Perstorp

Perstorp avyttrar sin biodieselverksamhet

  • Den världsledande kemikoncernen Perstorp avyttrar nu sin biodieselverksamhet

Avyttringen är i linje med företagets strategiska inriktning mot att renodla och fokusera mer på sin kärnverksamhet inom specialkemi. Verksamheten förvärvas av en svensk investerare tillsammans med delar av ledningen för Perstorp BioProducts.

Biodiesel produceras idag i Fredrikstad i Norge och på anläggningen i Stenungsund i Sverige. Produktionsanläggningen i Fredrikstad med 20 anställda kommer att övergå i köpet och ägas av det nya bolaget, Adesso BioProducts AB. Perstorp kommer initialt att fortsätta producera biodiesel till det nya bolaget genom ett legoavtal i Stenungsundsanläggningen. På längre sikt ser Perstorp andra användningsområden för de berörda tillgångarna i Stenungsund.

Jan Secher, VD för Perstorp: “Vi ser en stor potential för biodrivmedelsverksamheten och med den nya ägarstrukturen säkerställer vi att biodrivmedelsfrågorna får fullt fokus. Avyttringen är ett steg i vår strategi där vi fokuserar på specialkemi och marknader där vi ser att vi kan ha en global ledande position. Vi ser fram emot ett fortsatt gott samarbete med de nya ägarna. ”

Lars Lind, VD för Adesso BioProducts AB: “Med kraftigt ökande fokus på transportsektorns klimatutsläpp i hela samhället ser vi en stark tillväxt i efterfrågan på biodrivmedel och biobaserade bränslekomponenter. Förutom vår befintliga portfölj ser vi intressanta möjligheter inom avancerad biodiesel, koldioxidfritt flyg och biobaserade kemiprodukter. Biodrivmedel är hjärtat i vår verksamhet och kommer att fortsätta vara vår absoluta kärnverksamhet, och vi tar med oss många år av erfarenhet och kompetens in i det nya bolaget. Vi tackar Perstorp för deras fortsatta stöd och engagemang och ser fram emot nästa steg i vår utveckling.”

Reader Enquiries

Perstorp
Perstorp Holding AB
Neptunigatan 1
SE-211 20 Malmö
Sweden
+46 435 380 00
perstorp@​perstorp.com
www.perstorp.com
@perstorpgroup
perstorp-group
PerstorpGroup

Notes for Editors

Perstorp strävar efter att förbättra vardagen för både människa och planet – att göra den bättre, hållbarare, säkrare och bekvämare. Vår innovation förbättrar egenskaper hos alla de produkter som används varje dag hemma, på fritiden och på jobbet. Du hittar oss överallt från din bil och mobiltelefon, biologiskt nedbrytbar plast, till höga vindkraftverk, i färgen på ditt hus och den lokala mejeriproduktionen. Kort sagt, vi arbetar för att göra bra produkter ännu bättre.

Perstorp har mer än 135 års erfarenhet, och har idag en bred produktportfölj och kompetens inom allt från organisk specialkemi, processteknik och applikationsutveckling. Tillverkningen är baserad i Asien, Europa och Nordamerika, med försäljning och support på alla större marknader. Försäljningen under 2017 uppgick till drygt 13,5 miljarder kronor. Läs mer på www.perstorp.com.

Related images

Perstorp avyttrar sin biodieselverksamhet.

 

Editorial enquiries

Malin Johansson
Perstorp

+46 40 635 88 44
Malin.Johansson@​perstorp.com

Josina van der Velden
EMG

+31 164 317 014
jvandervelden@​emg-marcom.com

 

Also available in

 

Share

 

More news from