Guardian

cube berlin: dubbelwandige gevel die voldoet aan complexe esthetische en technische vereisten

Bertrange, Luxemburg, 11 mei 2020 – cube berlin is een opvallend kantoorgebouw van elf etages aan de Washington Platz in het Berlijnse stadsdeel Europacity. Het gebouw, met een oppervlakte van 19.000 m², is ontwikkeld door CA Immo en geeft uitstekend weer hoe innovatief architectonisch design succesvol te combineren is met de complexe technische vereisten (zowel voor wat betreft de structuur als de energieprestaties) van een ‘intelligent’ kantoorpand.

cube berlin is een ontwerp van 3XN Architects uit Kopenhagen en valt op door de volledig beglaasde, dubbelwandige geventileerde gevel die het gebouw laat opgaan in zijn omgeving. De unieke, op maat ontworpen gevel voldoet niet alleen aan de esthetische wensen van de architect maar ook aan de strenge eisen ten aanzien van structuur en energieprestaties.

Door de combinatie van glas die in de volledig beglaasde gevel is gebruikt, ontstaat een visueel aantrekkelijk gebouw dat aan alle kanten zijn omgeving reflecteert en op dynamische wijze van uitstraling verandert afhankelijk van kijkhoek, weer en tijdstip. Er is gebruik gemaakt van een getrapte thermische gevel onder een glazen buitenwand, waardoor het dynamische gebouw een driehoekig patroon laat zien. De toegangspunten zijn verwerkt in verschillende openingen in de buitenwand aan de vier zijden van het gebouw en op meerdere etages.

Torben Østergaard, partner bij 3XN en als architect betrokken bij het project: "Ons oorspronkelijke idee was om het gebouw zodanig vorm te geven dat het een dialoog zou aangaan met de stedelijke ruimte, de omliggende gebouwen en de bedrijvigheid op Washington Platz. Om het gebouw als een sculptuur op het plein te laten functioneren, zijn we op zoek gegaan naar reflecterend glas dat het oppervlak benadrukt en tegelijkertijd de omgeving visueel weerspiegelt."

Een ander belangrijk ontwerpelement was optimale benutting van het daglicht voor de gebruikers van het gebouw. Østergaard zegt hierover: “Omdat de vloerplaten vrij diep zijn, wilden we een volledig beglaasde gevel. Niet alleen om de optimale omstandigheden voor daglicht te creëren, maar ook voor het bijzondere gevoel van ramen die doorlopen van de vloer tot aan het plafond en op die manier een schitterend uitzicht bieden.”

Energiezuinig

Behalve door zijn adembenemende architectuur valt het project ook op door zijn enorme commitment aan duurzaamheid, met een lager energieverbruik dan traditionele kantoorgebouwen. Hierbij was een cruciale rol weggelegd voor de geventileerde dubbelwandige gevel. Deze biedt niet alleen daglicht, maar beschermt ook effectief tegen (zonne)warmtebelasting en biedt het voordeel van natuurlijke ventilatie. Zoals Joachim Fauth van Drees & Sommer, gevelconsultant bij het project, aangeeft: “Om oververhitting in de spouw te voorkomen, hebben we zonwerende coatings en zonlicht absorberende PVB-lagen in de buitenwand aangebracht.”

Matthias Schmidt, Head of Development bij investeerder CA Immo: “We streven bij dit project naar een DGNB Gold-certificering. De gevel heeft een uiterst energiezuinig ontwerp. Samen met een slim technisch concept dat onder meer energie terugwint uit warmte, draagt het bij aan een effectieve energieoplossing die indruist tegen het heersende idee dat glazen gebouwen echte energieslurpers zijn.”

Een andere uitdaging was de structurele opbouw van het glas. Hiervoor moest een extra tussenlaag worden toegevoegd die compatibel moest zijn met de zonlicht absorberende PVB-tussenlaag. Voor deze gloednieuwe oplossing moest tijdens de ontwerp- en bouwfase nationale goedkeuring worden verkregen. Met deze extra structurele tussenlaag werd de randstabiliteit verhoogd en nam de kans op delaminatie af, terwijl ook de geelheidsindex werd verlaagd.

Joachim Fauth: “Het ontwerpen van zo'n complex product vraagt om echt teamwork. En dat is precies wat er tijdens de ontwerpfase is gebeurd: de glasleverancier, de PVB-leverancier, de architect en de gevelexpert hebben intensief samengewerkt.”

Deskundig advies en technische ondersteuning

Naast de levering van gecoate glasproducten bood het team van Guardian Glass ook onmisbare technische expertise.

In de woorden van Olivier Beier Costa, die als Sales Manager van Guardian Glass bij het project was betrokken: “De grootste uitdaging was de combinatie van twee dingen: ten eerste het ontwerp en het esthetische concept van de architect, en ten tweede de technische vereisten van het gebouw. We moesten dus op zoek naar producten die geschikt waren voor een dergelijke toepassing. Dit hield in dat we diverse tests en berekeningen moesten uitvoeren en een groot aantal monsters moesten produceren.”

Guardian Glass

  • Guardian SunGuard® HD Diamond 66 Ultra en SuperNeutral SN 62/34 zonwerend glas.
  • Guardian ClimaGuard® Premium2 thermisch isolatieglas.
  • Guardian UltraClear® ijzerarm floatglas.

Investeerder/projectontwikkelaar

  • CA Immo Deutschland GmbH

Architect

  • 3XN

Consultant op het gebied van geveltechniek, energieontwerp en de certificering van groen bouwen:

  • DREES & SOMMER

Coatingbedrijf

  • GIG

Foto's

  • ©3XN en Guardian Glass, LLC

Glasverwerker

  • beglazing buitenwand: BGT Bischoff Glastechnik AG

Glasverwerker

binnenwand: Reflex

Lezersvragen

Guardian Glass Europe
19, Rue du Puits Romain
L-9070 Bertrange
Luxembourg
+352 28 111 000
info.europe@​guardian.com
www.guardian.com
@guardianglasseu
guardian-glass-europe
Guardian.Industries
GuardianIndustriesTV
guardianglasseurope

Opmerkingen voor de redactie

Guardian Glass

Guardian Glass, een belangrijke bedrijfsunit binnen Guardian Industries, is een van de grootste fabrikanten ter wereld van floatglas, gecoat glas en bewerkte glasproducten. In zijn 25 floatglas-fabrieken verspreid over de hele wereld produceert Guardian Glass glasproducten met hoge prestaties voor gebruik in architecturale toepassingen buiten en binnen (zowel voor commerciële als residentiële gebouwen), in de automobielsector en in technische producten. Glas van Guardian is terug te vinden in woningen, kantoorgebouwen en auto's, en in een enkele van 's werelds meest iconische architecturale bezienswaardigheden. Het Guardian Glass Science & Technology Center werkt met behulp van de meest geavanceerde technologie voortdurend aan het creëren van nieuwe glasproducten en oplossingen, zodat de klanten zicht krijgen op wat allemaal mogelijk is See what’s possible®. Bezoek guardian-possibilities.com.

Related images

Project cube berlin.
(Foto’s 3XN A/S. ©Adam Mørk. Alle rechten voorbehouden, GRDPR177)

 

 

Editorial enquiries

Sophie Weckx
Guardian Glass Europe

+352 28 111 210
sweckx@​guardian.com

Siria Nielsen
EMG

+31 164 317 036
snielsen@​emg-marcom.com
@siriajonna

 

 

Share

 

More news from