Guardian

Guardian Glass Sivatagi Ház (La Casa del Desierto) projekt – ideális beltér tökéletes harmóniában a környezettel

Bertrange, Luxembourg, 26 02 2018 – Egy sivatag. Egy ház. Számos speciális üvegtípus és egy csapat képzett szakember. Ezek a Sivatagi Ház (La Casa del Desierto) projekt alapkellékei. A Guardian Glass egyik legkülönlegesebb, legtöbb kihívással teli, legkockázatosabb, legkreatívabb és leghatékonyabb projektjére a közelmúltban, Spanyolországban került sor. A projekt célja az volt, hogy első kézből származó tapasztalatok alapján, valós helyszínen bizonyítsa az üvegtermékek kiemelt fontosságát mindennapi életünkben – az elképzelhető legextrémebb környezeti feltételek közepette.

A Sivatagi Ház (La Casa del Desierto) a spanyolországi Granada tartományban található, és Európa egyik legszélsőségesebb időjárási körülményeit produkáló Gorafe sivatagban épült fel, tökéletes harmóniában a természettel. A fa alapra épült ház gyakorlatilag minden fala speciális, magas energiahatékonyságú Guardian Glass üvegből készült, mégis hatékonyan képes a külső időjárási feltételektől független belső körülményeket biztosítani. A mindössze 20m2 alapterületen hálószoba, nappali és fürdőszoba kapott helyet. A környező dombokra nagyszerű kilátást biztosító, panorámás, napelemekkel felszerelt ház saját vízszűrő és áramtermelő rendszerrel rendelkezik.

A tervezésben a szlovén OFIS Arhitekti cég társalapítója, Spela Videcnik vezetésével számos tapasztalt építészből álló csapat vett részt – együttműködésben a Guardian Glass szakembereivel, mérnökeivel, és az AKT II és a Transsolar tanácsadóival és energiamérnökeivel. A projekt víziója az építészet és építőipar jelenlegi és jövőbeni kihívásaira választ adva, környezetbarát és energiatakarékos épületek létrehozása. A projekt jól érzékelteti az üvegválasztás közvetlen hatását az adott beltérre, valamint azt, hogy az épület belső környezete hatékonyan alakítható az egyes helyzetekhez leginkább megfelelő üveg felhasználásával.

A lakóingatlanok üvegezése segít az energiahatékonyság növelésében, javítja a hang- és hőszigetelést, sőt, még betörési kísérletek vagy külső behatások ellen is képes hatékony védelmet nyújtani. Végül, az adott igényeknek leginkább megfelelő üvegtípus és bevonat kiválasztása biztosítja az épület és lakótér praktikumát és kényelmét, a külső környezettől függetlenül. A Guardian Glass nem csak az ehhez szükséges termékportfolióval rendelkezik, de megfelelő eszközei révén képes folyamatos tanácsadás és iránymutatás mellett az igényeknek leginkább megfelelő specifikációjú termékeket biztosítani. A Guardian Glass speciális üvegbevonatainak köszönhetően az építészek és belsőépítészek világszerte a lehető leghatékonyabb és legpraktikusabb megoldásokkal alakíthatják ki az épületek ideális belső környezetét.

A helyszín: a Gorafe sivatag

A Coloraos de Gorafe sivatag Spanyolország déli részén, Andalúziában, Granada tartomány Guadix régiójában található. A sivatag a nevét az itt található vörös homokkő különféle árnyalatairól kapta, a kopár térségben az erózió egyedi sziklaképződményeket és formákat hozott létre.

Több évezrednyi erózió alakította sajátos felszíni formák jellemzik a „Badlands” rendkívül száraz és kietlen vidékét. Kanyonok, vízmosások, szakadékok, csatornák és más különleges geológiai képződmények találhatók itt, Európa egyik legzordabbnak és legszélsőségesebbnek tartott régiójában.

Szakértők a Sivatagi Házról

Spela Videcnik, az OFIS Arhitekti építésze: „Az egyik legizgalmasabb kihívás az, hogy hogyan tudunk kényelmes otthont és belteret teremteni szélsőséges környezeti körülmények között, például egy sivatag közepén. A táj ugyanakkor lenyűgöző, és tökéletes kikapcsolódást kínál, ezért a tervezés során a cél egy kényelmes, egyszemélyes „búvóhely” kialakítása volt (…). Azt szerettük volna megmutatni, hogy képesek vagyunk egy szinte csak üvegből készült házat megépíteni a sivatag kellős közepén úgy, hogy az belül otthonos és kényelmes."

Markus Krauss, a Transsolar éghajlati mérnöke: „Hogy mi volt a legelső gondolatom? Valami olyasmi, hogy… Jézusom, itt óriási forróság lesz! És a második gondolatom pedig az, hogy… hmm, egész érdekes kihívásnak tűnik ez a dolog!”

Kovács Tamás, a Guardian Glass regionális vezető műszaki tanácsadója: „Egy teljesen önálló házról van szó. Nincs külső energiaforrás, amire támaszkodhat, nincs villamos áram vagy gázellátás. (…) A projekttel azt szeretnénk bemutatni, hogy a megfelelő üveg felhasználásával szinte bárhol képesek vagyunk kényelmes és otthonos belteret létrehozni. (…) Nagyon komoly teszt lesz ez az üvegnek.”

Miguel Pérez Navarro, Gorafe polgármestere: „Amikor először hallottam a projektről, teljesen elképedtem. Őrült ötletnek tűnt a sivatag kellős közepén egy üvegházat építeni, hiszen az őslakosok hagyományosan a föld alá illetve barlangházakba igyekeztek költözni, hogy minél jobban megvédjék magukat a szélsőséges időjárási körülményektől."

Reader Enquiries

Guardian Glass Europe
19, Rue du Puits Romain
L-9070 Bertrange
Luxembourg
+352 28 111 000
info.europe@​guardian.com
www.guardian.com
@guardianglasseu
guardian-glass-europe
Guardian.Industries
GuardianIndustriesTV
guardianglasseurope

Notes for Editors

Guardian Glass

A Guardian Glass a Guardian Industries egyik fő üzletágaként a világ egyik legnagyobb üveggyártója, mely síküvegből, bevonatos üvegből és feldolgozott üvegből készült termékeket gyárt. A világ különböző országaiban 25 float-üveg gyárat működtető Guardian Glass kereskedelmi és lakóépületek külső és belső üveg felületeihez, valamint járművekhez és műszaki cikkekhez gyárt float- és feldolgozott üvegtermékeket. A Guardian üvegtermékei egyaránt megtalálhatóak az otthonokban, irodákban, autókban és a világ legjellegzetesebb építészeti látványosságaiban. A Guardian Glass Tudományos és Technológiai Központ a lehető legfejlettebb technológia segítségével folyamatosan új üvegtermékek és megoldások létrehozásán dolgozik, hogy az ügyfelei SEE WHAT’S POSSIBLE®. Látogassa meg a guardianglass.com weboldalt.

Guardian Industries

A Guardian Industries Corporation globális társaság székhelye Auburn Hills, Michigan. Az Észak-Amerikában, Európában, Dél-Amerikában, Afrikában, Közel-Keleten és Ázsiában is megtalálható Guardian és kapcsolt vállalkozásai 17 000 embert foglalkoztatnak. A Guardian sokszínű vállalatcsoportja magas minőségű síküveg, bevonatos üveg és feldolgozott üvegtermékek gyártásával foglalkozik; minőségi krómozott és festett műanyag alkatrészeket állít elő az autóipar és a kereskedelmi haszonjárműipar számára; valamint speciális építőanyagokat forgalmaz. A Guardian víziója az, hogy a folyamatos innováció révén értéket teremtsen az ügyfelei és a társadalom számára, kevesebb nyersanyag-felhasználás mellett. A Guardian a Koch Industries Incorporated teljes tulajdonú leányvállalata. Látogassa meg a guardian.com weboldalt.

OFIS  

Az OFIS Arhitekti építészirodát 1996-ban Rok Oman és Špela Videčnik, a Ljubljana School of Architecture és a London’s Architectural Association két hallgatója alapította. Megalakulása óta az iroda számos neves díjat és elismerést kapott, széleskörű ismertségre tett szert, és több nemzetközi kiállításon, például a Velencei és Pekingi Építészeti Biennálén is megjelent.

Az iroda nevéhez köthető többek között a maribori labdarúgó stadion, a ljubljanai városi múzeum, 185 hallgatói apartman Párizsban és a borisovi stadion. Az iroda több projektjét jelölték nemzetközi díjakra, például a Mies Van der Rohe díjra, 2009-ben a belaruszi stadionnal IOC / IAKS ezüstérmet nyertek, és 2006-ban megkapták az Európai Innovációs Nagydíjat (European Grand Prize for Innovation). A cégvezetés hisz a szabályok és korlátozások fontosságában az építészetben, és igyekszik mindenkor a lehető legjobb megoldást megtalálni a leírásnak, ügyfélnek, anyagoknak és helyszíni szerkezeti korlátoknak megfelelően. A korlátok ezáltal inspirációul szolgálnak a különböző és egyedi alkotásokhoz – ami valóban egyedülállóvá teszi az építésziroda munkáit.

Az iroda tagjai oktatnak a Harvard GSD-n, ahol 2012 óta stúdiót működtetnek, és tanítottak a Paris Val de Seine és a Ljubljana egyetem építészeti karán is.

A „Habitations in extreme environments” (Lakóépületek szélsőséges környezetben) projektjük keretében extrém időjárási körülmények között fekvő helszíneken hoznak létre épületeket és objektumokat. Az Alpokban Harvard hallgatókkal együttműködve megépítették a Skuta menedékházat, illetve további menedékházakat a Kanin és Ojstrica hegyekben.

AKT II

Az AKT II progresszív, design-központú strukturális építőmérnöki társaság. A londoni székhelyű cég világszerte 44 országban van jelen és eddig több mint 300 design díjat nyert. Hiszik, hogy a design természetéből fakadóan kíváncsi, iteratív, és folyamatosan finomításra és javításra szorul a siker érdekében. A cég egyrészről pontosan és részletesen törekszik megismerni minden projektet, másrészről támaszkodik a felhalmozott széleskörű tapasztalataira azért, hogy a határokat feszegető design jöhessen létre, a legmegfelelőbb megoldásokkal, hosszú távú értékteremtés mellett.

A társaság sokéves sikeres fennállását nem kis részben annak köszönheti, hogy hatékonyan képes az igényekre odafigyelni, a tudományos eredményeket elsajátítani és alkalmazni, és ezáltal hatékony mérnöki munkát végezni.

TRANSSOLAR

A Transsolar egy nemzetközi éghajlat-mérnöki társaság, amelynek célja kiemelkedő kényelmi színvonalat biztosító belső és külső terek kialakítása, pozitív környezeti hatás mellett. Hiszik, hogy minimális erőforrás-felhasználás mellett is lehet kimagasló élményt nyújtó építészeti remekeket alkotni. A fenntarthatóság a szemükben nem külön el a designtól, hanem minden projekt kulcsfontosságú eleme, amely az épített környezet elválaszthatatlan részeként járul hozzá annak minőségéhez.

Ötleteket adnak, megvalósítják az ügyfelek vízióját és összefogják a különféle design koncepciókat. Mérnökeik nem pusztán a fizika szakértői, de nagyfokú kreativitásuk lehetővé teszi a mélyen összetett kényelmi és energia koncepciók kialakításához szükséges kollaborációt. A projekt legelső percétől kezdve együttműködnek az ügyféllel, az építésszel, a design csapattal és a legfontosabb résztvevővel: a leendő lakóval. Tanulmányozzák a nap, a szél, a hő, a fény és egyéb energiaáramlási tényezők szezonális viselkedését az épületben és annak környezetében, és a helyi klimatikus viszonyok, felhasználói igények, építészeti design és mérnöki rendszerek közötti komplex összefüggések alapján alakítják ki koncepcióikat.

Related images

 

 

Editorial enquiries

Sophie Weckx
Guardian Glass Europe

+352 28 111 210
sweckx@​guardian.com

Siria Nielsen
EMG

+31 164 317 036
snielsen@​emg-marcom.com
@siriajonna

 

 

Share

 

More news from