DuPont Mobility & Materials

Nytt återvinningsbart Hytrel®-skum från DuPont förbättrar elasticiteten, eliminerar flyktiga organiska föreningar (VOC)

Genom en skumningsprocess med superkritisk vätska (SCF) tillämpad på Hytrel® skapas ett nytt skum med slutna celler, som har lägre miljöpåverkan, bättre prestanda och större formgivningsfrihet.

GENÈVE, Schweiz. 15 juni 2022 – DuPont Mobility & Materials tillkännagav i dag den kommersiella lanseringen av ett nytt Hytrel®-skum med slutna celler, som skapats genom en skumningsprocess med superkritisk vätska (SCF). Detta helt återvinningsbara material är den första skummade produkten i produktfamiljen Hytrel®. Den minskar inte bara miljöpåverkan, utan har även upp till 15 % högre elasticitet och 20 % lägre vikt än skum av termoplastisk uretan (TPU, E-TPU), polyuretan (PU) och etylenvinylacetat (EVA).

Den ökade stötdämpningen och hållbarheten hos det nya Hytrel®-skummet kan vara en fördel inom ett brett spektrum av tillämpningar, men det är tillverkare av skor, sportartiklar, konsumentvaror, möbler och kabelmantlar som förväntas bli de första användarna av den nya lösningen.

”Det är ingen hemlighet att varumärkesägare som Newton Running Company letar efter mer hållbara material och produktionsmetoder för att motverka klimatförändringarna”, konstaterar Hilary Wang, marknadschef på DuPont Mobility & Materials. Dessa företag letar också aktivt efter en mer miljövänlig process än kemisk skumning, som nu är föremål för rättsliga begränsningar i flera länder, däribland flera inom EMEA-regionen.

Till skillnad från skummaterial som kräver kemiska skumningsmedel, produceras det nya Hytrel®-skummet med hjälp av CO2- och N2-gas, som förekommer i den sedan länge beprövade SCF-processen. Detta ger tre fördelar:

  • Inga kemikalier finns kvar i slutprodukterna
  • Inga flyktiga organiska föreningar (VOC) avges, så den globala uppvärmningspotentialen (GWP) minskas
  • Det finns inga allergener eller dålig lukt, och det resulterande skummet är hudvänligt

Hytrel®-skummet har fler grundläggande egenskaper:

  • 15 % högre elasticitet än TPU (upp till 80 % elasticitet jämfört med 65 % för TPU-skum)
  • Densitet 0,10–0,16 g/cm3 (20 % lättare än EVA och mer hållbart)
  • Hårdhet 30-45 Shore C (10 poäng högre än expanderad TPU)

DuPont Mobility & Materials kommer att visa ett nytt Hytrel®-skum och andra banbrytande lösningar och tekniska innovationer i sal 6, monter C43 på den kommande K 2022, världens ledande mässa för plast- och gummiindustrin. Detta internationella evenemang, som hålls en gång vart tredje år, äger rum den 19–26 oktober i Düsseldorf, Tyskland.

DuPont™, den ovala DuPont-logotypen samt alla varumärken och servicemärken betecknade med ™, SM eller ®ägs av dotterbolag till DuPont de Nemours, Inc. såvida inget annat anges.

Reader Enquiries

DuPont Mobility & Materials
DuPont de Nemours (Deutschland) GmbH
Hugenottenallee 175
63263 Neu-Isenburg
Germany

Matthew.Defosse@​DuPont.com

@Dupont_Mobility

dupont-mobility

channel/UCMm5inffQ6Vo_2fR3w6ohUw

dupont.com/mobility-materials


Notes for Editors

Om DuPont Mobility & Materials  

DuPont Mobility & Materials (M&M) levererar ett brett utbud av teknikstödda produkter och lösningar till bil-, elektronik-, industri-, konsument-, medicin-, solcells- och telekommarknaderna. DuPont M&M samarbetar med kunder för att främja innovation genom att utnyttja sin expertis och kunskap inom polymer- och materialvetenskap. DuPont M&M arbetar med kunderna genom hela värdekedjan, för att möjliggöra materialsystemlösningar för krävande tillämpningar och miljöer. Mer information om DuPont Mobility & Materials finns på www.dupont.com/mobility.

Om DuPont

DuPont (NYSE: DD) är en global innovationsledare med teknikbaserade material och lösningar, som bidrar till att förändra branscher och vardagsliv. Våra anställda använder sig av mångsidig vetenskap och expertis för att hjälpa kunderna att utveckla sina bästa idéer och leverera viktiga innovationer på viktiga marknader som elektronik, transport, anläggningsindustri, vatten, sjukvård och arbetsmiljösäkerhet. Mer information om företaget, dess verksamheter och lösningar finns på www.dupont.com. Investerare hittar information under avsnittet Investerarrelationer på investors.dupont.com.

Related images

 

Editorial enquiries

Matt DefosseMatt Defosse
DuPont Mobility & Materials

+49 162 536 9078

Matthew.Defosse@​DuPont.com

Michelle ManiscalcoMichelle Maniscalco
Howe Marketing Group

+1 216 230 6371

michelle@​b2bcontentcure.com

 

 

Share