Mondi

Mondi tar ytterligare ett steg mot hållbara förpackningar genom samverkan med Scan Sverige

  • Mondi samarbetar med Scan Sverige för att leverera förpackningar till dess varumärke Pärsons; skivad skinka, korv samt vegetariska alternativ.
  • Mondi:s plånboksförpackning är utvecklat för återvinning, och ersätter icke-återvinningsbara plastförpackningar bestående av ett flertal olika råmaterial.
  • Den nya, PP-baserade mono-materialförpackningen har en hög syrebarriär, som håller produkten fräsch på hyllan.

14 maj 2024 – Mondi, globalt ledande inom hållbar förpackning och papper, har ingått samarbete med Scan Sverige i syfte att skapa en polypropylen- (PP) baserad mono-materialförpackning, framtagen för återvinning. Scan Sverige, med mer än 100 års erfarenheter från ansvarsfull livsmedelsproduktion i Sverige, använder Mondi:s plånboksförpackning till Pärsons-produkter (skivad skinka, salami samt växtbaserade produkter) med start i mars 2024.

Mondi:s plånboksförpackning är en PP-baserad lösning, framtagen för att kunna återvinnas. Förpackningen har medvetet utformats för att vara i, i linje med kundens mål och med NPA:s verksamhet, som godkänd producentansvarsorganisation för förbättrad cirkulär och spårbar materialåtervinning. Plånboksförpackningen kan sorteras effektivt av Site Zero, Europas största och mest sofistikerade plaståtervinningsanläggning, belägen i Sverige, och bidrar därigenom till en cirkulär ekonomi. Det ersätter den föregående lösningen, som var en icke-återvinningsbar förpackningslösning med flera olika råmaterial, bestående av laminat med PET-PE och PA-PE.

Mondi:s plånboksförpackning har en över- och underbana med en utmärkt peel som gör förpackningen enkel att öppna för konsumenten. Tack vare en skyddande barriär med hög syrehalt för längre produktlivslängd i kombination med fantastiska tryckmöjligheter, erbjuds goda förutsättningar för att kommunicera märkes- och produktinformation.

Helene Brynell, Regional Sales Nordic, Consumer Flexibles vid Mondi: “Det är ett rent nöje att jobba med Scan Sverige, med mer än 100 års erfarenheter med ansvarsfull livsmedelsproduktion i Sverige. Teamet bevakar hela värdekedjan, från gård till gaffel, en kedja som är helt i linje med våra värderingar. Under försöksprocessen fokuserade båda parter på samma tydliga mål: att på bästa sätt, och med hållbarheten som fokus, skydda livsmedlet med utveckling av en förpackning som är designad för återvinning.

Einar Ahlstrom, Material specialist vid NPA: “Flerskiktslaminat, t.ex. PET/PE och PA/PE, används ofta i olika flexibla plastförpackningar, vilket begränsar möjligheten till materialåtervinning. I syfte att förbättra och förenkla återvinningen av material behöver man ställa om till mono-material. Det är uppmuntrande att se att Scan Sverige har infört en ny förpackningslösning för Pärsons, i samarbete med Mondi. Dels ersätter detta alternativ de traditionella flerskiktslaminaten, dels främjar det materialåtervinningen.”

För två år sedan inledde Scan Sverige och Mondi diskussioner runt det nyligen introducerade mono-materialemballaget. Med klart uppsatta mål redan från start har de två organisationerna haft ett nära samarbete genom hela processen för att på ett effektivt och noggrant sätt utveckla plånboksförpackningen för Pärsons.

Eva Tiedman, Category Manager Scan Sverige Sweden, tillägger: “Mondi’s plånboksförpackning” kommer att användas till en mängd olika skivade produkter för Pärsons smörgåsmat. Vi visste att Mondi var rätt samarbetspartner för uppfyllelsen av våra mål, och den nya lösningen fungerar effektivt i vår befintliga maskinpark. Vårt mål var att ha ett framåtriktat synsätt när det gäller förpackningshållbarhet och vi satsar på att ha till 100% återvinningsbara plastförpackningar i slutet av 2025. Vi jobbar hårt med att växla över till återvinningsbara mono-material.” 

Reader Enquiries

Mondi
Marxergasse 4A
1030 Vienna
Austria

+43 1 79013 4059

www.mondigroup.com

@mondigroup

mondi-group

mondigroup/


Notes for Editors

Om Mondi

Mondi is a global leader in packaging and paper, contributing to a better world by producing products that are sustainable by design. We employ 22,000 people in more than 30 countries and operate an integrated business with expertise spanning the entire value chain, enabling us to offer our customers a broad range of innovative solutions for consumer and industrial end-use applications. Sustainability is at the centre of our strategy, with our ambitious commitments to 2030 focused on circular driven solutions, created by empowered people, taking action on climate.

In 2023, Mondi had revenues of €7.3 billion and underlying EBITDA of €1.2 billion. Mondi has a premium listing on the London Stock Exchange (MNDI), where the Group is a FTSE100 constituent, and also has a secondary listing on the JSE Limited (MNP).

www.mondigroup.com

Related images

 

Editorial enquiries

Judith Wronn
Mondi

+49 151 17714692

judith.wronn@​mondigroup.com

Kim Lommaert
EMG

+31 164 317 021

klommaert@​emg-marcom.com

 

 

Share

 

More news from