Omron

Körkvalitet med Omrons nya Q2A-motordrivning skräddarsydd efter användningsområde

Omrons Q2A-motorstyrning är först i en ny serie som ger effektivitet, flexibilitet och smidig användning med en enkel "programmera-driftsätt-kör"-filosofi i en utrymmessnål design

Omron har lanserat en skräddarsydd applikationsserie Q2A-motordrivningar. Den klarar att kontrollera en mängd olika motorer som IM, SPM, IPM, DDPM och SynRM, och går lätt att anpassa till kundens användningsområde. Lösningen kombinerar en utrymmes- och kostnadsbesparande design med många praktiska funktioner som ger systemintegrerare, OEM- och slutanvändare en högpresterande men ändå lättanvänd motordrivning.

Den nya Q2A-motorstyrningen från Omron för skräddarsydda applikationer är den första i en ny serie produkter som är utformade för att uppfylla kraven hos systemintegratörer, OEM- och slutanvändare. Den minimerar maskinvarukrav och kostnader, minskar tidsåtgången för konstruktion och idrifttagning, och ger förbättrade prestanda för olika motortyper. Hela arbetsflödet för tillämpning kan optimeras, från design till driftsättning, underhåll och finjustering för produktion.

Designfördelarna börjar med upp till 45 % minskning av utrymmeskrav jämfört med föregående lösning i kombination med montering sida vid sida. Det inbyggda EMC-filtret, DC-reaktorn och bromschoppern, tillsammans med integrerad funktionssäkerhet (STO SIL3) och inbyggd 24 V DC spänningsmatning till styrkort ger enkelhet och betydande kostnadsbesparingar. Q2A har en robust konstruktion för att säkerställa tillförlitlig drift i tuffa miljöer, med belagda kretskort för att skydda elektroniken från damm och fukt.

Q2A-serien ger förbättrade motorprestanda eftersom den kan styra olika motortyper i öppna och slutna slingor, inklusive spänningsvektorstyrning. Spänningsvektorstyrningsteknik ger bättre effektivitet än andra drivmetoder, men är också enklare och snabbare att installera än den nuvarande strömvektorstyrningen.

Den ger också kommunikationsflexibilitet med stöd för många Ethernet-baserad kommunikationsalternativ som EtherCAT, som används av Omrons Sysmac, såväl som EtherNet/IP, PROFINET och POWERLINK. Den erbjuder också mycket kostnadseffektiv nätverksintegration eftersom upp till 5 Q2A-drivningar kan användas med bara ett enda kommunikationskort. En inbyggd USB-anslutning gör att Q2A-drivningsserien kan programmeras från en dator utan att behöva vara ansluten till en extern strömkälla, vilket gör idrifttagandet enkelt.

En mängd användbara och tidsbesparande funktioner i Q2A-drivningen gör driftsättning ännu enklare. En grafisk utvecklingsmiljö ger snabb anpassning av användningsområde, medan en inbyggd hjälpfunktion minskar installationstiden och eliminerar risken för fel parametrar. Inställningarna sparas med hjälp av en automatisk säkerhetskopieringsfunktion och kan kopieras till ett SD-kort och enkelt överföras till andra enheter.

Genom att spåra prestandadata stöder Q2A förebyggande underhåll genom att säkerställa att komponenter, t.ex. fläktar, byts ut i tid. Felanalys underlättas av detaljerad spårbarhet som ger den exakta tiden för incidenter och hur många gånger de har inträffat, tillsammans med parameterdata. Data kan sparas på ett mikro-SD-kort för inspelning av spårningsdata. Dessutom håller den inbyggda strömtillförseln styrsystemet aktivt även om den huvudsakliga 400 V strömförsörjningen slutar att fungera, så att alla problem fortfarande kan undersökas.

I kombination med regenerativa kraftstationer som D1000 och R1000, stöder Q2A-drivningsserien regenerativa användningsområden, återanvändning av energin för andra tillämpningar inom samma installation.

"Vår Q2A-omvandlare lägger fokus på kvalitet genom att leverera höga prestanda och flexibilitet med en enkel programmera-driftsätt-kör-lösning som kan optimeras för alla användningsområden", säger Alberto Fuentes, European Drive Product Marketing Manager. "Dessutom ger tillverkning med den högsta kvaliteten i kombination med skyddsåtgärder att Q2A kan tillhandahålla 10 års felfri drift dygnet runt och därmed fullständig sinnesro."

Reader Enquiries

Omron
Omron Europe B.V.
Wegalaan 67-69
2132 JD Hoofddorp
Netherlands
+31 (0)23 568 13 00
www.industrial.omron.eu
@omroneurope
omron
omroneurope
omroneurope

Notes for Editors

Om Omron

Omron Corporation är en ledande aktör inom industriell automation. Företaget använder sin kärnkompetens – teknik för avkänning och styrning – för att expandera till affärsområden som styrningskomponenter, elektroniska komponenter, elektroniska fordonskomponenter, social infrastruktur, hälso- och sjukvård samt miljö. Omron etablerades 1933, har cirka 36 000 anställda världen över och erbjuder produkter och tjänster i över 117 nationer och regioner. I den industriella automationssektorn bidrar Omron till att skapa ett rikt samhälle genom att erbjuda automationsteknik som stimulerar innovation inom både tillverkning, produkter och kundsupport. Mer information finns på industrial.omron.eu.

Related images

Körkvalitet med Omrons nya Q2A-motordrivning skräddarsydd efter användningsområde. 
(Bild: Omron, PR049)

 

Editorial enquiries

Marion Beekhuizen
Omron

+31 6 1133 7151
marion.beekhuizen@​eu.omron.com

Anouk Luykx
EMG

+31 164 317 017
aluykx@​emg-marcom.com

 

 

Share

 

More news from