Omron

Négy állapotfigyelő eszközt mutat be az Omron

Az Omron Corporation (Székhely: Shimogyo-Ku, Kiotó. Elnök-vezérigazgató: Yoshihito Yamada) 2017. november 29-én bemutatott, és 2018. tavaszán bemutat négy állapotmegfigyelésre szolgáló terméket, melyek lehetővé teszik a működési állapot megfigyelését a gyártóüzemekben a dolgozók számára; motorok megfigyelését szolgáló eszközöket, amelyek előrejelzik a háromfázisú indukciós motorok meghibásodását; hálózattal ellátott tápegységeket, amelyekkel előrejelezhető a kezelőpanelen telepített tápegység élettartama és meghibásodása; áramlásérzékelőket és nyomásérzékelőket, melyekkel a sajtoló- és fröccsöntőgépeknél használt hidraulikus olajok és hűtővíz ellenőrizhető; és intelligens állapotfigyelő-erősítőket, amelyek felgyorsítják az IoT-t a létesítményekben és gépeken telepített meglévő analóg érzékelők esetében.

Az állapotfigyelő eszközök bemutatása az Omron azon törekvésének részét képezi, amellyel a cég szeretne 100 000 IoT-s alkatrészcsaládot létrehozni. A figyelőeszközök folyamatosan ábrázolják a létesítmény és a felszerelés egyébként nem látható állapotát, előre felismerik az állapotra vonatkozó hibákat, valamint biztosítják a gyártósorok és a termelékenység fenntartását.

Az állapotfigyelő eszközök valós időben követik nyomon a gyártóüzemek táp- és keringetőrendszereiben fellépő változásokat. Kommunikációs hálózatokon keresztül információt küldenek az alkatrészek cseréjének idejéről mielőtt a meghibásodás bekövetkezne, és hozzájárulnak a váratlan, létesítménybeli leállások és a termékek minőségét érintő rendellenességek megelőzéséhez. Bárki, aki rendelkezik egy szakképzett munkás tapasztalataival és ösztöneivel, felismerheti a létesítmény rendellenességét vagy egy eszköz meghibásodását. Ennek köszönhetően csökkenthető a lehetőségvesztés esélye váratlan létesítménybeli leállások esetén, és növelhető a karbantartási tervek sikeressége.

Négy állapotfigyelő eszköz kerül forgalomba

Motorok megfigyelését szolgáló eszközök

A motorok megfigyelését szolgáló eszközök a számos gyártóüzemben, például gyártósorok, emelők vagy szivattyúk esetében használt háromfázisú indukciós motorok *2 elhasználódás okozta hibáit észlelik. Az állapotfigyelő eszközök a rezgésben, hőmérsékletben, áramerősségben, a szigetelési ellenállásban, a főegységen található kijelzőn és az Ethernet/IP™ kommunikációkban megjelenő állapotváltozások alapján észlelik a hibákat, és a távolból oldják meg az alábbi problémákat.

  • Csökkentse minimálisra a váratlan, létesítménybeli leállások okozta lehetőségvesztés esélyét.
  • Digitalizálja a szakképzett karbantartó mérnökök tudását, és egységesítse a motorkarbantartást egy távoli helyről.
  • Térjen át az időszakos vizsgálatról a megelőző vizsgálatra, jelentősen csökkentve ezzel a felügyeleti ellenőrzéshez szükséges időt.

Felügyeleti adatok

Motor rezgése, felületi hőmérséklet, szigetelési ellenállás, áramerősség, degradáció mértéke *3.

Kimenet típusa

EtherNet/IP (PC-n működő, külön eszköz által felügyelhető), riasztási kimenet, tranzisztoros kimenet, nyomásjelző, megfigyelési kijelző.

Hálózattal ellátott tápegységek

A hálózattal ellátott tápegységek megjelenítik a szükséges információkat a tápellátás fenntartásának és felügyeletének érdekében, a létesítmények eszközeinek egyenáramellátásán felül, mely a tápegységek alapvető funkciója. A tápegység képes megjeleníteni saját cseréjének idejét, a kimeneti feszültséget és áramot érintő információkat, és távoli vezérléssel növelni az áramerősséget Ethernet/IP kommunikáció, valamint a főegység monitorjának segítségével, hozzájárulva ezzel az alábbi problémák megoldásához.

  • Értesüljön előre a tápegység cseréjének idejéről, a váratlan, tápellátási problémára visszavezethető létesítménybeli leállások esélyének csökkentése érdekében.
  • Felügyelje a tápegység cseréjének idejét, teljes üzemidejét, feszültségét és áramerősségét a távolból, a helyszíni karbantartási munka csökkentéséhez.
  • Használja a külön tápegységet megfigyelő szoftverrel együtt (hamarosan elérhető) a teljesítménycsökkenési görbe tápellátásának állapotkijelzéséhez *4. Az élettartam meghosszabbításához fontolóra vehet és könnyen alkalmazhat bizonyos javító intézkedéseket, a telepítés környezetének és a tápellátás teljesítményének javítása által.

Felügyeleti adatok

Tápegység cseréjéig hátralévő idő, teljes üzemidő, kimeneti feszültség és áramerősség, áramnövelés, önellenőrzés (túlmelegedés, a mért értéket vagy a memóriát érintő hiba), terméktípus, sorozatszám.

Kimenet típusa

Ethernet/IP, Modbus/TCP, megfigyelés kijelzése.

Áramlásérzékelők, nyomásérzékelők

Egyetlen áramlásérzékelő képes mérni az áramlás sebességét és a hegesztő- illetve fröccsöntőgépekhez használt hűtővíz hőmérsékletét egyaránt. A hőmérséklet és a hűtővíz áramlási sebessége által okozott, megfigyelés közben előforduló hibák hatására észlelhetők a túlmelegedett áramváltók által okozott váratlan leállások, és ezáltal stabilabb hegesztési eredmények érhetők el, valamint megelőzhető a selejtes fröccsöntés.

A nyomásérzékelők egyidejűleg jelenítik meg a megmunkálóközpontok *5 és sajtológépek hidraulikus olajának hőmérsékletét. Észlelik a csomagolást érintő, a hőmérséklet emelkedését és a hidraulikus olaj szivárgását követő elhasználódást. Kimutatják ezen kívül a hidraulikus olaj viszkozitásából eredő hőmérsékletbeli változásokat, a stabil feldolgozási minőség érdekében.

Nincs szükség külön nyomásérzékelő és hőmérsékletérzékelő telepítésére a csöveken, ezáltal felére csökken a telepítendő érzékelők száma és így a telepítés ideje is.

A mérési adatok elemeiben (például „áramlási sebesség és hőmérséklet” vagy „nyomás és hőmérséklet”) való ismétlődések érzékelése által az érzékelők képesek olcsóbban, kevesebb munkával és kevésbé helyigényesen megjeleníteni a létesítmény állapotát.

Felügyeleti adatok

Áramlási sebesség + hőmérséklet
Nyomás + hőmérséklet

Kimenet típusa

Állapotkimenet, vezérlőkimenet, analóg kimenet, IO-Link, megfigyelés kijelzése, állapotjelző.

Intelligens állapotfigyelő-erősítő

Az intelligens állapotfigyelő-erősítő az általános analóg kimeneti érzékelőkhöz csatlakozik. *6.

Az Omron bemutatja az N-Smart*8 következő generációs érzékelőit, amelyek a szénérzékelőkhöz és a lézeres érzékelőkhöz csatlakoztathatók. Most az általános analóg kimeneti érzékelőkhöz is csatlakoztatható intelligens állapotfigyelő-erősítő is csatlakozik a sorozathoz, lehetővé téve a létesítmény állapotának megértéséhez szükséges, több érzékelővel *7 rendelkező hálózat könnyű és olcsó kiépítését. 

Az analóg kimeneti érzékelők adatainak begyűjtése korábban drága adatnaplózó eszközöket és mérési felszerelést igényelt. Az érzékelő akár 30 egységet is szinkronizál magas, 1 ms sebességgel, a létesítmény működésének ideje alatt gyűjti az adatokat, megbízhatóan észleli a létesítményeknél fellépő apró változásokat és a jelek közti összefüggéseket, ezáltal biztosítva az optimális, a létesítmény állapotváltozásainak megfelelő gépvezérlést.

Csatlakoztatható érzékelőfejek

Érzékelők, amelyek áramerősség (4–20 mA DC) és feszültség (1–5 VDC) alapján dolgozzák fel és továbbítják a mérési eredményeket.

(Áramlásérzékelők és nyomásérzékelők szintén csatlakoztathatók.)

Kimenet típusa

Vezérlőkimenet, megfigyelés kijelzése, kompatibilis a nyílt hálózatokkal (EtherCAT®, CC-Link) a kommunikációs egységekhez való csatlakozás által.


*2 Háromfázisú AC tápegységgel működő indukciós generátor, az elsődleges oldalról (állórész) a másodlagos oldalra (forgórész) küldi az elektromosenergiát elektromágneses bevezetés által, és áramot fejleszt.

*3 Az Omron egyedülálló módon, a terhelési oldalon tünteti fel a hibákat a motor adatain felül, a motor áramerősségének egy egyedi algoritmussal történő mérése és elemzése által.

*4 Határozza meg a felhasználási feltételeket a működési környezeti hőmérséklettel és teherbírással, a tápegység műszaki jellemzői szerint. A belső áramkörök a belső részek és a hőmérsékleti környezet hőfokának megemelkedése által kiváltott működési jellemzőit is figyelembe kell venni.

*5 Feldolgozó berendezés, amellyel fémet vagy más anyagokat köszörülnek vagy lyukasztanak ki.

*6 Érzékelők, amelyek áramerősség (4–20 mA DC) és feszültség (1–5 VDC) alapján dolgozzák fel és továbbítják a mérési eredményeket.

*7 Légnyomásos érzékelők, melyek ellenőrzik a légszívás állapotát, vagy más, az elektromos részek felszedéséhez és elhelyezéséhez használt érzékelők.

*8 Következő generációs érzékelők, melyek a szén-, lézer-, kontakt-, és közelségérzékelők jelenlétét, észlelését és mérési adatait integráló kommunikációs egységekből állnak. Az EtherCat és CC-Link nagy sebességű kommunikációs nyílt hálózatokkal szintén kompatibilisek.

 

Reader Enquiries

Omron
Omron Europe B.V.
Wegalaan 67-69
2132 JD Hoofddorp
Netherlands
+31 (0)23 568 13 00
www.industrial.omron.eu
@omroneurope
linkedin.com/company/omron
facebook.com/omroneurope
youtube.com/omroneurope

Notes for Editors

Az Omron vállalatról

Az ipari automatizáció területének egyik vezető vállalataként az Omron vállat kulcs érzékelési és vezérlési technológiáira támaszkodva terjeszkedik a piacon többek között vezérlőkomponensek, elektronikai komponensek, autóipari elektronikai komponensek, továbbá szociális infrastrukturális, egészségügyi és környezetvédelmi megoldások formájában. Az Omron 1933-ban jött létre, alkalmazottai száma mára globálisan megközelítőleg 36 000, és több mint 117 országban, illetve régióban kínálja termékeit és szolgáltatásait. Az ipari automatizáció piacán az Omron az előállítást, a termékeket, valamint az ügyféltámogatást érintő innovációt elősegítő automatizálási technológiákkal dolgozik egy gazdagabb társadalom létrejöttén. További részletekért látogasson el a industrial.omron.eu weboldalra.

Related images

 

Editorial enquiries

Diane van der Sanden
Omron

+31 6 2943 6751
diane.van.der.sanden@​eu.omron.com

Anouk Luykx
EMG

+31 164 317 017
aluykx@​emg-pr.com

 

 

Share

 

More news from