Omron

Kunstig intelligens har brug for en businesscase

I omegnen af 100 branchefolk var onsdag den 5/12 samlet i Malmø til en Omron-konference om kunstig intelligens i fremstillingsindustrien. Konferencen understregede, at teknologierne er til stede – det er forretningsplanerne, der skal finpudses.

Hvad hvis man kunne udvikle en maskinlæringsmodel, der kunne forudse, at en bestemt komponent i noget kritisk produktionsudstyr er i farezonen for at gå i stykker lillejuleaften, så man kan bestille reservedele hjem i god tid inden juleferien?

Eller hvad hvis man havde en industriel controller med indbygget kunstig intelligens, der ud fra mønstergenkendelse kan forudsige, at ens fyldelinje kører med en uønsket variation, som det blotte øje aldrig ville kunne opfange?

Det kan lyde som ønsketænkning. Men det er to eksempler på konkrete anvendelser af kunstig intelligens på et fabriksgulv, som cirka 100 branchefolk blev præsenteret for på Omrons konference om kunstig intelligens i fremstillingsindustrien den 5/12 i Malmø.

Maskinlæring øger kvaliteten og minimerer nedetider

Kunstig intelligens – også kaldet AI, artificial intelligence – er en flere årtier gammel forskningsdisciplin, som takket være den eksponentielle teknologiske udvikling og et øget fokus på data er på vej til at blive en af den fjerde industrielle revolutions mest løfterige teknologier.

I den brede offentlighed forbindes AI måske mest med selvkørende biler og skakcomputere, men Omron-konferencen understregede, at AI og beslægtede begreber som maskinlæring og avanceret dataanalyse også er ved at finde rodfæste i industrien.

Tag den globale kuglelejeproducent SKF, der er anerkendt som en af industriens AI-pionerer, og som er i gang med at ensrette samtlige produktionsdata fra samtlige sine fabrikker for bedre at kunne høste gevinsterne ved dataopsamling og –analyse. Et af SKF’s første AI-projekter består således i at udvikle en maskinlæringsmodel, der kan kende forskel på brændemærker og oliepletter på kuglelejerne og derigennem højne kvaliteten af produktet.

Eller tag Novo Nordisk, der stadig er i gang med de indledende AI-øvelser. Men som er på vej med sin første deciderede AI-model, der ud fra en række forskellige parametre kan fortælle operatøren af en bestemt produktionslinje, hvor meget det bør være muligt at producere den pågældende dag.

Første controller med indbygget kunstig intelligens

Løsningerne er der med andre ord. Det er Omrons nyligt lancerede controller med indbygget kunstig intelligens – den første af sin art i verden – et eksempel på. Men konferencens forskellige oplæg viste også, at det som produktionsvirksomhed er vigtigt at begynde med et hvorfor.

”AI har brug for en businesscase,” som Kasper Malthe Larsen, chief technology architect i Novo Nordisk globale it-afdeling, udtrykte det fra scenen.

”Det helt grundlæggende spørgsmål, man bør stille sig selv, er: Hvilke informationer kan signikant forbedre mine processer?” supplerede Finn Hunneche, stifter af virksomheden Emendo, der blandt andet har udviklet dataopsamlingsenheden Blackbird.

’Mennesker er virkelig dårlige til tal’

Som med mange andre hypede begreber lider AI også under begrebsforvirring. For hvad er kunstig intelligens egentlig? Hvornår er en maskine intelligent? Og hvor går sondringen mellem avanceret dataanalyse og AI?

Alt sammen mere eller mindre akademiske sondringer, der langsomt vil erodere væk i takt med, at vi får udviklet mere komplette AI-løsninger til industrien, lød det fra en af konferencens hovedtalere, den danske AI-ekspert Thomas Terney.

”Vi kalder det heller ikke intelligente biler, men selvkørende biler. Ligesom vi heller ikke kalder det et intelligent e-mail-filter, men et spamfilter. Når først noget fungerer, holder vi op med at kalde det kunstig intelligens.”

I stedet vil Thomas Terney – der har en ph.d. i kunstig intelligens og er manden bag den første bog på dansk om kunstig intelligens – hellere fokusere på de muligheder, som AI giver fremstillingsindustrien.

”Vi mennesker er virkelig dårlige til tal. Det er derfor, vi altid visualiserer ting. Her har vi en fremadstormende teknologi, som er virkelig, virkelig god til at deciffrere datasæt og tal. Men vi bruger for meget tid på at diskutere, om det er kunstig intelligens eller ej.”

Reader Enquiries

Omron
Omron Europe B.V.
Wegalaan 67-69
2132 JD Hoofddorp
Netherlands
+31 (0)23 568 13 00
www.industrial.omron.eu
@omroneurope
omron
omroneurope
omroneurope

Notes for Editors

Om Omron

Omron Corporation er en førende industriel automationsvirksomhed, der udnytter sine kerneteknologier inden for Sensing og Kontrol til at udbygge sine forretningsområder inden for f.eks. styringskomponenter, elektroniske komponenter, elektronikkomponenter til bilindustrien, social infrastruktur, sundhed og miljø. Omron blev etableret i 1933 og har omkring 36.000 medarbejdere globalt. Virksomheden tilbyder produkter og løsninger i mere end 117 lande og regioner. Inden for industriel automation bidrager Omron til at skabe et velfærdssamfund ved at tilbyde automationsteknologier, der fremmer innovation inden for produktion samt produkter og kundeservice. Få flere oplysninger på industrial.omron.eu.

Om "innovative-Automation!"

Som den førende virksomhed inden for industriel automation har Omron omfattende produktionslinjer af styringskomponenter og udstyr, der strækker sig fra afstandssensorer og andre inputenheder til forskellige styreenheder og outputenheder, som f.eks. servomotorer samt en række sikkerhedsenheder og industrielle robotter. Ved at kombinere disse enheder via software har Omron udviklet en række forskellige unikke og yderst effektive automationsløsninger til producenter over hele verden. Baseret på Omrons adgang til egne avancerede teknologier og omfattende udvalg af enheder har Omron udviklet et strategisk koncept kaldet "innovative-Automation!", der består af tre innovationer eller "i'er" - "integreret" (udvikling af styreenheder), "intelligent" (udvikling af intelligens med ICT) og "interaktiv" (ny harmonisering mellem mennesker og maskiner). Omron er nu dedikeret til at forsyne produktionssteder med innovative løsninger til realisering af dette koncept.

Related images

 

Editorial enquiries

Marion Beekhuizen
Omron

+31 6 1133 7151
marion.beekhuizen@​eu.omron.com

Anouk Luykx
EMG

+31 164 317 017
aluykx@​emg-marcom.com

 

Also available in

 

Share

 

More news from