ELIX Polymers

Warmte- en koeltechniek van Roctool heeft grote gevolgen voor de oppervlakkwaliteit van nieuw ABS/PC-mengsel, zegt ELIX Polymers

Roctool inductieverwarmingstechniek karakteriseert ELIX ABS/PC Ultra HH4115HI

Tarragona, 14 februari 2018 – ELIX Polymers, een vooraanstaande producent van ABS-polymeren en -mengels, verklaart dat er belangrijke verbeteringen aan de oppervlakkwaliteit van gespoten delen worden bereikt met behulp van de warmte- en koeltechniek van Roctool voor het spuitgieten van het ELIX Ultra HH4115HI ABS/PC materiaal. Het bedrijf heeft onlangs een reeks testen met de Roctool techniek uitgevoerd . Dit is een onderdeel van de strategie om maatwerkoplossingen en -dienstverlening te bieden aan bedrijven die zijn specialistische polymeer producten verwerken.

"Wij opereren op een zeer competitieve markt. Daarom is het voor ons van belang om net een stap verder te gaan en onze klanten te laten zien hoe ze het meeste uit onze producten kunnen halen", licht José Pedro Abad, Business Development Manager Automotive, toe. "We wilden de verbeteringen op het gebied van esthetiek alsmede van verwerkingsprestaties, die mogelijk zijn met warmte- en koeltechniek in kaart brengen. Wij kozen voor het gebruik van de Roctool inductieverwarmingstechniek voor de karakterisering van ons innovatief ABS/PC-mengsel, ELIX Ultra HH4115HI, een toonaangevend product binnen warmte- en koeltechniek (H&C). Zodoende konden we het toch al grote toepassingenbereik verder verbreden”, vervolgt Abad.

"De materiaalkarakterisatie maakt deel uit van de voortdurende inspanningen van Roctool voor de verdere ontwikkeling van zijn High Definition Plastics™ materiaaldatabase. Deze is ontwikkeld om OEMs te helpen om een buitengewone kwaliteit van de onderdelen en verhoogde prestaties daarvan te verkrijgen”, verklaart de CEO van Roctool Mathieu Boulanger. "Roctool H & C heeft belangrijke gevolgen voor de oppervlakkwaliteit. Verder helpt het ook om sporen van lasnaden en vloeimerken te verwijderen. De matrijsholte-oppervlakte wordt vóór inspuiting zeer snel verhit tot temperaturen die boven 200°C kunnen liggen. Het oppervlak wordt vervolgens snel afgekoeld tot de vereiste ontvormingstemperatuur, zodat toenames in de totale cyclustijd tot een minimum worden beperkt.", vervolgt Mathieu Boulanger.

Door de matrijstemperatuur tot boven de glasovergangstemperatuur te verhitten, wordt een uitstekende kopie van het holte-oppervlak bewerkstelligd (zelfs van oppervlakken met de fijnste, met laser vervaardigde korrelstrukturen) en worden lasnaden en verzonken delen voorkomen. Daardoor wordt lakken of in-mould decoratie minder vaak noodzakelijk of zelfs overbodig. Voorts wordt schuifspanning in de gieting teruggedrongen, wat van grote betekenis kan zijn voor de mechanische eigenschappen van het onderdeel en dunnere wanddikte mogelijk maakt.

Voor het karakteriseren van het innovatieve ABS/PC-mengsel ELIX Ultra HH4115HI onder H&C omstandigheden en in overeenstemming met het HD Plastics™ proces, heeft Roctool de oppervlakkopie gekarakteriseerd op grond van drie type oppervlakstructuren: Chemisch, EDM en laserafwerking, alsook verbeteringen in glans en kleur. Naast oppervlakkopie, werden ook vloeilengte-onderzoeken uitgevoerd.

“HD Plastics™ karakterisering legt de nadruk op de verbetering die is verwezenlijkt met behulp van Roctool techniek voor een verbeterde globale oppervlakkwaliteit van de gespoten delen door de mate van glans en de zwartintensiteit. Met de Roctool techniek kunt u inderdaad de kleurlichtheid verminderen om een 'pianozwart' onderdeel met een perfecte oppervlakafwerking te verkrijgen", bevestigt Abad. Voorts werd de kopie van het getextureerde oppervlak met meer dan 50% verbeterd. Verder zijn er beduidende verbeteringen voor elk type oppervlaktestructuur, met name die met een lage ruwheid, bereikt. De laatste HD Plastics™ karakterisaties zijn gebaseerd op het vloeionderzoek met behulp van de spiraalmatrijs voor diktes van 1 en 1,5 mm. Dit onderzoek toont een beduidende verbetering bij gebruik van de Roctool techniek in vergelijking tot conventionele technieken, voor wat betreft de drukvalreductie (tot 60%) en de vloeilengte (tot 100%).

Onderstaande grafiek laat een vloeilengte voor diktes van 1 mm en 1,5 mm bij twee verschillende temperaturen zien (70°C en 180°C).

Deze grafiek laat zien dat het gebruik van Roctool techniek de dikte van het spuitgietdeel met 1,5 mm tot 1 mm kan beperken (zichtbaar in de bovenstaande rode cirkel).

“ELIX Ultra HH4115HI ABS/PC is nu opgenomen in de HD Plastics™ materiaaldatabase in overeenstemming met de geweldige resultaten die de karakterisering heeft laten zien. De uitmuntende eigenschappen van dit materiaal zal de keuze voor ELIX Ultra HH4115HI ABS/PC voor toekomstige projecten met OEMs voor ons vergemakkelijken”, verklaart de Technisch Directeur van Roctool Dr. Feigenblum.

ELIX Ultra HH4115HI ABS/PC, dat ruim een jaar geleden werd geïntroduceerd, heeft diverse voordelen ten opzichte van PC/ABS (deze bevat minder ABS en meer polycarbonaat). Het heeft bijvoorbeeld een lagere dichtheid van ca. 5%, minder uitstoot en ruikt minder, heeft een hoger vloeivermogen en een hogere slagvastheid. Het is geschikt voor crash-relevante onderdelen,zoals interieurafwerking en onderdelen waar knie en hoofd tegenaan kunnen stoten. Verder is het ook geschikt voor toepassingen in de buitenlucht, zoals zuilbekledingen en ander gelakt lijstwerk.

Net als bij de andere categorieën van ELIX Polymers behoort ingekleurd materiaal, in de kleuren van de OEM tot de mogelijkheden, evenals maatwerkoplossingen met speciale additiefarrangementen die onderworpen zijn aan zeer strenge onderdeeleisen.

Lezersvragen

ELIX Polymers
Polígono Industrial - Crta. Vila-seca-La Pineda s/n
43110 La Canonja (Tarragona)
Spain
+34 977 83 54 00
info@​elix-polymers.com
www.elix-polymers.com
@ELIXPolymers
elix-polymers
channel/UC58zsdlRxKUe58w3Dgtuvww

Opmerkingen voor de redactie

ELIX Polymers - ELIX Polymers is een vooraanstaande fabrikant van ABS (acrylonitril-butadieen-styreen) harsen en derivaten in Europa.

Deze onderneming, die opereert vanuit haar hoofdkantoor in Tarragona, Spanje en met Sales-ondersteuningsteams in alle belangrijke markten, is een gespecialiseerde leverancier van maatwerkoplossingen en hoogwaardige thermoplasttoepassingen. Met zijn veertig jaar ervaring is ELIX Polymers een expert in ABS-polymeren en beschikt het over de middelen, de expertise en de ervaring voor het creëren van meerwaarde voor zijn klanten door middel van eigenzinnige oplossingen.

ELIX Polymers biedt voor een groot aantal bedrijfstakken en toepassingen een breed scala aan materiaaloplossingen die voldoen aan de strenge eisen die gelden voor sectoren als de gezondheidszorg, automobielindustrie, hulpmiddelenindustrie, elektronica, speelgoed, enz.

Voor meer informatie, raadpleeg www.elix-polymers.com.

De bedrijfsnaam ELIX wordt in hoofdletters geschreven. Wilt u zo vriendelijk zijn om deze schrijfwijze aan te houden wanneer u dit verhaal publiceert? Bij voorbaat dank.

Roctool - Het in 2000 opgerichte Roctool is een technologie- en productie-onderneming die technische diensten en systemen voor spuitgieten en persgieten levert. Zijn R&D team is constant actief om zijn inductietechnologie voor meer materialen geschikt te maken, met het oog op voordelen zoals verkorte cyclustijden, verbeterde oppervlakkwaliteit, minder gewicht, hogere productprestaties en lagere totale kosten. Allernieuwste Roctool technologie: IDH™ - Induction Dual Heating, is een leidend Heat &Cool proces dat composieten met omgespoten kunststofkenmerken combineert en zich richt op de grote merken in innovatieve sectoren, zoals bijvoorbeeld de automobielindustrie, lucht- en ruimtevaart, consumentenartikelen en elektronica. Roctool technieken worden al in de productie toegepast, met name de HD Plastics™ mogelijkheden voor kunststofspuitgieten en Light Induction Tooling - LIT™ voor composietdelen. Roctool is genoteerd op de effectenbeurs Euronext Growth. Zijn hoofdkantoor en R&D centrum is gelegen in Le Bourget du Lac (Frankrijk). Roctool heeft voorts vestigingen en platformen in Noord-Amerika, Japan, Taiwan, Duitsland en China.

Voor meer informatie, raadpleeg www.roctool.com

Related images

 

Editorial enquiries

Amaia Bolaños
ELIX Polymers

+34 977 835 597
communications@​elix-polymers.com

Nancy van Heesewijk
EMG

+31 164 317 018
nvanheesewijk@​emg-marcom.com

 

 

Share

 

More news from