Guardian

Guardian Glass producten maken de complexe gebogen gevel van het nieuwe concertgebouw van Hamburg mogelijk

Bertrange, Luxemburg, 30 augustus 2017 – De aan de Elbe gelegen Elbphilharmonie, in het westen van de HafenCity van Hamburg, Duitsland, is een van de grootste en akoestisch meest geavanceerde concertgebouwen ter wereld, evenals een prachtig voorbeeld van moderne architectuur.

De Elbphilharmonie overweldigt door de adembenemende architectuur van het multifunctionele gebouw. Het door Herzog & de Meuron ontworpen gebouw is niet alleen een muziektempel, het is ook een volwaardig wooncomplex en cultureel centrum. Het 108 meter hoge gebouw, dat officiëel werd geopend in januari 2017, huisvest een concertzaal voor filharmonische orkesten, een concertzaal voor kamermuziekorkesten, restaurants, bars, een terras met panoramisch zicht over Hamburg en de haven, luxueuze appartementen, een hotel, een fitnesscentrum, vergaderzalen en parkeergarages.

Het ontwerp van het nieuwe glazen gebouw lijkt op een gehesen zeil of een golf van water. Het nieuwe glazen gebouw is opgetrokken in de vorm van het oorspronkelijke Kaispeicher-magazijn, waarop het rust, en heeft identiek hetzelfde grondplan als het oudere stenen gebouw waarboven het uittorent. Zowel boven- als onderaan kreeg het nieuwe gebouw echter een heel ander design dan de rustige, gewone vorm van het magazijn eronder.

Complexe gebogen glazen gevel
De adembenemende 21 800 m2 grote glazen gevel van het nieuwe gebouw bestaat deels - ong. 5000 m2 - uit gebogen glas dat de structuur transformeert tot een enorm kwartskristal, waarvan het uiterlijk voortdurend verandert door de reflecties van de lucht, het water en de lichten van de stad.

Josef Gartner GmbH was verantwoordelijk voor het uitwerken van de glazen gevel. Deze bestaat uit zowel vlak als gebogen isolatieglas, naast driedubbel gelaagd gebogen enkel glas voor de loggia's (overdekte buitengalerijen).

Een van de grote uitdagingen was het realiseren van de gebogen glaselementen van de gevel. Voorheen had nog nooit iemand glaspanelen in een dergelijk complexe 3D-geometrie gebogen.

De volgende uitdaging was het behouden van de functies van de verschillende coatings van het glas tijdens het fabricageproces. De beglazing van de gevel bestaat uit een low-E coating, een zonwerende coating, spiegelende verchroomde stippen en een keramisch gezeefdrukt patroon. De zonwerende coating en de verchroomde stippen waren van fundamenteel belang voor het behalen van de prestatievereisten van de klant. Gartner was bezorgd dat de hoge temperaturen in de buigoven deze lagen zou beschadigen of de prestatie ervan zouden aantasten.

“We hebben met veel ondernemingen gepraat, maar Guardian was de enige die een basislaag kon aanbieden die garandeerde dat de zonwerende laag zijn functionaliteit zou behouden tijdens het fabricageproces”, aldus Karl Lindenmaier, Senior Project Manager Elbphilharmonie bij Josef Gartner. “In nauwe samenwerking met Guardian waren we in staat om de vereisten van de klant te halen en te behouden.”

Naast de samenwerking met Gartner tijdens de gevelontwerpfase, werkte het Guardian Glass-team ook nauw samen met SunGlass Srl., het verwerkingsbedrijf voor het gebogen glas. Dit verzekerde dat het gebogen glas voldeed aan de vereisten van de architecten op het vlak van prestaties en esthetiek (met name de vormen van het gebogen glas, het uiterlijk en de kleurreflecties).

Producten geleverd door Guardian Glass
De architecten Herzog & de Meuron selecteerden als basisglas voor de volledige gevel Guardian ExtraClear®-floatglas omwille van zijn combinatie van transparantie, esthetiek en prestaties.

Guardian leverde ook zijn gecoat zonwerend glas, SunGuard® Solar Light Blue 52. Dit product bood voldoende stabiliteit tijdens het glasbuigingsproces, terwijl het ook beantwoordde aan de vereisten van de architecten. In een standaard isolerende beglazing* biedt SunGuard Solar Light Blue 52 een transmissiepercentage van zichtbaar licht van 47%. Het beschikt tevens over een lage zontoetredingsfactor van 36% om de airconditioningsbehoefte van het gebouw te helpen verlagen en de temperatuur in het gebouw te helpen controleren. Verder bood de SunGuard Solar Light Blue 52-coating de mogelijkheid het keramisch gezeefdrukte patroon rechtstreeks op de coating aan te brengen.

Om de complete prestaties van de gebogen isolerende beglazingen te waarborgen, leverde Guardian zijn ClimaGuard® DT thermisch isolerend gecoat glas. Dit product combineert neutraliteit, thermische isolatie, duurzaamheid en is bovendien gemakkelijk te verwerken. Het bood een opmerkelijk hoge stabiliteit tijdens het glasbuigingsproces, terwijl het ook beantwoordde aan de vereisten van de architecten.

Technische ondersteuning
Naast het leveren van gecoate glasproducten met sterke prestaties, bood Guardian ook technische ondersteuning, waaronder thermische en spectrofotometrische berekeningsgegevens voor het glas en analyses inzake thermische stress. Steunend op zijn uitgebreide ervaring en kennis kon Guardian erg waardevolle voorstellen doen en advies geven over het buigen van het glas en het keramisch zeefdrukken op het gecoate glas.

*6 mm SunGuard Solar Light Blue 52, coating op #2 – 16 mm argon – 4 mm Guardian ClimaGuard® Premium2, coating op zijde #3

Guardian Glass is een toonaangevend bedrijf, onderdeel van Guardian Industries Corp. Voor meer informatie over de producten die werden gebruikt voor de Elbphilharmonie, kunt u terecht op www.guardianglass.com of www.sunguardglass.com.


Guardian Glass:
Guardian ExtraClear® -floatglas
Guardian ClimaGuard® DT thermisch isolerende beglazing
Guardian SunGuard® Solar Light Blue 52 zonwerend glas

Architect:
Herzog & de Meuron

Klant:
Freie und Hansestadt Hamburg, Duitsland; vertegenwoordigd door ReGe Hamburg Project-Realisierungsgesellschaft mbH

Algemeen aannemer:
Adamanta Grundstücks-Vermietungsgesellschaft mbH & Co. met Hochtief Solutions AG

Gevel:
Josef Gartner GmbH

Glasverwerkingsbedrijven:
SunGlass Srl voor het gebogen glas en het lamineren ervan;
BGT Bischoff Glastechnik GmbH & Co. KG voor het op maat snijden van het glas en voor de productie van het glas met de keramisch gezeefdrukte, Basalt Grey stippen;
Interpane GmbH voor de chroomhoudende coating van de stippen, de thermische isolatiecoating in de vlakke isolerende beglazing en de assemblage van de uiteindelijke glasruiten.

Foto's:
Cordelia Ewerth

Lezersvragen

Guardian Glass Europe
19, Rue du Puits Romain
L-9070 Bertrange
Luxembourg
+352 28 111 000
info.europe@​guardian.com
www.guardian.com
@guardianglasseu
linkedin.com/company/guardian-glass-europe
facebook.com/Guardian.Industries
youtube.com/user/GuardianIndustriesTV
instagram.com/guardianglasseurope

Opmerkingen voor de redactie


Over Guardian Industries Corp.:
Guardian Industries is gevestigd in Auburn Hills, Michigan en is een gediversifieerde, wereldwijd actieve onderneming met als visie het creëren van waarde voor haar klanten en de samenleving via constante innovatie en het gebruik van minder hulpbronnen. Guardian, haar dochterondernemingen en filialen stellen 17 000 mensen tewerk en baten vestigingen uit in Noord-Amerika, Europa, Zuid-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten en Azië. Guardian Glass is een internationaal toonaangevende fabrikant van vlakglas, gecoate en bewerkte glasproducten en oplossingen met een meerwaarde, en dit zowel voor architecturale, residentiële, interieur- en transporttoepassingen, als voor technische glastoepassingen. SRG Global is een van 's werelds grootste fabrikanten van geavanceerde hoogwaardige coatings op plastic voor de automobiel- en vrachtautobranche, en het bedrijf levert oplossingen voor een grotere duurzaamheid van het oppervlak, integriteit van de constructie, functionaliteit, efficiëntie van voertuigen en flexibele designs. Guardian Building Products is een toonaangevende, in de VS gebaseerde verdeler van speciaal voor de bouwsector bestemde producten. Voor meer informatie kunt u terecht op www.guardian.com.

Related images

 

 

Editorial enquiries

Sophie Weckx
Guardian Glass Europe

+352 28 111 210
sweckx@​guardian.com

Siria Nielsen
EMG

+31 164 317 036
snielsen@​emg-pr.com

 

Also available in

 

Share

 

More news from