SABIC

SABIC presenteert op Aquatech compleet dienstenpakket voor voorspelling prestaties thermoplasten bij waterbeheer

Het bedrijf demonstreert nieuwe Predictive Engineering-capaciteiten van zijn Water Management Center of Excellence, de anti-biovervuilende eigenschappen van NORYL™ en het nieuwe leidingenportfolio

Amsterdam, 31 oktober 2017 - SABIC, wereldwijd toonaangevend binnen de chemische industrie, toont hier op de Aquatech Amsterdam (31 okt. t/m 3 nov.) bij stand 1430 zijn nieuwste bijdragen aan de wereldwijde waterindustrie. Het bedrijf heeft het Water Management Center of Excellence in Bergen Op Zoom uitgebreid met nieuwe diensten, zoals Predictive Engineering. In dit technologiecentrum testen en optimaliseren de experts van SABIC samen met fabrikanten uit de waterindustrie producten die zijn ontwikkeld op basis van zijn hoogwaardige kunststoffen. SABIC belicht bovendien recent onderzoek naar NORYL™ polyfenyleenether (PPE), waaronder nieuwe anti-micro-organisme aangroei eigenschappen en anisotroop gedrag van vezelversterkte producten. Daarnaast introduceert SABIC nieuwe, innovatieve aanvullingen op zijn solide portfolio aan materialen van polyethyleen (PE) en polypropyleen (PP) voor de wereldwijde leidingenindustrie. De specialistische materialen van SABIC voor waterbeheer leiden tot innovaties doordat er nieuwe ontwerpen en productieprocessen mogelijk zijn voor veel onderdelen die voorheen van metaal werden gemaakt, zoals pompwaaiers, pijpleidingen, watermeters en kleppen voor waterontharders.

“Onze deelname aan de Aquatech Amsterdam laat zien hoe toegewijd we zijn aan de wereldwijde industrie voor waterbeheer en hoe intensief we samenwerken met onze klanten bij de ontwikkeling van de volgende generatie oplossingen door de voordelen van geavanceerde kunststoftechnologieën te benutten”, aldus William Wan, Business Director NORYL™ resins, Specialties, SABIC. “Onze unieke ontwerpen, productontwikkeling en capaciteiten op het gebied van Predictive Engineering die we via ons Water Management Center of Excellence bieden, zullen in de toekomst ongetwijfeld een cruciale rol spelen binnen deze industrie.”

De vervanging van traditioneel koper, roestvrij staal, gietijzer en messing door thermoplasten van SABIC kan leiden tot innovaties in de infrastructuur voor drink-, proces- en afvalwater. Ook kunnen de systeemkosten worden verlaagd dankzij de verhoogde efficiency en langere gebruiksduur. Zo blijkt glasvezelversterkt NORYL™ FE1630PW na uitgebreide tests te voldoen aan belangrijke Europese en wereldwijde richtlijnen voor drinkwatersystemen en aan de Duitse KTW-voorschriften, de Britse Water Regulations Advisory Scheme (WRAS), de Franse Attestation de Conformité Sanitaire (ACS) en de wereldwijde norm NSF/ANSI 61. Materialen als NORYL™ bieden fabrikanten meer ontwerpvrijheid, betere prestaties onder veeleisende omstandigheden en lagere systeemkosten.

Uitbreiding van het Water Management Center of Excellence
Het Water Management Center of Excellence van SABIC is onlangs uitgebreid met het onderdeel Predictive Engineering Services. De diensten moeten leiden tot meer vertrouwen in de kunststofprestaties, stroomlijning en optimalisatie van de ontwikkeling van onderdelen en kortere marktintroductietijden. Via geavanceerde technologieën, specialistische software en de modernste apparatuur doorlopen de experts een proces bestaande uit een vloeianalyse voor inzicht in het vulgedrag, integratie van de resultaten met mechanische gegevens over kunststof en een 3D-simulatie op basis van algoritmen en softwaretools.

Een belangrijke rol is weggelegd voor de anisotrope modellering van vezelversterkte kunststof om te bepalen hoe onderdelen zich gedragen wat betreft fouttijden onder verschillende omgevings- en laadomstandigheden (d.w.z. barsten, kruipen en vermoeidheid). Op de Aquatech Amsterdam presenteert SABIC de resultaten van anisotrope proeven en simulaties die Predictive Engineering Services heeft uitgevoerd op glasvezelversterkt NORYL™ FE1630PW. Deze amorfe mix van PPE en polystyreen (PS) kenmerkt zich door uitstekende dimensiestabiliteit en kruipweerstand, lage malkrimp en lage waterabsorptie.

Het Water Management Center of Excellence is onlangs uitgebreid met nieuwe apparatuur, waaronder een multifunctioneel testapparaat voor materiaalmoeheid - de 'Pulsator' - en apparatuur voor chemische conditionering. De Pulsator, ontworpen voor het evalueren van de vermoeiingsprestatie van materialen en toepassingen onder door onze klanten verstrekte testcondities, is te bekijken bij de stand van SABIC.

Het Water Management Center of Excellence van SABIC bestaat sinds 2005 en helpt klanten overal ter wereld innovatieve oplossingen te ontwikkelen op basis van thermoplastische kunststoffen. Zijn wetenschappers en technologen simuleren levensechte wateromgevingen voor generieke en bestaande klantonderdelen in een laboratoriumsetting en meten de resultaten aan de hand van deze en andere testprocedures, zoals:

 • Barstdruk (drukweerstand op de korte termijn)
 • Kruipbreuken (drukweerstand op de lange termijn)
 • Vermoeiingsdruk (drukweerstand op de lange termijn)
 • Blootstelling aan chemicaliën, waaronder chloor
 • Bestendigheid tegen warm water
 • Hitte-/koudeschok

Dit werk wordt aangevuld door doorlopend onderzoek naar nieuwe verwerkingstechnologieën en assemblagetechnieken om tegemoet te komen aan de specifieke vereisten van toepassingen voor waterbeheer.

Optimalisatie van klanttoepassingen
Bezoekers van de stand van SABIC op de Aquatech kunnen verschillende commerciële toepassingen bestuderen, zoals een klepbehuizing voor een waterontharder van BWT Wassertechnik GmbH uit Oostenrijk. Deze klepbehuizing, nu van vezelversterkt NORYL™, vertoonde voorheen fouten tijdens barsttests en cyclische druktests. Om het precieze punt te vinden waar de fout ontstond, heeft Predictive Engineering Services van SABIC geavanceerde 3D-simulaties uitgevoerd, waaronder anisotrope prestatiesimulaties. In combinatie met de onderdelentests in het Center of Excellence hebben deze simulaties met grote precisie twee plekken voorspeld waar zich onder specifieke barstcondities en cyclische drukcondities fouten voordoen. BWT heeft vervolgens gekozen voor NORYL™ en het ontwerp van het onderdeel aangepast zodat de spanning werd verlaagd en aan de kwaliteitseisen voor levensduurprestaties kon worden voldaan.

Daarnaast wordt op de Aquatech een 'tower rack' van CERAFILTEC getoond dat wordt gebruikt om onzuiverheden uit zeewater, industrieel afvalwater en rioolwater te filteren voor de productie van schoon drinkwater. Dit onderdeel is gemaakt van NORYL™, dat beter bestand is tegen veeleisende watercondities dan de materialen die CERAFILTEC voorheen gebruikte, zoals hoogwaardig staal. Dankzij het materiaal van SABIC kon ook het spuitgietontwerp worden vereenvoudigd en waren er niet langer andere kunststoffen of metaal nodig voor de behuizing.

SABIC presenteert daarnaast een badkamerkraan van Ideal Standard met een cartridgebehuizing van NORYL™ en een adapter van ULTEM™ van polyetherimide (PEI). Beide materialen zijn dimensiestabiel binnen een breed temperatuurbereik voor een gegarandeerd lekvrije werking en zijn hydrolytisch stabiel en chloorbestendig voor betrouwbare, langdurige prestaties.

Beter antwoord op micro-organisme aangroei
De engineering kunststoffen van SABIC maken de weg vrij voor watersystemen die schoner, veiliger en rendabeler zijn. Zo is gebleken dat ongevuld NORYL™ een zeer laag biomassaproductiepotentieel (BPP) kent, ofwel 'biovervuiling', vergeleken met metaal, polyvinylchloride (PVC) en hoog moleculair PE. Biovervuiling, de ophoping van micro-organismen, algen en planten op vochtige oppervlakken en oppervlakken onder water, maakt membranen minder efficiënt en kan de levensduur van pijpleidingen en overige onderwatertoepassingen aantasten. Biovervuiling wordt bovendien in verband gebracht met gezondheidsrisico's als Legionella pneumophila. Naast een laag BPP is NORYL™ door zijn hoge waterafstotendheid, lage oppervlakteruwheid en uitstekende chloorbestendigheid een veelbelovende kandidaat voor een meerlaagse leiding die niet bevattelijk is voor biovervuiling.

Nieuwe materialen voor pijpleidingen
Voor pijpleidingen die bij ondergrondse toepassingen worden ingezet, lanceert SABIC vandaag SABIC® VESTOLEN A RELY 5933RD, een hoog moleculair polyethyleen (HDPE). Dit PE100-geclassificeerde materiaal wordt in de meeste gevallen gebruikt voor drinkwaterdistributie en is extra goed bestand tegen chloorhoudende desinfectiemiddelen en langzame scheurgroei. Ook lanceert het bedrijf op de Aquatech zijn nieuwe UDMAX™ GPE-tape voor versterkte pijpleidingen. Deze tape van glasvezelversterkt PE verlaagt de hoeveelheid materiaal die bij de productie van de leidingen is vereist. Dit levert een lager gewicht op en maakt het product sterker en beter bestand tegen een hogere waterdruk.

Voor leidingen voor warm en koud water (binnenshuis) introduceert SABIC een glasvezelversterkt polypropyleen random copolymeer (PPR) onder de naam SABIC® PP compound G1620B. Dit product kan de thermische uitzetting van leidingen tegengaan bij wisselende temperaturen. Voor meer flexibiliteit bij de installatie van vloerverwarmingsbuizen lanceert het bedrijf SABIC® HDPE P4200RT, dat is geclassificeerd als hoog moleculair polyethyleen raised temperature (PE-RT) Type II.

Behalve NORYL™ en het brede scala aan pijpleidingen biedt SABIC een uitgebreid portfolio aan hoogwaardige engineering kunststoffen voor waterbeheertoepassingen, waaronder:

 • CYCOLAC™ acrylonitril-butadieen-styreen (ABS) voor uitmuntende esthetiek, vloei-eigenschappen, taaiheid, dimensiestabiliteit en een goede temperatuurbestendigheid.
 • LNP™ specialistische compounds voor maatwerkprestaties
 • ULTEM™ PEI voor ongeëvenaarde mechanische prestaties in hete omgevingen waarbij sprake is van blootstelling aan chemicaliën
 • LEXAN™ (een polycarbonaatmateriaal) voor ductiliteit en transparantie

Ga voor meer informatie naar www.sabic.com.

Lezersvragen

SABIC
Europaboulevard 1
6135 LD Sittard
Netherlands
+31 164 29 2217
aline.stanworth@​sabic.com
www.sabic.com

Opmerkingen voor de redactie


 • SABIC en de merken met ™ zijn handelsmerken van SABIC, haar dochterondernemingen of haar filialen.
 • Hoge resolutie foto's zijn beschikbaar op aanvraag.
 • SABIC moet altijd in hoofdletters worden vermeld.
 • ® Alle merken, producten of diensten van andere ondernemingen genoemd in dit document zijn handelsmerken, dienstmerken en/ of handelsnamen van hun respectievelijke eigenaren.

OVER SABIC

SABIC is een wereldwijd toonaangevend gediversifieerd chemiebedrijf dat zijn hoofdkantoor in Riyadh, Saudi-Arabië, heeft. We produceren een grote reeks uiteenlopende producten – van chemicaliën en kunststoffen tot agrarische meststoffen, metalen en specialiteiten in fabrieken van wereldschaal in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, het Midden-Oosten en het Aziatisch/Pacifisch gebied.

We ondersteunen onze klanten bij het herkennen en ontwikkelen van kansen op belangrijke eindmarkten, zoals bijvoorbeeld de bouw, medische apparatuur, verpakking, agrarische meststoffen, elektrische en elektronische apparatuur, transport en schone energie.

SABIC behaalde in 2016 een nettowinst van SR 17,8 miljard (US$ 4.8 miljard) bij een omzet van SR 132,8 miljard (US$ 35.4 miljard). Eind 2016 bedroegen de totale activa SR 316.9 miljard (US$ 84.5 miljard).

De totale productie in 2016 was 72.7 miljoen metrische ton.

SABIC heeft wereldwijd meer dan 35.000 mensen in dienst en is in meer dan 50 landen actief. Het bedrijf stimuleert en ondersteunt innovatie en vindingrijkheid – getuige de meer dan 12.191 octrooien die op onze naam staan – en beschikt over aanzienlijke onderzoeksfaciliteiten in de vorm van innovatiecentra in vijf belangrijke regio’s – de Verenigde Staten, Europa, het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië en Noordoost-Azië.

De Saudi-Arabische regering bezit 70 procent van de aandelen van SABIC en de resterende 30 procent wordt op de Saudische effectenbeurs verhandeld.

Related images

Het Water Management Center of Excellence van SABIC in Bergen Op Zoom is een technologiecentrum waar de experts van het bedrijf samen met fabrikanten uit de waterindustrie producten testen en optimaliseren die zijn ontwikkeld op basis van de hoogwaardige engineering kunststoffen van SABIC.

 

Editorial enquiries

Aline Stanworth
SABIC

+31 164 29 2217
aline.stanworth@​sabic.com

Kevin Noels
Marketing Solutions NV

+32 3 31 30 311
knoels@​marketingsolutions.be

 

Also available in

 

Share

 

More news from