Omron

ŠKODA AUTO gebruikt volledig autonome transportrobot van Omron in fabriek in Vrchlabí

De autonome robot is onderdeel van de voortdurende verbeteringen van de werkveiligheid in Vrchlabí en helpt om risico's tijdens werkzaamheden te minimaliseren. Het herkent naast andere voertuigen en stilstaande obstakels ook mensen die in zijn pad lopen.

  • Een volledig autonoom transportsysteem transporteert onderdelen tussen het mechanische meetcentrum en de verwerkingsmachines
  • Een rondleiding is alles wat de robot nodig heeft om zijn route en omgeving te begrijpen
  • Digitalisering en Industry 4.0 zijn hoekstenen van de 2025-strategie van ŠKODA AUTO

Als belangrijk onderdeel van de 2025-strategie, is ŠKODA AUTO bezig met een radicale digitalisering van het productieproces. Nu gebruikt de Tsjechische autofabrikant een volledig autonome, zelflerende transportrobot van Omron in hun onderdelenfabriek in Vrchlabí. Deze robot kan obstakels langs zijn route door de fabriek herkennen, en informatie over zijn omgeving gebruiken tijdens het plannen van de route. Indien nodig past hij zijn route aan zodat hij altijd zo snel mogelijk op zijn bestemming arriveert. Hij draagt bovendien bij aan de veiligheid op de werkvloer en de efficiëntie van de transportprocessen in de fabriek.

"Het was een bewuste keuze om de eerste volledig autonome robot voor ŠKODA AUTO in te zetten voor de fabriek in Vrchlabí. Hiermee benadrukken we nogmaals hoe belangrijk deze fabriek is als ultramoderne, hightech locatie," aldus Michael Oeljeklaus, bestuurslid voor Production and Logistics bij ŠKODA AUTO. "Met het nieuwe transportsysteem zetten we de constant technologische innovaties voort in onze fabriek, in overeenstemming met Industry 4.0," voegde Oeljeklaus toe.

In één rit kan de LD mobiele transportrobot van Omron een last van tot wel 130 kg dragen, en hij kiest de juiste paden volledig autonoom. In tegenstelling tot traditionele geautomatiseerde transportsystemen, is er geen geleiding nodig in de vorm van inductielussen, magnetische strips of reflectoren. Om de route te leren hoeft het voertuig maar één keer tussen de stations te worden geleid, via een tablet of joystick. Hierbij registreert de robot de omgeving, maar ook de wijzigingen in de omgeving, volledig autonoom en past zijn route indien nodig aan.

De robot gebruikt geavanceerde, supermoderne technologie om te navigeren: met sensoren en laserscanners herkent de robot voertuigen en vaste obstakels, maar ook mensen die in zijn pad lopen. Het besturingssysteem berekent de aanrijdsnelheid en detecteert of er een botsing gaat gebeuren. In dat geval stopt de robot zelf of wijkt uit. In tegenstelling tot andere systemen die bij ŠKODA AUTO worden gebruikt, past het onmiddellijk zijn route aan op basis van informatie uit de omgeving, zonder tussendoor te hoeven stoppen. Als de volledig autonome robot detecteert dat het regelmatig obstakels tegenkomt op een bepaald punt op zijn route, zal hij de route permanent aanpassen. Indien nodig kan het elektrisch aangedreven systeem alle bestemmingen in de 16.000 m2 grote Vrchlabí-fabriek bereiken.

De robot voltooit 120 ritten per dag met een totale afstand van 35 km op zijn route tussen het mechanische meetcentrum en de verwerkingsmachines. De test- en proeffases zijn al afgerond, de robot is sinds juni 2018 in dagelijks gebruik genomen.

De stijgende productieaantallen bij ŠKODA AUTO betekenen meer gebruikte capaciteit voor de fabrieken en meer verkeer in de productiegebieden. De autonome robot is onderdeel van de voortdurende verbeteringen van de werkveiligheid in Vrchlabí en helpt om risico's tijdens werkzaamheden te minimaliseren.

In de productie gebruikt ŠKODA AUTO steeds meer de technologie van Industry 4.0, zoals samenwerkende robots. Deze worden gebruikt bij de productie van Direct-Shift-transmissies in de Vrchlabí-fabriek en ondersteunen de werknemers met een van de lastigste taken: het plaatsten van de actuatorzuigers. Een hanteringsrobot levert ook onderdelen aan tientallen machines en brengt lege containers terug naar het magazijn. Het uitgebreide IT-systeem 'transparante fabriek' is ook onderdeel van de werkzaamheden.

ŠKODA AUTO heeft de digitalisering van producten en processen als een van de hoekstenen van de 2025-strategie benoemd. Andere belangrijke activiteiten zijn de elektrificatie van de ŠKODA-modellen, het veroveren van nieuwe markten en de uitbreiding van het merk naar nieuwe bedrijfsgebieden met betrekking tot de traditionele autoproductie door toevoeging van diverse mobiliteitsservices.

Lezersvragen

Omron
Omron Europe B.V.
Wegalaan 67-69
2132 JD Hoofddorp
Netherlands

+31 (0)23 568 13 00

www.industrial.omron.eu

@omroneurope

omron

omroneurope

omroneurope


Opmerkingen voor de redactie

Over Omron

Omron Corporation is een toonaangevend industrieel automatiseringsbedrijf dat gebruikmaakt van zijn kerntechnologieën voor detectie en besturing om het marktaandeel in diverse sectoren uit te breiden, zoals besturingscomponenten, elektronische componenten (o.a. voor de auto-industrie), sociale infrastructuur, gezondheidszorg en milieu. Omron is opgericht in 1933, heeft wereldwijd ongeveer 36.000 werknemers in dienst en levert producten en diensten aan meer dan 117 landen en regio's. In de sector industriële automatisering biedt Omron toegevoegde waarde door automatiseringstechnologieën aan te bieden die niet alleen zorgen voor innovatie van de productie, maar ook van producten en klantondersteuning. Ga voor meer informatie naar industrial.omron.eu.

Related images

 

Related video

 

 

Editorial enquiries

Marion Beekhuizen
Omron

+31 6 1133 7151

marion.beekhuizen@​eu.omron.com

Anouk Luykx
EMG

+31 164 317 017

aluykx@​emg-marcom.com

 

 

Share

 

More news from