Guardian

“La Casa del Desierto”, het Guardian Glass project dat “the great indoors” creëert in perfecte harmonie met de natuur

Bertrange, Luxemburg, 26 februari 2018 – Een woestijn. Een huis. Een reeks speciale glastypes en een team deskundige professionals. Dat is “La Casa del Desierto” (het huis in de woestijn). Het is een van de meest exclusieve, gewaagde, creatieve en efficiënte projecten van Guardian Glass en het werd onlangs in Spanje voltooid met een duidelijk afgebakende doelstelling: via ervaring uit de eerste hand en op locatie, over de vier seizoenen van het jaar heen, het belang aantonen van glas in ons dagelijkse leven, en dit in een van de moeilijkste omgevingen die men zich kan indenken!

De Casa del Desierto moet de natuur trotseren en is ontworpen om bestand te zijn tegen de Gorafe-woestijn (provincie Granada, Spanje), die wordt beschouwd als een van de meest ruwe en extreme gebieden in Europa. Het gebouw rust op een houten structuur en is volledig beglaasd met energie-efficiënt Guardian-glas met hoge prestaties. De oppervlakte beslaat slechts 20 m² en is ingedeeld in drie zones: de slaapkamer, de badkamer en de woonkamer. Het huis is een plek die het landschap overziet en die voorzien is van een waterfiltratiesysteem, een energieopwekkingssysteem en een stel zonnepanelen.

Het ontwerp is het resultaat van de gezamenlijke inspanningen van een groot en ervaren team architecten onder leiding van Spela Videcnik van OFIS Architects – samen met specialisten van Guardian Glass en ingenieurs en energieconsultants van AKT II en Transsolar. De visie is om te beantwoorden aan hedendaagse en toekomstige uitdagingen inzake architectuur en constructie, en het promoten van milieuvriendelijke en energie-efficiënte bouwwerken. Een project waarbij het gekozen glastype voor het afsluiten van elke ruimte een directe impact heeft, toont aan dat het mogelijk is om het binnenklimaat van een woning te transformeren door de selectie van het meest geschikte glas voor elke specifieke situatie.

Het gebruikte vensterglas in een woning helpt energie besparen, verbetert de thermische en akoestische isolatie van de binnenruimtes en kan zelfs het beveiligingsniveau tegen slagen of inbraakpogingen verhogen. Uiteindelijk zorgt de beglazing, wanneer deze wordt geselecteerd overeenkomstig de specifieke eisen van elk specifiek geval, ervoor dat een gebouw tot een praktische en comfortabele woning wordt, ongeacht waar deze is gelegen.

Bovendien heeft Guardian Glass niet alleen de juiste productportfolio’s, maar beschikt het bedrijf ook over de nodige instrumenten om gemakkelijk producten te kunnen specificeren, terwijl het tegelijkertijd voor advies en begeleiding zorgt. Met de hulp van beglazingen met hoge prestaties van Guardian Glass kunnen architecten en binnenhuisontwerpers van over de hele wereld the great indoors ontwerpen en verbeteren.

De locatie: de Gorafe-woestijn

De woestijn van Coloraos de Gorafe bevindt zich in het noordelijke deel van de regio Guadix in de provincie Granada, in Andalusië. Ze dankt haar naam aan de kleurschakeringen van de rode zandsteen en aan de diversiteit van de rotsformaties in de omgeving, die werden gevormd door de bijzonderheden van het erosiesysteem en het gebrek aan vegetatie.

Duizenden jaren erosie hebben tot het ontstaan van de “badlands” geleid, die zo worden genoemd door de extreme dorheid en het ravijnachtige uiterlijk. Canyons, geulen, ravijnen, kanalen en andere gelijkaardige geologische formaties vormen het algemene landschap van de woestijn, die wordt beschouwd als een van de meest vijandige omgevingen van Europa.

De experts spreken over “La Casa del Desierto”

Spela Videcnik, architect bij OFIS Architects: “Hoe we een woning met een comfortabele sfeer konden creëren in barre weersomstandigheden zoals die van een woestijn, is wat ons het meest aansprak. Anderzijds is het landschap erg mooi, het is een perfect toevluchtsoord om te ontsnappen aan het hedendaagse stadsleven, en dus wilden we een comfortabele omgeving creëren waarin iemand even alleen kan zijn (...) We hoopten dat we goed konden samenwerken om aan te tonen dat we een glazen huis met een comfortabele leefomgeving konden realiseren in de woestijn.”

Markus Krauss, klimaatingenieur bij Transsolar: “Wat mijn eerste idee was? Iets als ... o jee! Dat gaat verschrikkelijk heet zijn. Direct gevolgd door ... dat wordt wel een interessante uitdaging.”

Tomás Kovács, hoofd van de afdeling Technical Advice bij Guardian Glass: “Dit wordt een volledig alleenstaande woning. Ze heeft geen externe energiebronnen, elektriciteit of gas. (...) De doelstelling van dit project is om aan te tonen dat the great indoors met het juiste glas om het even waar kan worden gerealiseerd. (...) Het wordt een erg zware beproeving voor het glas.”

Miguel Pérez Navarro, burgemeester van Gorafe: “De eerste keer dat ik over het project hoorde, was ik stomverbaasd. Het lijkt aanvankelijk gekkenwerk omdat het in feite neerkomt op een serre bouwen in een woestijn, waar de traditionele huizen bovendien grotwoningen zijn, die destijds werden uitgehouwen door de lokale bevolking, teneinde zich te kunnen aanpassen aan het extreme klimaat.”

Lezersvragen

Guardian Glass Europe
19, Rue du Puits Romain
L-9070 Bertrange
Luxembourg
+352 28 111 000
info.europe@​guardian.com
www.guardian.com
@guardianglasseu
guardian-glass-europe
Guardian.Industries
GuardianIndustriesTV
guardianglasseurope

Opmerkingen voor de redactie

Guardian Glass

Guardian Glass, een belangrijke bedrijfsunit binnen Guardian Industries, is een van de grootste fabrikanten ter wereld van floatglas, gecoat glas en bewerkte glasproducten. In zijn 25 floatglas-fabrieken verspreid over de hele wereld produceert Guardian Glass glasproducten met hoge prestaties voor gebruik in architecturale toepassingen buiten en binnen (zowel voor commerciële als residentiële gebouwen), in de automobielsector en in technische producten. Glas van Guardian is terug te vinden in woningen, kantoorgebouwen en auto’s, en in een enkele van ‘s werelds meest iconische architecturale bezienswaardigheden. Het Guardian Glass Science & Technology Center werkt met behulp van de meest geavanceerde technologie voortdurend aan het creëren van nieuwe glasproducten en oplossingen, zodat de klanten zicht krijgen op wat allemaal mogelijk is – SEE WHAT'S POSSIBLE™. Bezoek www.guardianglass.com.

Guardian Industries

Guardian Industries, een wereldwijd actieve onderneming met hoofdkantoor in Auburn Hills, Michigan, VS, heeft ongeveer 17.000 werknemers en heeft vestigingen in Noord-Amerika, Europa, Zuid-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten en Azië. De diverse groep bedrijven van Guardian produceren floatglas, gecoat glas en bewerkte glasproducten met hoge prestaties, hoogkwalitatieve verchroomde en gelakte kunststofcomponenten voor de automobiel- en vrachtwagensector en distribuëren gespecialiseerde producten voor de bouwsector. Het is de visie van Guardian om via constante innovatie en het gebruik van minder hulpbronnen waarde te creëren voor zijn klanten en voor de samenleving. Guardian is een volle dochteronderneming van Koch Industries, Inc. Bezoek www.guardian.com.

OFIS  

OFIS arhitekti is een architectenbureau dat in 1996 werd opgericht door Rok Oman en Špela Videčnik, beiden afgestudeerden van de Ljubljana School of Architecture en London's Architectural Association. Sinds zijn oprichting heeft het bureau al meerdere gerespecteerde awards ontvangen, is bekend en aanwezig op de internationale scene op onder andere de architectuurbiënnales van Venetië en Peking.

Onder hun meest tot de verbeelding sprekende werken behoren het voetbalstadion van Maribor, het museum van Ljubljana, 185 studentenappartementen in Parijs en een stadion in Borisov. Veel van hun projecten werden genomineerd voor internationale awards, waaronder de Mies Van der Rohe Prijs, in 2009 ontvingen ze de zilveren IOC/IAKS-medaille voor het voetbalstadion in Wit-Rusland en in 2006 werden ze gelauwerd met de European Grand Prize for Innovation.

Ze geloven dat regels en beperkingen drager zijn van de architectuur, waarbij de architect poogt een overeenstemming te vinden tussen het programma van eisen, de klant, het materiaal, de structurele beperkingen en de site. Op deze manier worden de beperkingen een inspiratie voor verschil en creëren ze identiteit - iets wat hun werk onderscheidt van dat van de rest.

Hun academisch werk omvat doceren aan Harvard GSD, van waaruit ze het bureau sinds 2012 runnen, en verder waren ze ook actief als docent aan Paris-Val de Seine en aan de Ljubljana Faculty of Architecture.

Via hun onderzoek Habitations in extreme environments creëren ze gebouwen en objecten op extreme, afgelegen plekken. In de Alpen bouwden ze bijvoorbeeld samen met Harvard-studenten de Skuta Shelter, en verder shelters op de bergen Kanin en Ojstrica.

AKT II

AKT II is een vooruitstrevend, door ontwerp geleid bedrijf, actief in de bouwkunde en de civiele techniek. Ze opereren vanuit hun hoofdkwartier in Centraal London, en hebben wereldwijd in 44 landen lopende en voltooide projecten. Verder hebben ze al meer dan 300 design awards gewonnen. Ze zijn van mening dat ontwerp van nature nieuwsgierig is en herhalend van aard, en dat het onderworpen moet zijn aan verfijning en verbetering opdat het succesvol zou kunnen zijn. Bij zijn aanpak verwerft AKT II enerzijds diepgaande kennis over elk project en bouwt het bedrijf anderzijds voort op de enorme ervaring die het heeft opgebouwd, met als doel het creëren van ontwerpen die grenzen verleggen, die de meest geschikte oplossingen naar voren schuiven en die waarde garanderen op lange termijn.

Het bedrijf heeft zijn lange geschiedenis te danken aan een filosofie die gebaseerd is op het vermogen om te luisteren, te begrijpen, te leren en wetenschap toe te passen: alle sleutelelementen van efficiënte engineering.

TRANSSOLAR

Transsolar is een internationaal bedrijf actief in klimaattechniek dat zich tot doel stelt uitzonderlijke, erg comfortabele ruimten te creëren, zowel binnen als buiten, en dit met een positieve impact op het milieu. We zijn ervan overtuigd dat dezelfde beslissingen die worden genomen om buitengewone architectuur te creëren, tegelijkertijd de menselijke ervaring kunnen verbeteren en het gebruik van natuurlijke grondstoffen kunnen minimaliseren. Voor ons staat duurzaamheid niet los van ontwerp, maar vormt het er een essentieel onderdeel van, dat de ervaring van de gebouwde omgeving verbetert.

Wij faciliteren visies, helpen mee ideeën te genereren en integreren ontwerpen. Onze ingenieurs zijn niet alleen experts in de basisprincipes van de fysica, hun creativiteit maakt de samenwerking mogelijk die nodig is om sterk geïntegreerde comfort- en energieconcepten te ontwikkelen. Startend vanaf de eerste conceptie van een project werken we samen met de klant, de architect, het ontwerpteam en de belangrijkste betrokkenen van al - de bewoners. Wij bestuderen per seizoen het gedrag van de zon, de wind, de hitte, het licht en andere energiestromen in en om het gebouw, en formuleren concepten op basis van de complexe onderlinge afhankelijkheid van het lokale klimaat, de behoeften van de gebruikers, het architecturale ontwerp en de ontwikkelde systemen.

Related images

 

 

Editorial enquiries

Sophie Weckx
Guardian Glass Europe

+352 28 111 210
sweckx@​guardian.com

Siria Nielsen
EMG

+31 164 317 036
snielsen@​emg-marcom.com
@siriajonna

 

 

Share

 

More news from