Guardian

A Guardian Glass-t megtalálhatja a Düsseldorfban 2018. október 23. és 26. között megrendezésre kerülő glasstec kiállítás 10-es termében, az A24-es standon.

A „mega-magas” épületek üvegezésének technikai kihívásai

Bertrange, Luxembourg, 2018. június 28. – A „mega-magas” épületek (azaz a 600 méternél magasabb felhőkarcolók) üvegezését gyakran tekintik magától értetődőnek a műszaki funkciói szempontjából. Ezzel szemben a csúcstechnológiával készült nagy szilárdságú üveglapok, amelyek napjaink mega-felhőkarcolóit – például Dubaiban a Burj Khalifa épületet – borítják, éppolyan fontosak az épület teljesítménye szempontjából, mint a beépített acél és beton.

Ha megaszerkezetekről van szó, akkor a fő kihívásokat a szélterhelés, a hőmérséklet- és magasság-különbségek, valamint a lecsapódás jelentik.

A talajszinthez közel a szelet felfogják a fák és egyéb épületek, de ahogy az épület szupermagas méreteket ölt, ezek az akadályok eltűnnek. A toronyra ilyenkor a szél teljes, csillapítatlan ereje hat.

Az egyéb jelentős tényezők között említhető a fény és a hő. A magas épületek a hatalmas belső hőtömegük miatt folyamatos légkondicionálást igényelnek, még az év hidegebb hónapjaiban is. Egy felhőkarcolóban a légkondicionálás adja az energiaköltségek oroszlánrészét. A „mega-magas” épületek egyedi kihívást jelentenek: nemcsak magasabb a belső hőtömegük, hanem az épület teljes méretének túlnyomó része a környező épületek fölé magasodik, így semmi sem blokkolja a napsütést. Ezen kívül többségük rendszerint a Közel-Kelet, Afrika és Délkelet-Ázsia sivatagos részein található.

A dolgokat tovább bonyolítja az a tény, hogy a „mega-magas” épületek külső héja csaknem teljesen üvegből készül, és ezekből is a magas és széles üvegtáblákat részesítik előnyben, hogy lehetőleg semmi se gátolja a szabad kilátást.

A kihívás abban rejlik, hogy ezeknek a nagy üvegtábláknak rendkívül erősnek kell lenniük, mivel ellen kell állniuk a nagy szélterhelésnek, a tervezésnél pedig az épületben tartózkodók kellemes közérzete és komfortja érdekében kompenzálni kell az általuk bebocsátott hatalmas fénymennyiséget.

A „mega-magas” épületekre jellemző kihívások

A környezet

Egy épület környezetét – és a Burj Khalifa és a Jeddah Tower esetében a helyi sivatagi éghajlatot – figyelembe kell venni, mint fontos tényezőt. A „mega-magas” épületeket körülvevő területek, például a dombok és az egyéb épületek az intenzív hőséget napközben javarészt elnyelik, éjszaka viszont ezt a hőt folyamatosan kibocsátják, kisugározzák környezetükbe. Az alacsony emisszivitású (Low-E) üveg segít visszaverni ezt hosszú hullámhosszú sugárzást és csökkenteni annak áteresztődését. Ezért az egyik legjobb lehetséges döntés Low-E üveg (például a Guardian SunGuard Neutral 60) használata.

Ezekben a forró, párás, sivatagos régiókban, ahol napközben a hőmérséklet akár az 50°C-t is elérheti, a helyi éghajlat valódi kihívást jelent az üvegre nézve mind a feszültség, mind pedig a behajlás szempontjából, de a páralecsapódással kapcsolatos potenciális problémák miatt is.

Az emberek többségében nem is tudatosul, hogy mennyire népszerű a Low-E üveg a Közel-Keleten és miért is ajánlott a használata. Általában úgy gondolják, hogy a Low-E üveget csak hideg éghajlaton kell alkalmazni. A legtöbben még csak nem is gondolnak bele a közvetett hősugárzás éjjeli és nappali blokkolásának és visszaverésének szükségességébe.

Páralecsapódás

A „mega-magas” épületeknél mindig is fennáll a kockázata annak, hogy a külső üvegtáblák külsején páralecsapódás jelenik meg. Ennek a hőmérséklet-különbség az oka az épület (nyáron rendkívül forró és párás) külseje és (légkondicionált) belseje között.

Alacsony emisszivitású üveget belső üvegtáblaként alkalmazva megelőzhető, hogy a hideg az épület belsejéből kijusson a külső üvegtáblára, míg a hőkezelés (edzés vagy előfeszítés) hatására az üveg akár ötször ellenállóbb lesz a szélsőséges szélterhelésekkel és hőmérséklet-különbségekkel szemben.

Magasságkülönbségek

A „mega-magas” épület legfelső és legalsó pontja közötti magasságkülönbség – és az ezzel járó hőmérséklet-különbség – miatt fellépő nyomáskülönbség a hőszigetelő üvegeknél behajlási, alakváltozási problémákat okozhat.

A Burj Khalifa projektnél külön kihívást jelentett még a hőszigetelő üvegek gyártási és beszerelési hőmérséklete közötti különbség: a gyártás januárban, 26°C hőmérsékleten történt, a beszerelés pedig augusztusban, amikor Dubaiban a hőmérséklet 48°C volt. A hőszigetelő üvegek feszültségével és behajlásával kapcsolatos számítások lehetővé tették a Guardian Glass műszaki szakértői számára, hogy az épület különböző magasságaiban beszerelendő üvegekhez meghatározzák a megfelelő üvegvastagságokat.

Szél

A „mega-magas” épületek magassága miatt a szélerősség gyakran rendkívül nagy. Habár az épület dinamikai alakját úgy tervezik, hogy csökkentse a szélörvények leválása miatt fellépő szerkezeti terhelést, az üveg vastagsága is nagyon fontos tényező. A Burj Khalifa esetében az üveghomlokzatot úgy tervezték, hogy akár 250 km/órás szélnek is ellenálljon. Ahogy már említettem, a Jeddah Tower üvegrendszerét úgy alakították ki, hogy törés vagy szivárgás nélkül elviselje a torony 2,5 méteres sugarú kilengését. A felhasznált üveg vastagsága attól függ, hogy az épületen milyen magasságban lesz beszerelve. A hőkezelés (edzés vagy előfeszítés) szintén kritikus fontosságú, mivel hatására az üveg akár ötször ellenállóbb lesz a szélsőséges szélterhelésekkel és hőmérséklet-különbségekkel szemben.

Reader Enquiries

Guardian Glass Europe
19, Rue du Puits Romain
L-9070 Bertrange
Luxembourg
+352 28 111 000
info.europe@​guardian.com
www.guardian.com
@guardianglasseu
guardian-glass-europe
Guardian.Industries
GuardianIndustriesTV
guardianglasseurope

Notes for Editors

Guardian Glass

A Guardian Glass a Guardian Industries egyik fő üzletágaként a világ egyik legnagyobb üveggyártója, mely síküvegből, bevonatos üvegből és feldolgozott üvegből készült termékeket gyárt. A világ különböző országaiban 25 float-üveg gyárat működtető Guardian Glass kereskedelmi és lakóépületek külső és belső üvegfelületeihez, valamint járművekhez és műszaki cikkekhez gyárt float- és feldolgozott üvegtermékeket. A Guardian üvegtermékei egyaránt megtalálhatóak az otthonokban, irodákban, autókban és a világ legjellegzetesebb építészeti látványosságaiban. A Guardian Glass Science & Technology Center folyamatosan dolgozik a legmodernebb technológiákat felhasználó új üvegtermékek és megoldások létrehozásán, hogy az ügyfeleink lássák, mi az, ami lehetséges - SEE WHAT’S POSSIBLE®. Keresse fel a www.guardianglass.com weboldalt.

Guardian Industries

A Guardian Industries egy Auburn Hills-i, Michigan állambeli székhellyel rendelkező globális vállalat, amely körülbelül 17.000 munkavállalót foglalkoztat, és Észak-Amerikában, Európában, Dél-Amerikában, Afrikában, a Közel-Keleten és Ázsiában egyaránt rendelkezik telephelyekkel. A Guardian sokszínű vállalatcsoportja magas minőségű síküveg, bevonatos üveg és feldolgozott üvegtermékek gyártásával foglalkozik; minőségi krómozott és festett műanyag alkatrészeket állít elő az autóipar és a kereskedelmi haszonjárműipar számára; valamint speciális építőanyagokat forgalmaz. A Guardian víziója az, hogy a folyamatos innováció révén értéket teremtsen az ügyfelei és a társadalom számára, kevesebb nyersanyag-felhasználás mellett. A Guardian a Koch Industries Incorporated teljes tulajdonú leányvállalata. Látogassa meg a www.guardian.com weboldalt.

Related images

 

 

Editorial enquiries

Sophie Weckx
Guardian Glass Europe

+352 28 111 210
sweckx@​guardian.com

Siria Nielsen
EMG

+31 164 317 036
snielsen@​emg-marcom.com
@siriajonna

 

 

Share

 

More news from