Milliken Chemical

Milliken demonstreert op Drinktec 2017 hoe ClearShield® uv-absorberende stoffen vitaminen, kleur en smaak van dranken in petflessen beschermen

  • Ontdek hoe Milliken ClearShield® kleurloze uv-absorberende stoffen in petflessen en petverpakkingen bijdragen aan de houdbaarheid, het uiterlijk en de merkintegriteit van producten met behoud van de transparantie van PET
  • Doordat de uv-bescherming direct in de verpakking is verwerkt, helpt ClearShield producenten hun formules te vereenvoudigen, milieuvriendelijker te werken en kosten te besparen
  • Ook recycling na gebruik wordt eenvoudiger dankzij het gebruik van heldere, kleurloze petverpakkingen
  • Kom langs bij Milliken, stand 108 hal A2 op Drinktec 2017 in München van 11 t/m 15 september

Gent, België – Tijdens de vakbeurs Drinktec 2017, die elke 4 jaar in München plaatsvindt, zal Milliken demonstreren hoe zijn ClearShield® kleurloze uv-absorberende stoffen waarde toevoegen aan petverpakkingen door uv-gevoelige inhoud effectief te beschermen tegen degradatie terwijl de helderheid en transparantie van het materiaal behouden blijven.

Producenten spelen in op de vraag van de consument door zowel in dranken als in vast voedsel, vitaminen en andere verpakte producten kunstmatige kleurstoffen en conserveringsmiddelen te vervangen door natuurlijkere ingrediënten. Dit brengt echter een nieuwe uitdaging met zich mee, aangezien blootstelling aan ultraviolet licht bij dit soort ingrediënten degradatie kan veroorzaken en de kleur, het uiterlijk, de smaak, geur of voedingswaarde van de inhoud negatief kan beïnvloeden.

Foto-oxidatie maakt de meeste vitaminen gevoelig voor licht, warmte en zuurstof in aanwezigheid van uv-licht. Vitaminedegradatie kan vervolgens leiden tot veranderingen in de smaak en kleur van de drankformule.

ClearShield biedt een doeltreffende manier om dranken en andere uv-gevoelige inhoud te beschermen tegen schadelijke blootstelling aan licht door de uv-blocker in de petverpakking zelf te verwerken. De absorberende stoffen filteren 95 procent van het uv-licht tot 390 nanometer en zijn effectief vanaf zeer lage hoeveelheden, waardoor meer uv-gevoelige natuurlijke kleurstoffen in de producten kunnen worden verwerkt.

Om de productconsistentie en daarmee de merkintegriteit te waarborgen, moet de inhoud van petverpakkingen worden beschermd tegen blootstelling aan zonlicht en binnenverlichting tijdens de opslag, distributie, display bij retailers en de bewaring na aankoop. Consumenten zien ook graag de inhoud van de verpakking die ze kopen. Daar onderscheidt Milliken zich van de rest.

Tijdens de vakbeurs van 11-15 september laat Milliken vanuit stand 108, hal A2 van de Messe München aan de hand van praktijkvoorbeelden en casestudies zien hoe de additieven een nieuwe norm bieden op het gebied van uv-bescherming voor petflessen en -verpakkingen van producten als sappen en energiedranken.

Petflessen met ClearShield uv-absorberende stoffen leveren indrukwekkende prestaties voor wat betreft de verlenging van de houdbaarheid van ingrediënten (vastgesteld als tachtig procent van de oorspronkelijke concentratie). Uit onderzoek is gebleken dat de houdbaarheid van vitamine A bijvoorbeeld dertig keer langer is wanneer deze wordt beschermd in een fles met ClearShield dan bij een standaard petfles. Bij vitamine B6 is dit ruim zeventig keer langer, bij riboflavine zeven keer, bij foliumzuur drieënhalf keer en bij vitamine B12 wordt de houdbaarheid verdubbeld.

ClearShield is door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) goedgekeurd voor gebruik bij levensmiddelen en heeft niet de nadelen van traditionele technologieën zoals ongewenste kleur, migratie en waasvorming. De additieven zijn eenvoudig te gebruiken en doseren en aangezien ze in het petmateriaal zelf worden verwerkt, komen ze niet in de dranken terecht. Voor fabrikanten van pet-preformproducenten en flesconverters is het voordeel dat het gebruik van PET met ClearShield de verwerking gemakkelijker maakt omdat er geen sprake is van plate-out op de oppervlakken van de spuitgietvorm voor de voorvormen en de mal voor de flessen.

Maar daar blijft het niet bij, want ClearShield heeft ook duidelijke duurzaamheidsvoordelen. Technical Manager Simon Bousquet van Milliken legt uit: “Allereerst kunnen formuleerders vol vertrouwen natuurlijker ingrediënten toepassen. Bovendien hoeven ze zich geen zorgen te maken over toxiciteit of vervuiling van het afvalwater door chemicaliën die in andere uv-stabilisatoren worden gebruikt”.

“Betere bescherming van de inhoud en een langere houdbaarheid helpen verspilling tegen te gaan. En doordat er vaker natuurlijker, kleurloze PET kan worden gebruikt, verlaagt ClearShield de vraag naar gekleurde verpakkingen om de inhoud te beschermen”, aldus Bousquet. “Dergelijke ondoorzichtige en gekleurde petmaterialen maken de recyclagestroom vaak donker, wat de recycling bemoeilijkt en de waarde van het herwonnen product verlaagt.”

Woon de presentatie van Simon Bousquet bij tijdens de ‘PETnology 2017’-conferentie op 11-12 september, die gelijktijdig met Drinktec plaatsvindt in Messe München.

Kom langs bij Milliken, stand 108 in hal A2, op Drinktec 2017 en ontdek uit de eerste hand hoe PET met ClearShield kan bijdragen aan kostenverlaging, afvalvermindering en bescherming van uw merkimago.

Lezersvragen

Milliken Chemical
Veerle de Wolf
Ham 18-24
B-9000 GENT
Belgium
+32 9 265 1136
Veerle.Dewolf@​milliken.com
www.milliken.com
@millikenandco
milliken-&-company
MillikenandCo
millikenandco

Opmerkingen voor de redactie


Over Milliken

Milliken is een innovatief bedrijf dat sinds 1865 is gericht op het zoeken naar en ontdekken en creëren van manieren om het leven van mensen te verbeteren. Vanuit onze laboratoria en applicatie- en ontwikkelcentra overal ter wereld ontwikkelen onze wetenschappers en ingenieurs coatings, specialistische chemicaliën en geavanceerde technologieën voor additieven en kleurstoffen die onze productbeleving voorgoed veranderen: van kunststoffen voor voertuigen tot knutselproducten voor kinderen. Onze mensen hebben kennis op tal van terreinen, waaronder ook vloerbedekking en hoogwaardige materialen, en zetten zich iedere dag opnieuw in voor het toevoegen van werkelijke waarde aan het leven, verbetering van de gezondheid en veiligheid, en een duurzamere wereld. Ga voor meer informatie naar www.millikenchemical.com.

ClearShield, Milliken en het Milliken-logo zijn geregistreerde handelsmerken van Milliken & Company.

Related images

 

Editorial enquiries

Veerle de Wolf
Milliken Chemical

+32 9 265 1136
Veerle.Dewolf@​milliken.com

Josina van der Velden
EMG

+31 164 317 014
jvandervelden@​emg-marcom.com

 

Also available in

 

Share

 

More news from