Omron

ŠKODA AUTO använder Omrons helt autonoma transportrobot vid Vrchlabí-anläggningen

Den autonoma roboten bidrar till kontinuerlig förbättring av arbetssäkerheten i Vrchlabí och hjälper till att minimera riskerna med arbetet. Den känner av när personer korsar dess väg, samt andra fordon och fasta hinder.

  • Ett helt autonomt transportsystem som bär artiklar mellan mekaniska mätcentraler och bearbetningsmaskiner
  • En guidad tur är allt roboten behöver för att förstå sin rutt och omgivningen
  • Digitalisering och Industri 4.0 är hörnstenarna i ŠKODA AUTO:s 2025-strategi

Som en viktig hörnsten i 2025-strategin gör ŠKODA AUTO stora satsningar på att utveckla digitaliseringen av dess produktionsprocess. Från och med nu använder den tjeckiska biltillverkaren en helt autonom, självlärande transportrobot från Omron på komponentanläggningen i Vrchlabí. Den här roboten kan identifiera hinder längs sin väg genom anläggningen och använder även övrig information från omgivningen vid planeringen av rutten. Om nödvändigt ändrar den sin rutt för att alltid nå sin destination så snabbt som möjligt. Den bidrar därmed till att ytterligare förbättra säkerheten och effektiviteten för transportprocesser på anläggningen.

”Det har varit ett medvetet beslut att använda ŠKODA AUTO:s första helt autonoma robot vid Vrchlabí-anläggningen. Med den framhäver vi än en gång anläggningens viktiga betydelse som ultramodern och högteknologisk”, säger ŠKODA AUTO:s styrelseledamot för produktion och logistik, Michael Oeljeklaus. ”Med det nya transportsystemet fortsätter vi konsekvent att introducera tekniska innovationer vid våra anläggningar i linje med Industri 4.0”, tillägger Oeljeklaus.

Under en runda kan den mobila LD-transportroboten från Omron bära en last på upp till 130 kg och helt autonomt välja rätt vägar. Till skillnad från traditionella automatiserade transportsystem kräver den inte vägledning i form av induktionsslingor, magnetremsor eller reflektorer. För att lära sig rutten behöver fordonet bara ledas mellan stationerna en gång med hjälp av en surfplatta eller styrspak. På så sätt fångar den miljön samt ändringar i omgivningen helt själv och anpassar sin rutt vid behov.

Sofistikerad, toppmodern teknik gör det möjligt för roboten att navigera i omgivningen: med hjälp av givare och laserskannrar identifieras fordon och fasta hinder samt människor som korsar dess väg. Styrsystemet beräknar närmandehastigheten och upptäcker om en kollision är nära förestående. I det här fallet stannar eller svänger roboten. Till skillnad från andra system som använts vid ŠKODA AUTO justerar den omedelbart sin rutt baserat på information från omgivningen, utan att behöva stanna. Om den helt autonoma roboten upptäcker att den regelbundet kommer att stöta på hinder vid en viss plats längs rutten så byter den rutt permanent. Vid behov kan det eldrivna systemet färdas vart som helst i Vrchlabí-anläggningen, vilket omfattar 16 000 m2.

Roboten genomför 120 rundor per dag och avverkar en sträcka på 35 km på sin väg mellan mekaniska mätcentraler och bearbetningsmaskiner. Test- och pilotfaserna har redan slutförts och roboten används regelbundet på fabriken sedan juni 2018.

Den ökande produktionssiffran vid ŠKODA AUTO innebär högre nyttjad kapacitet för anläggningen och mer trafik i produktionsområdena. Den autonoma roboten bidrar till kontinuerlig förbättring av arbetssäkerheten i Vrchlabí och hjälper till att minimera riskerna med arbetet.

För produktionen riktar ŠKODA AUTO systematiskt in sig på teknik från Industri 4.0, såsom samverkande robotar. Dessa används vid produktionen av DSG-transmissioner i Vrchlabí-anläggningen och hjälper de anställda med en av de mest känsliga uppgifterna i transmissionsproduktionen – att föra in växelns manöverdon. En hanteringsrobot levererar även delar till dussintals maskiner och tar tillbaka tomma behållare till lagret. Det omfattande ”transparent factory”-IT-systemet utgör också en del av verksamheten.

ŠKODA AUTO har definierat digitaliseringen av produkter och processer som en av hörnstenarna i deras 2025-strategi. Fler centrala delar av aktiviteten innefattar elektrifiering av ŠKODA:s modellutbud, erövrandet av nya marknader och varumärkets expansion till nya affärsområden som hänför sig till traditionell biltillverkning genom tillägg av olika mobilitetstjänster.

Reader Enquiries

Omron
Omron Europe B.V.
Wegalaan 67-69
2132 JD Hoofddorp
Netherlands

+31 (0)23 568 13 00

www.industrial.omron.eu

@omroneurope

omron

omroneurope

omroneurope


Notes for Editors

Om Omron

Omron Corporation är en ledande aktör inom industriell automation. Företaget använder sin kärnkompetens – teknik för avkänning och styrning – för att expandera till affärsområden som styrningskomponenter, elektroniska komponenter, elektroniska fordonskomponenter, social infrastruktur, hälso- och sjukvård samt miljö. Omron etablerades 1933, har cirka 36 000 anställda världen över och erbjuder produkter och tjänster i över 117 nationer och regioner. I den industriella automationssektorn bidrar Omron till att skapa ett rikt samhälle genom att erbjuda automationsteknik som stimulerar innovation inom både tillverkning, produkter och kundsupport. Mer information finns på industrial.omron.eu.

Related images

 

Related video

 

 

Editorial enquiries

Marion Beekhuizen
Omron

+31 6 1133 7151

marion.beekhuizen@​eu.omron.com

Anouk Luykx
EMG

+31 164 317 017

aluykx@​emg-marcom.com

 

 

Share

 

More news from