Omron

ŠKODA AUTO käyttää Vrchlabín-tehtaalla Omronin täysin itsenäistä kuljetusrobottia

Itsenäinen robotti auttaa parantamaan työturvallisuutta ja vähentämään työhön liittyviä riskejä Škodan Vrchlabín-tehtaalla Tšekissä. Robotti tunnistaa tiellensä osuvat ihmiset sekä muut ajoneuvot ja kiinteät kohteet.

  • Täysin autonominen kuljetusjärjestelmä kuljettaa osia mekaanisen mittauskeskuksen ja käsittelykoneiden välillä
  • Robotti tarvitsee reitin ja ympäristön oppimiseen vain yhden opastetun kierroksen
  • Digitalisaatio ja Industry 4.0 ovat ŠKODA AUTOn vuoden 2025 strategian kulmakiviä

Osana vuoden 2025 strategiaansa tšekkiläinen autonvalmistaja ŠKODA AUTO pyrkii vahvasti edistämään tuotantoprosessiensa digitalisaatiota. Nyt yhtiö on ottanut Tšekin komponenttitehtaallaan Vrchlabíssa käyttöön täysin itsenäisen ja itsestään oppivan Omron-kuljetusrobotin, joka pystyy tunnistamaan kuljetusmatkallaan tielle osuvat esteet sekä hyödyntämään ympäristöstään saamiaan tietoja reittiä suunnitellessaan. Tarvittaessa robotti pystyy muuttamaan kurssiaan niin, että se saapuu määränpäähänsä aina nopeinta mahdollista reittiä. Se edistää näin työturvallisuuden parantamista ja tehtaan kuljetusprosessien tehostamista.

”Täysin itsenäisen robotin käyttöönotto ŠKODA AUTOn Vrchlabín-tehtaalla oli tietoinen päätös. Robotin myötä tehtaamme asema huippumodernina high tech -laitoksena korostuu entisestään”, kertoo ŠKODA AUTOn tuotannon ja logistiikan hallituksen jäsen Michael Oeljeklaus. ”Uudella kuljetusjärjestelmällämme jatkamme johdonmukaisesti Industry 4.0 -konseptin mukaisten teknisten innovaatioiden tuomista tehtaaseemme”, hän lisää.

Omronin liikkuva LD-kuljetusrobotti pystyy yhdellä matkalla kantamaan jopa 130 kg:n kuorman ja valitsemaan oikeat reitit täysin itsenäisesti. Toisin kuin perinteiset automaattikuljetusjärjestelmät, se ei tarvitse induktiosilmukoilla, magneettinauhoilla tai heijastimilla toteutettavaa kaistanohjausta. Matka voidaan opettaa robotille helposti opastamalla se kerran lähtö- ja kohdeaseman välisen reitin läpi tabletilla tai ohjaussauvalla. Ohjatun kierroksen aikana robotti tallentaa ympäristönsä sekä siellä mahdollisesti tapahtuvat muutokset muistiin ja mukauttaa reittinsä tarvittavin osin.

Robotti pystyy navigoimaan ympäristössään alan huippua edustavan teknologian ansiosta: se tunnistaa reitilleen osuvat ajoneuvot, kiinteät esteet ja ihmiset antureiden ja laserskannereiden avulla. Robotin ohjausjärjestelmä laskee lähestymisnopeuden ja määrittää, onko törmäysriski välitön – ja mikäli on, robotti pysähtyy itsestään tai tekee väistöliikkeen. Toisin kuin muut ŠKODA AUTOn tehtaalla käytettävät järjestelmät, robotti kykenee mukauttamaan reittiään ympäristöstään hankkimiensa tietojen perusteella ilman, että sen tarvitsee keskeyttää toimintaansa. Jos robotti havaitsee, että sen tielle sattuu säännöllisesti esteitä matkan tietyssä kohdassa, se muuttaa reittiään pysyvästi. Tarvittaessa tällä sähkökäyttöisellä järjestelmällä pystytään kuljettamaan kuormia kaikkialle 16 000 neliömetrin laajuisella Vrchlabín-tehtaalla.

Robotti otettiin tehtaalla säännölliseen käyttöön testaus- ja pilottijakson jälkeen kesäkuussa 2018. Päivittäin robotti tekee mekaanisen mittauskeskuksen ja käsittelykoneiden välillä 120 erillistä matkaa ja taivaltaa yhteensä 35 kilometriä.

ŠKODA AUTOn tuotantomäärien kasvaessa myös yhtiön tehtaiden käyttökapasiteetti nousee ja liikennemäärät tuotantotiloissa lisääntyvät, joten Vrchlabín-tehtaan robotti auttaa parantamaan työturvallisuutta ja vähentämään työhön liittyviä riskejä.

ŠKODA AUTO hyödyntää valmistustoiminnassaan Industry 4.0 -konseptin mukaista tekniikkaa kuten yhteistyörobotteja. Niitä käytetään Vrchlabíssa kaksoiskytkentävaihteistojen valmistuksessa sekä työntekijöiden apuna vaihteistonvalmistuksen kaikkein tarkimmassa tehtävässä – hammaspyörän toimilaitteen männän asennuksessa. Tehtaan käsittelyrobotti puolestaan toimittaa osia kymmenille eri koneille ja palauttaa tyhjät pakkaukset varastoon. Toimintakokonaisuuteen kuuluu myös niin sanotun läpinäkyvän tehtaan laajamittainen IT-järjestelmä.

ŠKODA AUTO on asettanut vuoden 2025 strategiansa yhdeksi kulmakiveksi tuotteiden ja prosessien digitalisaation. Toiminnan keskeisiin osa-alueisiin kuuluvat lisäksi ŠKODA-mallivalikoiman sähköistäminen, uusien markkina-alueiden valloittaminen sekä merkin laajentuminen erilaisilla liikkumisratkaisuilla perinteiseen autonvalmistukseen liittyville uusille liiketoiminta-aloille.

Reader Enquiries

Omron
Omron Europe B.V.
Wegalaan 67-69
2132 JD Hoofddorp
Netherlands

+31 (0)23 568 13 00

www.industrial.omron.eu

@omroneurope

omron

omroneurope

omroneurope


Notes for Editors

Tietoja Omronista

Omron Corporation on johtava teollisuusautomaatioalan yritys, jonka toiminta ulottuu yrityksen ydinalueeseen kuuluvasta tunnistus- ja ohjausteknologiasta muun muassa ohjauskomponentteihin, elektroniikkakomponentteihin ja autojen elektroniikkakomponentteihin sekä infrastruktuurisovelluksiin, terveydenhuoltoon ja ympäristöön. Omron perustettiin vuonna 1933, ja sillä on 36 000 työntekijää eri puolilla maailmaa. Yrityksen tuote- ja palvelutarjonta kattaa yli 117 maata ja aluetta. Teollisuusautomaation alalla Omron edistää yhteiskunnan hyvinvointia tarjoamalla automaatiotekniikkaa, joka edistää innovatiivista tuotantoa, sekä tuotteita ja asiakastukea. Lisätietoja on osoitteessa industrial.omron.fi.

Related images

 

Related video

 

 

Editorial enquiries

Marion Beekhuizen
Omron

+31 6 1133 7151

marion.beekhuizen@​eu.omron.com

Anouk Luykx
EMG

+31 164 317 017

aluykx@​emg-marcom.com

 

 

Share

 

More news from