Guardian

Guardian Glass exposeert op glasstec -- HALL 10 | STAND A24 (23-26 oktober 2018 - Düsseldorf, Duitsland).

Technische uitdagingen van glas voor megahoge gebouwen

Bertrange, Luxemburg, 28 juni 2018 – Glas voor megahoge gebouwen - d.w.z. wolkenkrabbers van meer dan 600 meter hoog - wordt vaak als vanzelfsprekend aangenomen wat technische functies betreft. Toch is de hightech, supersterke beglazing op de megahoge gebouwen van vandaag - zoals Burj Khalifa in Dubai - even belangrijk voor de prestaties van het gebouw als het staal en het beton erin.

Als het om megahoge bouwwerken gaat, zijn de belangrijkste uitdagingen windbelasting, temperatuur en hoogteverschillen en condensatie.

Dicht bij de grond wordt de wind door bomen en andere gebouwen tegengehouden, maar als een gebouw superhoog is, verdwijnen deze hindernissen. De toren wordt dan aan de volledige, ongehinderde kracht van de wind blootgesteld.

Andere belangrijke factoren zijn licht en warmte. Hoge gebouwen hebben omwille van hun enorme interne thermische massa voortdurend nood aan airconditioning, zelfs in de koudere maanden van het jaar. Airconditioning is veruit de grootste energiekost voor een wolkenkrabber. Megahoge gebouwen vormen een unieke uitdaging: Ze hebben niet alleen een hoge interne thermische massa, een heel groot deel van de totale hoogte steekt ook hoog boven hun buren uit, waardoor niets de zon nog weert. Het merendeel ervan lijkt ook in woestijngebieden in het Midden-Oosten, Afrika en Zuidoost-Azië te staan.

Om de zaken nog verder te bemoeilijken bestaat de buitenschil van megahoge gebouwen nu bijna volledig uit glas met vooral hoge en brede glaspanelen voor een maximaal ongehinderd uitzicht. De uitdaging bestaat erin om deze grotere glaspanelen uiterst sterk te maken om de hoge windkrachten te weerstaan en zodanig te ontwerpen dat ze de enorme hoeveelheid licht die ze in het gebouw binnenlaten compenseren om het welzijn en comfort van de bewoners van het gebouw te verbeteren.

Specifieke uitdagingen van megahoge gebouwen

De omgeving

De omgeving van een gebouw – en in geval van Burj Khalifa en de Jeddah Tower het plaatselijke woestijnklimaat – is een belangrijke factor. De omgeving van megahoge gebouwen zoals de bergen en andere gebouwen absorberen veel van de intense hitte overdag, maar blijven deze hitte ‘s nachts aan hun omgeving afstralen. Lage-emissiviteitsglas (Low-E) helpt om deze langgolvige straling te weerkaatsen en de transmissie ervan te minimaliseren. Daarom is het gebruik van Low-E glas (zoals Guardian SunGuard Neutral 60) een van de beste keuzes.

Het plaatselijke klimaat in deze hete, vochtige woestijngebieden – met dagtemperaturen tot 50°C – vormen echte uitdagingen voor het glas op het vlak van spanning en doorbuiging, maar ook wat mogelijke condensatieproblemen betreft.

De meeste mensen realiseren zich niet hoe populair Low-E glas in het Midden-Oosten is en waarom het wordt gebruikt. Mensen denken meestal dat Low-E glas enkel in koude klimaten wordt gebruikt. Het concept van het blokkeren en reflecteren van onrechtstreekse hitte ‘s nacht en overdag is iets waar de meeste mensen niet aan denken.

Condensatie

Bij megahoge gebouwen bestaat altijd het gevaar dat er condensatie aan de buitenkant van het glaspaneel optreedt. Dat komt door het temperatuurverschil tussen de buitenkant van het gebouw (die in de zomer heel heet en vochtig is) en de binnentemperatuur (airconditioning).

Het gebruik van lage-emissiviteitsglas als binnenpaneel kan helpen voorkomen dat de koude zich van de binnenkant van het gebouw naar het buitenste glaspaneel verplaatst.

De warmtebehandeling (volledig of half harden) maakt het glas tot 5 keer sterker om extreme windbelasting en temperatuurverschillen te weerstaan.

Hoogteverschillen

Het hoogteverschil tussen de top en de grond van een megahoog gebouw – en het temperatuurverschil als gevolg daarvan – kan doorbuiging van de isolerende beglazing veroorzaken als gevolg van het drukverschil.

Bij het project Burj Khalifa bestond zelfs de uitdaging van het temperatuurverschil tussen de productie- en installatietemperaturen van de isolerende beglazing die in januari bij een temperatuur van 26°C werd geproduceerd en vervolgens ter plaatse in Dubai in augustus bij een temperatuur van 48°C werd geplaatst. De berekeningen van spanning en doorbuiging van de isolerende beglazing door onze technische experts bij Guardian Glass helpen de juiste glasdikte te bepalen voor de verschillende plaatsingshoogtes op een gebouw.

Wind

Door de hoogte van megahoge gebouwen kunnen de windkrachten extreem hoog zijn. Hoewel de dynamische vorm van het gebouw is ontworpen om de structurele belasting als gevolg van vortex-shedding te verminderen, is de glasdikte ook heel belangrijk. Voor Burj Khalifa werd de glazen gevel ontworpen om windbelasting tot 250 km/uur te weerstaan. Zoals eerder vermeld, is het glassysteem voor de Jeddah Tower ontworpen om een zwaaibeweging van 2,5 meter te weerstaan zonder breuken of lekken. De dikte van het gebruikte glas hangt af van de hoogte van het gebouw waarop het wordt geplaatst. De warmtebehandeling is eveneens cruciaal (volledig of half harden), omdat dit het glas 5 keer sterker maakt om extreme windbelasting en temperatuurverschillen te weerstaan.

Lezersvragen

Guardian Glass Europe
19, Rue du Puits Romain
L-9070 Bertrange
Luxembourg
+352 28 111 000
info.europe@​guardian.com
www.guardian.com
@guardianglasseu
guardian-glass-europe
Guardian.Industries
GuardianIndustriesTV
guardianglasseurope

Opmerkingen voor de redactie

Guardian Glass

Guardian Glass, een belangrijke bedrijfsunit binnen Guardian Industries, is een van de grootste fabrikanten ter wereld van floatglas, gecoat glas en bewerkte glasproducten. In zijn 25 floatglas-fabrieken verspreid over de hele wereld produceert Guardian Glass glasproducten met hoge prestaties voor gebruik in architecturale toepassingen buiten en binnen (zowel voor commerciële als residentiële gebouwen), in de automobielsector en in technische producten. Glas van Guardian is terug te vinden in woningen, kantoorgebouwen en auto's, en in een enkele van 's werelds meest iconische architecturale bezienswaardigheden. Het Guardian Glass Science & Technology Center werkt met behulp van de meest geavanceerde technologie voortdurend aan het creëren van nieuwe glasproducten en oplossingen, zodat de klanten zicht krijgen op wat allemaal mogelijk is SEE WHAT’S POSSIBLE®. Bezoek www.guardianglass.com.

Guardian Industries

Guardian Industries, een wereldwijd actieve onderneming met hoofdkantoor in Auburn Hills, Michigan, VS, heeft ongeveer 18.000 werknemers en heeft vestigingen in Noord-Amerika, Europa, Zuid-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten en Azië. De bedrijven van Guardian produceren floatglas, gecoat glas en bewerkte glasproducten met hoge prestaties voor architectonische-, woningbouw-, interieur-, transport- en technische glastoepassingen, alsmede hoogkwalitatieve verchroomde en gelakte kunststofcomponenten voor de automobiel- en vrachtwagensector. Het is de visie van Guardian om via constante innovatie en het gebruik van minder hulpbronnen waarde te creëren voor zijn klanten en voor de samenleving. Guardian is een 100% dochteronderneming van Koch Industries, Inc. Bezoek www.guardian.com.

Related images

 

 

Editorial enquiries

Sophie Weckx
Guardian Glass Europe

+352 28 111 210
sweckx@​guardian.com

Siria Nielsen
EMG

+31 164 317 036
snielsen@​emg-marcom.com
@siriajonna

 

 

Share

 

More news from