Guardian

Castellana 77, egy fenntartható épület, amelynek üvegezett homlokzata Guardian Glass beépítésével készült

Bertrange, Luxemburg, 2019. május 23. - Madridban, az AZCA pénzügyi központban álló Castellana 77 épülete két évtized után újra életre kelt a luis vidal +arquitectos építészeti vállalkozásnak köszönhetően. Az eredeti, 1977-ben épült torony ma 62 méter magas irodaépületként kiemelkedik és egyedivé teszi a város látképét. A felújítási munkálatoknak köszönhetően az épület mind energiatakarékosság, mind környezettudatosság szempontjából is követendő példa lett, megkapta a nívós LEED Platinum minősítést. A homlokzat kialakításához használt Guardian Glass kiváló minőségű üvegei hozzájárultak ahhoz, hogy az épület elnyerje ezt az elismerést.

Az építészeti projekt megvalósítása során két lényeges szempont került előtérbe; egyrészt a természetes fényviszonyok maximális kihasználása, másrészt az épület egyediségének kialakítása. Luis Vidal szerint: „A cél az épület modernizálása volt, amelynek eredményeképpen az új létesítmény rugalmas és fenntartható, miközben kiváló minőségű üzlethelyiségeket kínál, az új arculat pedig tökéletesen illeszkedik a gyökereit tisztelő, de ugyanakkor előretekintő város, Madrid látképéhez.”

Mindezt olyan teljes körű felújítással sikerült elérni, amelynek középpontjában az éles, függőleges modulációval beépítésre került homlokzat áll, és amelynek során Guardian SunGuard® SN 70/41 bevonatos üveget használtak az üveg függönyfal kialakításához.

Ennek a modern, inspiráló építési rendszernek egyik különleges tulajdonsága, hogy extra napfényvédelmet nyújt az árnyékolást biztosító, 60 cm-es, kiálló lamellák által (amelyek 15 cm-rel kijjebb helyezkednek el a főhomlokzathoz képest az épületfenntartás és takarítás miatt). Ezek használata és a Guardian Glass beépítése együttesen tovább javítja az épület általános naphővédelmi teljesítményét.

Az építészeti és átépítési munkálat a Castellana 77 teljes 21.000 m2 területét érintette, beleértve a föld feletti 18 emelet átalakítását (összesen 16.261 m2), valamint rugalmasabbá tették a földszint elrendezését. A földszinten irodák és üzlethelyiségek is helyet kaphatnak. Az eredetileg parkolásra kialakított négy szintet is felújították és hozzáépítettek még egy emeletet. Most az öt emeletnyi földalatti parkoló szint több mint 200 férőhelyet tartalmaz.

Eleven és hatékony üveghomlokzat

A Castellana 77 homlokzatának megépítése két lépcsőből állt. Először le kellett bontani a teljesen elavult, omladozó, repedésekkel teli, eredeti homlokzatot. Ezután lehetett kialakítani az új burkolatot. Ennek eredményeképpen három különböző homlokzat valósult meg a felület és az elhelyezkedés tekintetében: függönyfal homlokzat, lamellákkal ellátott függönyfal homlokzat és szellőztetett homlokzat.

A függönyfal homlokzat préselt alumínium profilrendszerből és kitöltő panelekből áll, amelyek laminált, gondosan válogatott, semleges színhatású bevonatos üvegből készültek, SunGuard® SN 70/41 külső üveglappal. Ez a Guardian SunGuard® kiváló minőségű építészeti üvegkínálatának egyik eleme. A 70 %-os fényáteresztő képességgel ez a megoldás a maximális napsugárzás elleni védelmet biztosítja, ugyanakkor semleges megjelenést kölcsönöz. A homlokzati rendszer szellőzése az üvegezés élénél biztosított, így az épület nem párásodik.

ETFE bevonatos lamellák a jobb energiahatékonyságért

A Castellana 77 épület-felújításának másik különleges tulajdonsága az ETFE bevonatos lamellák beépítése, amelyeket kifejezetten ehhez a projekthez terveztek olyan speciális ívekkel és irányokkal, hogy lehetővé tegyék az egész épület külső beborítását, ez pedig különleges, egészen egyedi megjelenést kölcsönöz a létesítménynek. Az esztétikai célon kívül arra törekedtek, hogy az épületet minél inkább megvédjék a lamellák segítségével az erős napsugárzástól, így növelték annak energiahatékonyságát és a fenntarthatóságát. Ez a speciális anyag fényáteresztő, de a hőt nem engedi át, azonban lehetővé teszi a háttérvilágítást. Ezáltal az építészek folyamatosan változó homlokzatot tudtak kialakítani.

Nappal a fény és árnyék mozgása miatt (a fény erősségétől függően), a homlokzat fényesen csillog. Éjszaka a lamellákból jövő fényjáték emeli ki az épület egyediségét, amelyet a több kilométernyi beépített LED világításnak köszönhet.

Összegezve tehát, a Castellana 77 homlokzata SunGuard® SN 70/41 üvegborítással és ETFE bevonatos lamellákkal alacsony hőveszteség kibocsátást és magas napsugárzás elleni védelmet biztosít. A nyugati, keleti és déli homlokzaton, az év minden napján a legkritikusabb időszakokban megmérték, hogy mekkora napsugárzásnak van kitéve az épület, az eredmény szerint pedig nemcsak az energia-megtakarítás jelentős, de a környezet is kényelmesebbé, kellemesebbé vált az ott tartózkodók számára a vizsgálat pedig nemcsak jelentős energia-megtakarítást eredményezett, de az ott tartózkodók számára kényelmesebb, kellemesebb környezet kialakítását is lehetővé tette.

LEED fenntarthatóság és minősítés

A Castellana 77 ma már egy magas fenntarthatósági szinttel rendelkező épület. Ennek okán megkapta a LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) minősítést az US Green Building Council (Amerikai Zöldépítési Tanács) támogatásával, amely olyan építési vezetőkből álló csoport, akiknek célja a környezetbarát létesítmények felkarolása és népszerűsítése.

A LEED a világ egyik legnívósabb zöldépület minősítő rendszere, amely az épületeket fenntarthatóság szempontjából minősíti; célja a környezetbarát, de egyúttal pénzügyileg is kivitelezhető, kényelmes ingatlanok népszerűsítése. A Castellana 77 a Platinum minősítést szerezte meg az épület tartószerkezete és külső határoló szerkezete (Core & Shell) kategóriában.

Ebben a kategóriában díjazták az épületet az alábbi tényezőkkel együtt:

  • Energiahatékonyság: az üveghomlokzat és a napfény elleni védelmet biztosító lamellák, valamint az épület energiafelhasználása és teljesítményirányítása maximális kényelmet biztosítanak hőmérséklet és fényerősség szempontjából az épületben tartózkodók számára. Emiatt éves szinten 33%-al csökken az épület energiafogyasztása az ugyanakkora területtel és ugyanilyen funkcióval bíró hagyományos épületekéhez képest. A légkondicionáló és világítást biztosító berendezésekre egyenként 46%-kal illetve 34%-kal alacsonyabb energiafogyasztás jellemző.
  • Természetes megvilágítás és kilátás: a Castellana 77 épületében dolgozók és az ott tartózkodók 95%-a természetes fényviszonyok között tud dolgozni és közvetlenül kilát az épületből.
  • A belső környezet minősége: az energiatakarékos légkondicionáló berendezések 100%-ban külső levegő felhasználásával működnek.
  • Elhelyezkedése és megközelítése: az épület számos közlekedési eszközzel elérhető.
  • Vízhasználat hatékonysága: olyan berendezéseket használnak a vizesblokkokban, amelyekkel a hagyományos épületek fogyasztásához képest 39%-os csökkenés érhető el.
  • Tudatos fenntarthatóság: a felújítás óta az épületben csak igazoltan helyi, újrafelhasználható anyagokat használnak.
  • Alacsony vagy nulla káros anyag kibocsátás: a felhasznált anyagok 100%-ának nincs (vagy nagyon kevés) az illékony szerves kibocsátása.

A Guardian Glass az US Green Building Council (Amerikai Zöldépítési Tanács) tagja. 

Reader Enquiries

Guardian Glass Europe
19, Rue du Puits Romain
L-9070 Bertrange
Luxembourg
+352 28 111 000
info.europe@​guardian.com
www.guardian.com
@guardianglasseu
guardian-glass-europe
Guardian.Industries
GuardianIndustriesTV
guardianglasseurope

Notes for Editors

Guardian Glass

A Guardian Glass, a Guardian Industries legjelentősebb vállalata, a világ egyik legnagyobb sík-, bevonatos és megmunkált üvegtermékek előállítója. A Guardian Glass 25 síküveg gyárában világszerte kiváló minőségű üvegek készülnek külső (mind ipari, mind lakossági épületek) és belső építészeti megoldásokhoz, illetve járműipari és műszaki termékekhez is. A Guardian Glass üvegei otthonokban, irodákban, autókban és a világ egy-egy jelentős építészeti műremekében is megtalálhatóak. A Guardian Glass Science & Technology Center folyamatosan új üvegtermékek kialakításán dolgozik a legmodernebb technológia felhasználásával, hogy ezáltal segítsen megmutatni vásárlóinak, See what’s possible®. Látogasson el a guardianglass.com oldalra.

Guardian Industries

A Guardian Industries világvállalat székhelye Auburn Hills városában Michigan államban van, irodákkal rendelkezik Észak- és Dél-Amerikában, Európában, Afrikában, a Közel-Keleten és Ázsiában. A Guardian vállalatok 18.000 embert foglalkoztatnak, kiváló minőségű síküveg, bevonatos és megmunkált üvegtermékeket gyártanak lakóépületekhez, belső terekhez, járművekhez és műszaki cikkekhez; valamint kiváló minőségű krómozott és festett műanyag komponenseket az autó- és teherautó-ipar számára. A Guardian célja, hogy vevői, beszállítói, munkavállalói és kialakult közösségei számára első számú partnerként legyen jelen, kölcsönösen előnyös együttműködésre építve. Ennek érdekében arra összpontosítunk, hogy a termékeink és szolgáltatásaink az emberek javát szolgálják és így ők is többre értékeljenek minket másoknál, valamint felelősségünk a kevesebb energiaforrás felhasználása is. A Guardian teljes mértékben a Koch Industries, Inc. tulajdonában lévő leányvállalat. Látogasson el a guardian.com oldalra.

luis vidal + arquitectos

A luis vidal + arquitectos egy olyan nemzetközi építészeti vállalkozás, amely magas minőségű, innovatív és dizájn-vezérelt megoldásokat kínál kihívást jelentő projektekhez. A London Heathrow repülőtér kettes terminálját is tervező építészeknek Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Japánban, a Dominikai Köztársaságban, az Amerikai Egyesült Államokban és Chilében is vannak irodái, több, mint 150 fős nemzetközi csapattal rendelkeznek, akik stabil háttérrel, tervezésben, épület- és ipari dizájnban szerzett sokéves tapasztalattal rendelkezve dolgoznak együtt.

2004-ben alapított luis vidal + arquitectos tudatosan épített karriert, különböző skálán mozogva, több mint 200 projektben mutatta meg magát. A vállalkozás építészei által nyújtott szakértelem nemzetközi elismerésben részesült repülőterek és egészségügyi intézmények tervezéséért; valamint egyik vezető, leginnovatívabb vállalkozássá nőtte ki magát, amely a mai városi és társadalmi kihívásokra adott válaszaként elköteleződik a funkcionális, felelősségteljes és professzionális tervezés mellett.

Related images

 

 

Editorial enquiries

Sophie Weckx
Guardian Glass Europe

+352 28 111 210
sweckx@​guardian.com

Siria Nielsen
EMG

+31 164 317 036
snielsen@​emg-marcom.com
@siriajonna

 

 

Share

 

More news from