Omron

Nu slipar vi argumenten för artificiell intelligens

Onsdagen den 5 december samlades omkring 100 branschverksamma i Malmö för att delta i en Omron-konferens om användningen av artificiell intelligens i tillverkningsindustrin. Konferensen betonade att tekniken finns och är klar att användas. Nu behöver vi argument och ett business case.

Tänk om vi kunde utveckla en maskininlärningsmodell som kunde förutsäga att en viktig del i tillverkningsutrustningen riskerade att gå sönder strax före jul? Det skulle innebära att reservdelar kunde beställas i god tid.                                     

Eller tänk om du hade tillgång till ett industriellt styrsystem med inbyggd artificiell intelligens som med mönsterigenkänning kunde förutsäga avvikelser i påfyllningen som du annars aldrig skulle ha upptäckt?

Det här är två faktiska användningsområden för artificiell intelligens på fabriksgolvet som presenterades vid Omrons konferens om artificiell intelligens inom tillverkningsindustrin som hölls i Malmö den 5 december.

Maskininlärning förbättrar kvaliteten och minimerar stilleståndstiden
Det har forskats på artificiell intelligens eller AI i flera decennier. Den exponentiella tekniska utvecklingen och ett ökat fokus på data gör det till en av de mest lovande teknikerna för den fjärde industriella revolutionen.

Allmänheten förknippar ofta AI med självkörande bilar och schackdatorer, men på Omrons konferens blev det tydligt att AI, maskininlärning och avancerad dataanalys är på väg in i tillverkningsindustrin också.

Kullagertillverkaren SKF är ett exempel på ett företag som jobbar banbrytande med AI. Företaget standardiserar just nu produktionsdata från samtliga fabriker i syfte att bättre kunna dra nytta av de möjligheter som erbjuds genom datainsamling och analys. Ett av SKF:s första AI-projekt var att utveckla en maskininlärningsmodell som kunde upptäcka skillnaden mellan brännmärken och oljefläckar på kullager. Det hjälper tillverkare att förbättra produktkvaliteten.

Novo Nordisk tar också sina första steg med AI. Just nu jobbar företaget på sin första modell som via olika parametrar informerar föraren om en specifik flödesgrupp och hur mycket som realistiskt sett kan tillverkas under den specifika dagen.

Den första styrenheten med inbyggd AI
Lösningarna finns. Omron har till exempel nyligen lanserat en styrenhet med inbyggd artificiell intelligens – den första i sitt slag i världen. Under presentationerna konstaterades dock att tillverkningsföretagen bör börja med att fråga sig varför de behöver AI.

Kasper Malthe Larsen, Chief Technology Architect på den globala IT-avdelningen hos Novo Nordisk betonade det här: "Du behöver ett business case för AI".

"Den första frågan du bör ställa dig är: Vilken information kan avsevärt förbättra processerna?" tillade Finn Hunneche, som är grundare till Emendo med lösningar som Blackbird-datainsamlingssystemet.

"Människor är väldigt dåliga på att räkna"
Precis som många andra nya koncept kan AI verka svårgreppbart. Vad är artificiell intelligens i verkligheten? När är en maskin intelligent? Och vad är skillnaden mellan avancerad dataanalys och AI?

Enligt AI-experten Thomas Terney, som var en huvudtalarna vid konferensen, är alla dessa koncept främst akademiska uppdelningar. Han menar att de kommer att upplösas allt eftersom mer kompletta AI-lösningar utvecklas för branschen.

"Vi talar inte om intelligenta bilar – vi säger självkörande bilar. Vi behöver inte heller tala om intelligenta e-postfilter: det är ett skräppostfilter. När något fungerar slutar vi kalla det artificiell intelligens."

Thomas Terney har en doktorsexamen i AI och har skrivit den första boken på danska inom fältet. Han anser att vi behöver fokusera på möjligheterna som AI erbjuder för tillverkningsindustrin

"Människor är väldigt dåliga på att räkna. Det är därför vi föredrar att visualisera koncept. Vi har här en lovande teknik som är fantastisk på att analysera datauppsättningar och siffror, men vi lägger istället massor av tid på att diskutera huruvida det handlar om artificiell intelligens."

Reader Enquiries

Omron
Omron Europe B.V.
Wegalaan 67-69
2132 JD Hoofddorp
Netherlands
+31 (0)23 568 13 00
www.industrial.omron.eu
@omroneurope
omron
omroneurope
omroneurope

Notes for Editors

Om Omron

Omron Corporation är en ledande aktör inom industriell automation. Företaget använder sin kärnkompetens – teknik för avkänning och styrning – för att expandera till affärsområden som styrningskomponenter, elektroniska komponenter, elektroniska fordonskomponenter, social infrastruktur, hälso- och sjukvård samt miljö. Omron etablerades 1933, har cirka 36 000 anställda världen över och erbjuder produkter och tjänster i över 117 nationer och regioner. I den industriella automationssektorn bidrar Omron till att skapa ett rikt samhälle genom att erbjuda automationsteknik som stimulerar innovation inom både tillverkning, produkter och kundsupport. Mer information finns på industrial.omron.eu.

Om innovative-Automation!

Som världsledare inom industriell automation har Omron omfattande produktlinjer med styrkomponenter och -utrustning, allt från bildbearbetningssensorer och andra inmatningsenheter till olika styrenheter och utmatningsenheter som servomotorer, samt en mängd säkerhetsanordningar och industrirobotar. Genom att kombinera dessa enheter via programvara har Omron utvecklat en mängd unika och mycket effektiva automationslösningar för tillverkare över hela världen. Baserat på sina många avancerade tekniker och sitt omfattande utbud av enheter, har Omron tagit fram ett strategiskt koncept kallat innovativ-Automation!, som består av tre innovationer eller ”i:n” – ”integrerad” (utveckling av styrning), ”intelligent” (utveckling av intelligens genom ICT) och ”interaktiv” (ny harmonisering mellan människa och maskin). Omron vill nu förnya tillverkningsanläggningar genom att förverkliga det här konceptet.

Related images

 

Editorial enquiries

Marion Beekhuizen
Omron

+31 6 1133 7151
marion.beekhuizen@​eu.omron.com

Anouk Luykx
EMG

+31 164 317 017
aluykx@​emg-marcom.com

 

Also available in

 

Share

 

More news from