Guardian

A Guardian Glass térelhatároló üvegeit használták Spanyolországban a Punta de Mar, egy egyedülálló, fejlett technológiával felszerelt úszó szálláshely megalkotása során

Bertrange, Luxemburg, 2019. február 12. – A Mano de Santo építésziroda és a Martinez Group részeként működő KMZero, Open Innovation Hub választása a Guardian Glass-ra esett a Punta de Mar, az első vízen úszó, dinamikus és fejlett technológiával felszerelt szálláshely tervezésekor Spanyolországban. A Punta de Mar, egy induló vállalkozás által kitalált és elindított innovatív projekt célja, hogy az élményturizmus fogalmát egy teljesen új szintre emelje, melynek keretében az elkészült prototípust már vízre is bocsátották a Földközi-tenger partján lévő Denia-ban, a Club Náutico-ban. 

A Punta de Mar egy úszó fedélzet, egy olyan gondos, minimalista stílusú építészeti tervezés eredménye, mely a funkcionalitást és a környezettudatosságot egyaránt szem előtt tartotta. A tervezés törekedett elősegíteni azt, hogy a közvetlen környezet minden érzékszerven keresztül tapasztalható legyen, így a projekt nyilvánvaló célja a természeti környezetbe történő integrálódás, miközben az intimitás, pihenés és az általános jó közérzet feltételei is adottak a vendégek számára. Ezt részben a projekt egyik stratégiai partnere, a Guardian Glass által biztosított térelhatároló üvegtermékek és az ezek felhasználási lehetőségeivel kapcsolatban nyújtott technikai támogatás tette lehetővé, mellyel a Guardian Glass hozzájárult ennek a földközi-tengeri, máris a figyelem fókuszába került üzleti vállalkozásnak a megvalósulásához.

“Azért esett a Guardian Glass-ra a választásunk,” állítja Frances de Paula García, a Mano de Santo építésze, “mert ez a cég kínálja a legmagasabb teljesítőképességű üveget. A projekt jellegéből fakadóan szélsőséges követelmények kielégítésére kellett megoldásokat találnunk, így csakis kiváló minőséget kerestünk. A technikai támogatásukra kezdettől fogva számíthattunk, mely egy másik fontos szempont volt a választás során.”

A vízen úszó szerkezetbe kiemelkedő mértékű energiamegtakarítást, biztonságot és hangszigetelést lehetővé tevő háromrétegű hőszigetelő üvegek kerültek beszerelésre. A legkülső üvegréteg Guardian SunGuard® SN 70/35 HT naphővédő üveg, ezt követi a Guardian ExtraClear® síküveg közbenső üvegtáblaként, a belső felületet pedig a Guardian ClimaGuard® Premium2 laminált síküveg alkotja, mely az általános biztonság és az energiahatékonyság növelésében játszik jelentős szerepet. Ennek az üvegezésnek a fényáteresztő képessége 61%, a naphőáteresztő képessége pedig 32%. A hőszigetelő üveg tehát rengeteg napfényt enged be, hőt azonban keveset, így a Punta de Mar kiváló hőszigetelést, napvédelmet, valamint magas szintű biztonságot és hangszigetelést élvez, azaz a legfontosabb teljesítmény- és energiahatékonysági értékek tekintetében kiemelkedő.

Ez az üveg nemcsak tisztább, élénkebb, akadálymentesebb kilátást tesz lehetővé a belső térből a körülvevő környezetre – azaz a tengerre és az ehhez kapcsolódó természeti környezetre –, hanem egyben el is mossa a belső tér és a külvilág közti határt, így a vendégeknek az állandóan változó helyszínhez történő kapcsolódását semmi sem gátolja.

A projekt belső tereinek tervezésekor a Guardian SunGuard® HD Silver 20 üvegre esett a választás (a ruhatárolásra szolgáló terek, az ágy fejvégek és a fürdőszoba esetében), mivel ez a termék kínálta a legtöbb lehetőséget a tükröződések játékának kihasználására. A számtalan fényvisszaverődés révén a magánszféra hatékonyabban biztosítható az intim tereken belül, más terekben viszont a tükröződő fények játéka a külső és belső tér egyetlen tágas térré történő összeolvadásának érzetét kelti.

Az üvegnek a projektben játszott szerepével kapcsolatban az építész kiemeli: “Az üveg – az összes többi kiválasztott anyaghoz hasonlóan – alapvető fontossággal bírt a tervezés első pillanatától fogva. A felhasznált anyagok kiválasztása is a környezethez való közvetlen kapcsolódás jegyében történt. Az üveg esetében e törekvés különösen speciális követelményeket támaszt az átlátszóság tekintetében (nem is beszélve a szigetelő képességről), de semmiképp nem feledkezhetünk meg az üvegek méretére vonatkozó elvárásokról sem, melyek a célra, azaz az akadálymentes kilátás biztosítására való tekintettel igen fontosak. Mindez pedig csak adalék ahhoz a tényhez, hogy a ház üveg térelhatárolói 360°-os élményt hivatottak nyújtani. Az itt megszálló vendég úgy érzi, körülöleli őt a természeti környezet. A teljes integráció érzése ez, melynek elérésében az üveg kulcsszerepet játszik.”

Hasonlóan kiemelkedő jelentőségűek az üveg alkalmazását tökéletesen kiegészítő tolószerkezetes megoldások, melyek a lehető legkevesebb alumínium profil felhasználásával maximalizálják az ajtók és ablakok által nyitható felületek nagyságát, így járulva hozzá az akadálymentes kilátáshoz és a lehető legtöbb természetes fény beengedéséhez.

Alaprajz és technológia a vendég szolgálatában*

A 74 m2 alapterület két szinten oszlik el, és két fő kikapcsolódását teszi lehetővé a minimalista stílusban tervezett és felszerelt környezetben. A 40 m2-es alsó szinten található egy luxuslakosztály a hozzá kapcsolódó fürdőszobával, valamint egy privát terasz, mely a belső tér kiterjesztéseként került megvalósításra. A 34 m2-es felső szint egy pihenőterasz, melyet kifejezetten kikapcsolódásra terveztek. Világítás és háttérzene mindkét térben rendelkezésre áll. 

A Punta de Mar egy másik kiemelkedő tulajdonsága, hogy a vendégek egy automatikus applikáció segítségével folyamatosan kontrollálhatják a lakótér egyes jellemzőit. Az ebben a projektben alkalmazott innovatív technológiai megoldások lehetővé teszik, hogy a vendégek maguk vezéreljék a világítást, a hangokat, az illatokat és a biztonság szintjét. Ezt megtehetik közvetlenül a helyszínről, de akár más, távolabbi helyszínről is.

Érdemes megjegyezni, hogy a Punta de Mar világítása biodinamikus, ami azt jelenti, hogy a rendszer a lakótéren belül a külső természetes fényt reprodukálja, így a nap előrehaladtával a természetes fény változásait követve a belső fény tónusa is változik.

A fenntarthatóság melletti elkötelezettség*

A Punta de Mar egy fenntartható idegenforgalmi újítás, mely “Plug & Go” technológiát alkalmazó moduláris szerkezete miatt nem terheli a környezetét maradékanyagokkal. Továbbá, beleolvad a környezetébe, valamint alacsony környezetterhelési tulajdonságú anyagok felhasználásával készült. Jelentős előnyös tulajdonsága továbbá, hogy a szerkezet egyetlen egységként vontatható vízen, de közúton is könnyen szállítható. Ez azt jelenti, hogy a Punta de Mar bármilyen tájba és természeti környezetbe áthelyezhető, amennyiben ott elérhetőek közművek és elektromos hálózat, melyekre rácsatlakozhat (akár tengerparti szállodák, vagy magánstranddal rendelkező szállodák esetében), így igazán különleges, exkluzív élményt tartogat a benne megszálló vendégek számára.

A projekthez beépített Guardian üvegek a Control Glass segítségével kerültek feldolgozásra, és műszaki alumínium rendszerrel szerelték fel.

(*) Az információt a projektben résztvevők szolgáltatták: Mano de Santo és KMZero, Open Innovation Hub, a Martinez Group tagja.

Reader Enquiries

Guardian Glass Europe
19, Rue du Puits Romain
L-9070 Bertrange
Luxembourg
+352 28 111 000
info.europe@​guardian.com
www.guardian.com
@guardianglasseu
guardian-glass-europe
Guardian.Industries
GuardianIndustriesTV
guardianglasseurope

Notes for Editors

Guardian Glass

A Guardian Glass a Guardian Industries egyik fő üzletágaként a világ egyik legnagyobb üveggyártója, mely síküvegből, bevonatos üvegből és feldolgozott üvegből készült termékeket gyárt. A világ különböző országaiban, köztük Magyarországon, Orosházán, 25 float-üveg gyárat működtető Guardian Glass float- és feldolgozott üvegtermékei egyaránt megtalálhatóak az otthonokban, irodákban, autókban és a világ legjellegzetesebb építészeti látványosságaiban. A Guardian Glass Science & Technology Center folyamatosan dolgozik a legmodernebb technológiákat felhasználó új üvegtermékek és megoldások létrehozásán, hogy az ügyfeleink lássák, mi az, ami lehetséges - See what’s possible®. Keresse fel a guardianglass.com weboldalt.

Guardian Industries

A Guardian Industries Corporation globális társaság székhelye Auburn Hills, Michigan, a cég és kapcsolt vállalkozásai megtalálhatók Észak-Amerikában, Európában, Dél-Amerikában, Afrikában, Közel-Keleten és Ázsiában is. A Guardian sokszínű vállalatcsoportjai 18 000 embert foglalkoztatnak, magas minőségű síküveg, bevonatos üveg és feldolgozott üvegtermékek gyártásával foglalkozik; minőségi krómozott és festett műanyag alkatrészeket állít elő az autóipar és a kereskedelmi haszonjárműipar számára; valamint speciális építőanyagokat forgalmaz. A Guardian víziója az, hogy a folyamatos innováció révén értéket teremtsen az ügyfelei, beszállítói, munkavállalói és a társadalom számára, kölcsönös előnyök alapján. A hangsúlyt kizárólag az emberek életkörülményeinek javítására fekteti azzal, hogy minél jobb és minőségibb termékeket és felelősségteljesebb szolgáltatásokat nyújt, kevesebb nyersanyag-felhasználás mellett. A Guardian a Koch Industries Incorporated teljes tulajdonú leányvállalata. Látogassa meg a guardian.com weboldalt.

Related images

 

 

Editorial enquiries

Sophie Weckx
Guardian Glass Europe

+352 28 111 210
sweckx@​guardian.com

Siria Nielsen
EMG

+31 164 317 036
snielsen@​emg-marcom.com
@siriajonna

 

 

Share

 

More news from