenoeg 30.000 huishoudens en 80 kantoren gaan voorzien van warmte

SITTARD, NEDERLAND, 25 mei 2018 - Het Groene Net (HGN) en het petrochemische bedrijf SABIC tekenden vandaag een overeenkomst om het engineeringstraject te starten voor een project om het HGN-warmtenet van restwarmte van kraker Olefins 4 van SABIC te voorzien.

Als het engineeringstraject succesvol is met positieve resultaten voor alle betrokken partijen, kan SABIC’s naftakraker Olefins 4 tijdens de zogenaamde Turn Around (de 6-jaarlijkse onderhoudsbeurt) in 2019 voorbereidingen treffen voor de aansluiting op het warmtenetwerk van HGN. Naar verwachting van het HGN kunnen dan zo’n 30.000 huishoudens en 80 kantoren vanaf 2020 ook effectief zijn aangesloten op HGN. De bedoeling is dat het grootste deel zal worden voorzien van de restwarmte van de SABIC-kraker. Naar verwachting kunnen de eerste woningen en kantoren in Geleen, Beek en Maastricht Aachen Airport in 2020 worden aangesloten.

De Provincie Limburg ondersteunt de ontwikkeling van HGN en ziet dit als een stap die gemaakt kan worden in het aardgasvrij maken van woningen en kantoren. Eric Geurts, de Limburgs gedeputeerde voor Energie en Duurzaamheid lichtte toe: “Deze aansluiting is belangrijk voor heel Limburg. Ik hoop dat dit project een voorbeeld en katalysator is voor andere restwarmteprojecten in onze provincie. Onlangs hebben we onze ambities op het gebied van duurzaamheid kracht bijgezet met een Limburgs aanbod aan het kabinet en daar draagt deze ontwikkeling stevig aan bij.”

Rogier Dieteren, Directeur van Het Groene Net Ontwikkel-BV benadrukte de impact van dit project voor deze regio: “Voor het klimaat betekent deze samenwerking een enorme impuls. Als het engineeringstraject succesvol is, ontstaat door deze verbinding met SABIC op Chemelot op termijn één van de grootste duurzame warmtenetten van Nederland.” Hij voegde hieraan toe: “Er is in totaal voor HGN uiteindelijk een besparing van ongeveer 26 miljoen m³ aardgas voorzien en een vermindering van de uitstoot van het broeikasgas CO₂ met 47.000 ton. Daarnaast zijn er al concrete ideeën voor een verdere uitbreiding en koppeling van warmtenetten in Limburg waardoor nog meer woningen aardgasvrij kunnen worden. Daarmee is Het Groene Net een zeer belangrijk transitie-instrument geworden voor de gemeenten Beek, Stein en Sittard-Geleen.”

Dat hiervoor een sterke samenwerking met de industrie is vereist, werd verder toegelicht door Robert Claasen, Executive Director Chemelot: “De missie van de visie Chemelot 2025 liegt er niet om: in 2025 moet Chemelot de meest duurzame en meest concurrerende chemie- en materialensite van Europa zijn. Daarnaast is voor het realiseren van de Parijsdoelstellingen (80 - 95% CO₂ reductie in 2050) een energietransitie nodig en de energie-intensieve industrie speelt een belangrijke rol in deze transitie. Het is dan ook fantastisch dat SABIC een overeenkomst sluit met HGN en op die manier een belangrijke bijdrage wil leveren om deze belangrijke doelstelling te kunnen verwezenlijken. De transitie naar duurzame energie staat bij Chemelot hoog op de agenda. Deze overeenkomst is een belangrijke stap om hierin voortgang te maken. Daarnaast zijn we binnen Chemelot andere mogelijkheden in beeld aan het brengen om de Parijsdoelstellingen te kunnen realiseren. Dat is een complexe uitdaging, waar veel moet gebeuren in samenwerking met overheden, industrie en burgers. Deze stap van SABIC laat zien dat de industrie hierin volop mee kan werken aan oplossingen.”

Jeroen Castelijn, General Manager SABIC Site Geleen voegde hieraan toe: “Wij maken producten van hoge kwaliteit en hierbij streven we ernaar om onze prestaties op het gebied van veiligheid, gezondheid, milieu en kwaliteit voortdurend te verbeteren. Zo efficiënt mogelijk omgaan met energie is voor ons als industrie hierin een essentieel onderdeel. De samenwerking met HGN maakt het voor ons mogelijk om onze restwarmte op een goede manier door te geven aan onze omgeving.”

Lezersvragen

Polymers and Chemicals
+31 (0)46 722 2168
solange.schlosser@​sabic-europe.com

Opmerkingen voor de redactie

  • SABIC en de merken met ™ zijn handelsmerken van SABIC, haar dochterondernemingen of haar filialen.
  • Hoge resolutie foto's zijn beschikbaar op aanvraag.
  • SABIC moet altijd in hoofdletters worden vermeld.
  • © 2018 Saudi Basic Industries Corporation (SABIC). Alle rechten voorbehouden.
  • Alle merken, producten of diensten van andere ondernemingen genoemd in dit document zijn handelsmerken, dienstmerken en/ of handelsnamen van hun respectievelijke eigenaren.

OVER SABIC

SABIC is een wereldwijd toonaangevend gediversifieerd chemiebedrijf dat zijn hoofdkantoor in Riyadh, Saudi-Arabië, heeft. We produceren een grote reeks uiteenlopende producten – van chemicaliën en kunststoffen tot agrarische meststoffen, metalen en specialiteiten in fabrieken van wereldschaal in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, het Midden-Oosten en het Aziatisch/Pacifisch gebied.

We ondersteunen onze klanten bij het herkennen en ontwikkelen van kansen op belangrijke eindmarkten, zoals bijvoorbeeld de bouw, medische apparatuur, verpakking, agrarische meststoffen, elektrische en elektronische apparatuur, transport en schone energie.

SABIC behaalde in 2017 een nettowinst van SR 18,4 miljard (US$ 4.9 miljard) bij een omzet van SR 149,8 miljard (US$ 39.9 miljard). Eind 2017 bedroegen de totale activa SR 322.5 miljard (US$ 86 miljard). De totale productie in 2017 was 71.2 miljoen metrische ton.

SABIC heeft wereldwijd meer dan 34.000 mensen in dienst en is in meer dan 50 landen actief. Het bedrijf stimuleert en ondersteunt innovatie en vindingrijkheid – getuige de meer dan 11.534 octrooien die op onze naam staan – en beschikt over aanzienlijke onderzoeksfaciliteiten in de vorm van innovatiecentra in vijf belangrijke regio’s – de Verenigde Staten, Europa, het Midden-Oosten, Zuid-Azië en Noord-Azië.

De Saudi-Arabische regering bezit 70 procent van de aandelen van SABIC en de resterende 30 procent wordt op de Saudische effectenbeurs verhandeld.

OVER CHEMELOT

Chemelot heeft de ambitie voor 2025 uit te groeien tot de meest duurzame en concurrerende chemiesite van West-Europa. Op dit moment biedt de site werkgelegenheid aan ruim 8000 medewerkers met maar liefst meer dan 60 nationaliteiten. Mede door de verdere uitwerking van de visie Chemelot 2025 zal de directe werkgelegenheid op Chemelot groeien naar meer dan 10.000 medewerkers in 2025. De activiteiten op Chemelot genereren een omzet van meer dan 10 miljard euro per jaar. Chemelot neemt ongeveer 20% van de chemiesector in Nederland voor zijn rekening en behoort tot de top 5 chemieclusters in Nederland.

De hoge mate van integratie en synergie op Chemelot, de kennis en expertise van de Brightlands Chemelot Campus, de fabrieken en de site services, is uniek in Europa. Hierdoor kunnen de fabrieken op het Industrial Park, alsook de proeffabrieken op de campus efficiënt opereren op het gebied van grondstoffen, energie en kosten en concurrerend produceren. De volledige keten, van R&D, onderwijs, pilot- en demofabrieken en grootschalige maakindustrie bevindt zich op één terrein.

OVER HGN

Het Groene Net is een lokaal energiebedrijf dat via een ondergronds warmtenet duurzame restwarmte van de Biomassa Energiecentrale Sittard (BES) én van het Chemelotterrein, gebruikt voor verwarming en koeling van bedrijven en woningen in Sittard-Geleen, Beek en Stein.

De eerste ideeën voor Het Groene Net ontstonden bij de gemeente Sittard-Geleen. Na een tenderprocedure werd duidelijk dat duurzame energieleverancier Ennatuurlijk de partner was om vorm te geven aan dit initiatief. De gemeente Sittard-Geleen en Ennatuurlijk bezitten beiden 50% van de aandelen. Zo zetten ze samen een stevige stap richting de duurzaamheidsdoelen van Gemeenten, Provincie en Rijk. In 2017 is gestart met de aanleg van het eerste deel van het netwerk in Sittard-Noord. Inmiddels zijn hier 500 huishoudens en 9 bedrijven aangesloten.

De ontwikkelpartners van Het Groene Net zijn: Ennatuurlijk, Provincie Limburg, Gemeente Sittard-Geleen, Gemeente Stein, Gemeente Beek, Enexis Group, Het Groene Net BV, Het Groene Net Ontwikkel-bv.

Related images

 

Editorial enquiries

Solange Schlösser
SABIC
Polymers and Chemicals

+31 (0)46 722 2168
solange.schlosser@​sabic-europe.com

Kevin Noels
Marketing Solutions NV

+32 3 31 30 311
knoels@​marketingsolutions.be

 

Share

 

More news from