Omron

Az Omron bemutatja az NX sorozat biztonsági hálózati vezérlőjét

A világ első*1 fejlett biztonsági vezérlője, amely az ipari robotrendszerek két biztonsági hálózatának támogatására képes

Az Omron bejelentette az NX biztonsági hálózati vezérlőjének, a világ első két protokoll támogatására is alkalmas vezérlőjének globális bevezetését: ezek a CIP Safety™*2 amelyet az ipari robotgyártók alkalmaznak, és a Safety over EtherCAT®*3 (FSoE), amely gyors válaszidőt biztosít.

A jármű- és élelmiszeripari gyártóknak szüksége van arra a rugalmasságra, hogy kis darabszámú, de sokféle, rövidebb időtartamú termékek előállítására is át tudják állítani a gyártósorokat. A biztonsági rendszerek leállítják a gyártósorokat és üzemeket az emberek lehetséges veszélyektől, például a működő robotoktól való védelme érdekében. Azonban a hagyományos biztonsági vezérlők esetében a teljes gyártósor biztonsági rendszerének ellenőrzése szükséges, akkor is, ha annak csak egy részét cserélik. Egyre nagyobb szükség van a fejlett biztonsági rendszerek telepítésére és karbantartására a robotok növekvő bevezetése és a tapasztalt biztonsági felügyelők hiánya miatt.

Az Omron ezért fejlesztette ki az NX biztonsági hálózati vezérlőt, amely lehetővé teszi a biztonsági rendszerek egyszerű telepítését a nagy méretű, ipari robotokat is alkalmazó gyártósorok, valamint a nagy sebességű vezérlést igénylő gyártási berendezések esetében is. Moduláris biztonsági vezérlést biztosít, amellyel nem szükséges az egész gyártósort leállítani, ha csak bizonyos részek átállítása vagy karbantartása szükséges. A biztonsági rendszerek automatikus programozása, egy offline szimulációs és a biztonsági programok online funkciós tesztje csökkenti a tervezés és a biztonság ellenőrzése között eltelő időt. Mindezek mellett a biztonsági adatok naplózása lehetővé teszi, hogy még egy tapasztalatlan alkalmazott is felismerhesse a gyártósor hirtelen leállásának okát, így maximalizálható a produktivitás.

Az NX biztonsági hálózati vezérlő a következő egységekből áll:

 • NX-SL5500/5700 munkabiztonsági processzor
 • NX-CSG320 kommunikációs vezérlő
 • NX102-9020 gépautomatizálási vezérlő

Szolgáltatások:

1. Két különböző hálózat egy önálló biztonsági rendszerben, így téve eleget ügyfeleink igényeinek

 • Az NX biztonsági hálózati vezérlő csatlakoztatva az NX102 gépautomatizálási vezérlővel lehetővé teszi mind az EtherNet/IP + CIP Safety és az EtherCAT® + FSoE (FailSafe over EtherCAT) egyidejű használatát.
 • A CIP Safety különböző gyártóktól származó robotok biztonsági rendszerei könnyen beépíthetők.
 • Az NX-SL5700 munkabiztonsági processzor akár 254 CIP Safety csatlakozást biztosít, lehetővé téve a nagy gyártósorok biztonsági rendszereinek kiépítését is.
 • Az NX biztonsági hálózati vezérlő az NX102 gépautomatizálási vezérlővel kombinálva akár 12 motor valós idejű biztonsági vezérlését teszi lehetővé az EtherCAT® és FSoE használatával.

2. Az integrált fejlesztési környezetet biztosító Sysmac Studio gyors biztonsági programozást biztosít

 • Az automatikus programozás lecsökkenti a biztonsági vezérlő programozásának idejét.
 • Az offline szimuláció hardvercsatlakozás nélkül is lehetővé teszi a programok ellenőrzését.
 • Az online funkciós teszt a képernyőn megjelenő utasításokal segíti a biztonsági rendszer ellenőrzését a gyártósor felszerelésétől a tevékenység jelentéséig, így a tapasztalattal nem rendelkező felhasználók is képesek a biztonsági rendszerek ellenőrzésére.

3. Egyszerű karbantartás és gyors hibaelhárítás

 • A biztonsági adatok naplózásának segítségével gyorsan felismerhető a gyártósor leállásának oka.
 • A biztonsági egységek visszaállítása egyszerű hardvercserét biztosít a szoftver használata nélkül.

Egy naplózási beállításokat tartalmazó SD-kártya tölti be a biztonsági naplózás szerepét. Ha bekövetkeznek az eseményindító körülmények, a meghatározott készülék változói és a felfedett változók kronológikusan naplózhatók, és a memória kártyára helyezhetők. Ez a funkció elősegíti a hirtelen gyártósori leállások okát, és a megelőző intézkedések meghatározását.

Az NX biztonsági hálózati vezérlő használatával az Omron továbbra is élen jár a globális gyártóipar termelékenységében és a biztonságban, és tovább gyorsítja az "innovative-Automation!” nevű stratégiai kezdeményezés megvalóstását az ügyfél vállalatokkal együtt.

*1. Az Omron 2018 júliusában végzett vizsgálata alapján
*2. A CIP Safety (közös ipari protokoll) biztonsági funkciót ad az EtherNet/IP ipari hálózatnak, amelyet világszerte széles körben használnak.
*3. A Safety over EtherCAT® egy EtherCAT® hálózatot használó biztonsági protokoll.

A Sysmac az Omron Corporation védjegye vagy bejegyzett védjegye Japánban és más országokban. Az Omron a Sysmac név alatt gyárautomatizálási termékeket kínál.
Az EtherCAT® bejegyzett védjegy és szabadalmaztatott technológia, amely a németországi Beckhoff Automation GmbH tulajdona.
A Safety over EtherCAT® bejegyzett védjegy és szabadalmaztatott technológia, amely a németországi Beckhoff Automation GmbH tulajdona.
Az EtherNet/IPTM és CIP SafetyTM az ODVA védjegyei.
A dokumentumban szereplő más cég- és terméknevek az adott cégek védjegyei vagy bejegyzett védjegyei.

Reader Enquiries

Omron
Omron Europe B.V.
Wegalaan 67-69
2132 JD Hoofddorp
Netherlands
+31 (0)23 568 13 00
www.industrial.omron.eu
@omroneurope
omron
omroneurope
omroneurope

Notes for Editors

Az Omron vállalatról

Az ipari automatizáció területének egyik vezető vállalataként az Omron vállalat kulcs érzékelési és vezérlési technológiáira támaszkodva terjeszkedik a piacon többek között vezérlőkomponensek, elektronikai komponensek, autóipari elektronikai komponensek, továbbá szociális infrastrukturális, egészségügyi és környezetvédelmi megoldások formájában. Az Omron 1933-ban jött létre, alkalmazottai száma mára globálisan megközelítőleg 36 000, és több mint 117 országban illetve régióban kínálja termékeit és szolgáltatásait. Az ipari automatizáció piacán az Omron az előállítást, a termékeket, valamint az ügyféltámogatást érintő innovációt elősegítő automatizálási technológiákkal dolgozik egy gazdagabb társadalom létrejöttén. További részletekért látogasson el az industrial.omron.eu weboldalra.

Az „innovative-Automation!” részletei

Az ipari automatizáció egyik vezetőjeként az Omron a különféle biztonsági eszközök és ipari robotok mellett vezérlőelemek és kellékek széles skáláját is nyújtja – képfeldolgozó érzékelőktől és más bemeneti eszközöktől egészen a vezérlőkig és kimeneti eszközökig (például szervomotorok). Mindezek szoftveres kombinációjával az Omron világszerte számos egyedi, kiemelkedően hatékony automatizációs megoldást nyújt a gyártóknak. A rendelkezésre álló fejlett technológiákra és átfogó eszközkészletre alapozva a vállalat elindította az „innovative-Automation!” nevű stratégiai kezdeményezést, melynek alappilléreit három innováció, három „i” jelenti: „integrált” (vezérlők fejlesztése), „intelligens” (mesterséges intelligencia fejlesztése), „interaktív” (új harmonizáció az emberek és a gépek között). Az Omron e kezdeményezéssel kötelezte el magát amellett, hogy innovációt juttasson a gyártás helyszíneire.

Related images

 

Editorial enquiries

Marion Beekhuizen
Omron

+31 6 1133 7151
marion.beekhuizen@​eu.omron.com

Anouk Luykx
EMG

+31 164 317 017
aluykx@​emg-marcom.com

 

 

Share

 

More news from