DuPont Mobility & Materials

Ny DuPont eCool-teknik ger prestanda och hållbarhet för kylledningar i elfordon 

Innovativ flerskiktskonstruktion ger avsevärt förbättrad formgivningsfrihet och lägre global uppvärmningspotential för kylledningar i hybridfordon 

GENÈVE, Schweiz. 15 juni 2022 – DuPont Mobility & Materials lanserade i dag en ny eCool-teknik för extrudering av flerskiktskylledningar, som är placerade inuti och utanför högspänningsbatteriet. Denna lösning är ett svar på utmaningen med ökade krav på kylledningar i hybridfordon, ett direkt resultat av det viktiga behovet av att hantera värme och energi för maximal batteridrift, säkerhet och räckvidd.

”Kylledningarna är av största vikt för att upprätthålla batteriprestandan i elfordon. Och eftersom de utgör en stor tillämpning, är de viktiga att förbättra ur hållbarhetssynpunkt. Med vår eCool-lösning erbjuder vi branschen en högpresterande, flexibel och mer hållbar lösning, som även är kostnadsmässigt konkurrenskraftig, förklarar Laurent Lefebvre, Global Marketing Director, Automotive, DuPont Mobility & Materials.

Elfordon kan kräva upp till tre gånger längre kylledningar än system med förbränningsmotorer. För dessa stora komponenter ställs ingenjörerna inför utmaningen att hitta en mer miljövänlig lösning som ändå tål kylvätskor. DuPont eCool -teknik, som baseras på företagets Zytel® långkedjiga polyamidklasser som samextruderats med termoplastelastomerer och olefiner, utgör ett attraktivt alternativ till befintliga, tyngre alternativ såsom tjocka EPDM-gummislangar och andra termoplastiska sammansättningar. eCool-lösningen minskar inte bara vikten utan står också bättre emot ett brett spektrum av kylvätskor i elfordon, samtidigt som den är kostnadsmässigt konkurrenskraftig. Dessutom har DuPont funnit att deras eCool-lösning kan minska den globala uppvärmningspotentialen (GWP) betydligtför dessa kylslangar med mer än hälften jämfört med PA12-slangar med ett skikt.

Denna nya eCool-teknik kan enkelt bearbetas via extrudering och termoformning och ger:

 • Låg vikt: Viktminskning jämfört med tjockare EPDM-gummislang förstärkt med textilier
 • Hållbarhet: Lägre global uppvärmningspotential (GWP) än vissa andra flexibla polyamidtermoplaster
 • Kylmedels-/hydrolysbeständighet: Barriär och belastningsbeständighet mot kylvätskekemikalier
 • Anpassning: Förmåga att testa och anpassa lösningar på DuPont Automotive Electrification Centers of Excellence
 • Kostnad: Kostnadseffektiv lösning för kylledningar till elfordon
 • Formgivningsfrihet: Positioneringen av skiktet med termoplastisk olefinelastomer kan anpassas för att förbättra slangarnas/rörens flexibilitet

Produktionsstöd för eCool-teknik finns tillgängligt på DuPonts Center of Excellence i Genève, samt på andra applikationsutvecklingscentra över hela världen. Detta innefattar avancerad CAE/FEA-simulering, extruderingsförsök, stöd för efterbearbetning, svetsning och testning för sprängtryck, mekanisk utvärdering av egenskaper före och efter luft- och kemikalieåldring, saltsprickor, köldtålighet och bockningstest. Med sin industriella bearbetningsutrustning erbjuder DuPont kunderna möjligheten att tillverka kylledningar under nästan kommersiella förhållanden, och sedan utföra de tester som krävs för att finjustera processen och efterbearbetningen.

Den nya eCool-tekniken är den senaste i ett växande utbud av framsteg och lösningar för fordonselektrifiering från DuPont, inklusive:

 • DuPont™ Zytel® HTN hybridspole för elmotorer
 • Hybridkylplatta av plast/metall tillverkad i DuPont™ Zytel® HTN för förbättrad hållbarhet och värmehanteringsprestanda för battericeller
 • De stabila orange materialen DuPont™ Zytel® och DuPont™ Crastin® för högspänningsterminaler och -kontakter, strömskenor, brytare och relän
 • DuPont™ Zytel® och Zytel® HTN för kontakt med aggressiva vätskor och låg- till högspänningsbelastningar i olika temperatur- och luftfuktighetsförhållanden
 • DuPont™ Crastin® HR – hydrolysstabiliserad PBT för brytare, kontakter och elektroniska styrenheter

DuPont Mobility & Materials kommer att visa dessa och andra banbrytande lösningar och tekniska innovationer i sal 6, monter C43 på den kommande K 2022, världens ledande mässa för plast- och gummiindustrin. Detta internationella evenemang, som hålls en gång vart tredje år, äger rum den 19–26 oktober i Düsseldorf, Tyskland.

DuPont™, den ovala DuPont-logotypen samt alla varumärken och servicemärken betecknade med ™, SM eller ® ägs av dotterbolag till DuPont de Nemours, Inc. såvida inget annat anges.

Reader Enquiries

DuPont Mobility & Materials
DuPont de Nemours (Deutschland) GmbH
Hugenottenallee 175
63263 Neu-Isenburg
Germany

Matthew.Defosse@​DuPont.com

@Dupont_Mobility

dupont-mobility

channel/UCMm5inffQ6Vo_2fR3w6ohUw

dupont.com/mobility-materials


Notes for Editors

Om DuPont Mobility & Materials  

DuPont Mobility & Materials (M&M) levererar ett brett utbud av teknologiskt baserade produkter och lösningar till bil-, elektronik-, industri-, konsument-, medicin-, solcells- och telekommarknaderna. DuPont M&M samarbetar med kunder för att främja innovation genom att utnyttja sin expertis och kunskap inom polymer- och materialvetenskap. DuPont M&M arbetar med kunder genom hela värdekedjan för att möjliggöra materialsystemlösningar för krävande tillämpningar och miljöer. Mer information om DuPont Mobility & Materials finns på www.dupont.com/mobility.

Om DuPont

DuPont (NYSE: DD) är en global innovationsledare med teknikbaserade material och lösningar, som bidrar till att förändra industrier och vardagsliv. Våra anställda använder sig av mångsidig vetenskap och expertis för att hjälpa kunderna att utveckla sina bästa idéer och leverera viktiga innovationer på viktiga marknader som elektronik, transport, anläggningsindustri, vatten, sjukvård och arbetsmiljösäkerhet. Mer information om företaget, dess verksamheter och lösningar finns på www.dupont.com. Investerare hittar information under avsnittet Investerarrelationer på investors.dupont.com.

Related images

Innovativ flerskiktskonstruktion ger avsevärt förbättrad formgivningsfrihet och lägre global uppvärmningspotential för kylledningar i hybridfordon.

 

Editorial enquiries

Matt DefosseMatt Defosse
DuPont Mobility & Materials

+49 162 536 9078

Matthew.Defosse@​DuPont.com

Michelle ManiscalcoMichelle Maniscalco
Howe Marketing Group

+1 216 230 6371

michelle@​b2bcontentcure.com

 

 

Share