Clariant

Clariant introduceert fraaie nieuwe metallic look voor premium verpakkingen

  • Masterbatch biedt verhoogd reflectievermogen in kunststoffen
  • Geschikt voor hoogwaardige toepassingen in PET-flessen
  • Biedt nieuwe mogelijkheden voor ontwerpers

Muttenz (Zwitserland), 7 februari 2020 – Clariant Masterbatches heeft een nieuwe chroomkleur ontwikkeld die nieuwe mogelijkheden biedt voor ontwerpers en fabrikanten van hoogwaardige producten, flessen en verpakkingen.

De kleur richt zich met name op verpakkingen van polyethyleentereftalaat (PET) en is licht doorschijnend, wat ideaal is voor toepassingen waarbij het noodzakelijk of wenselijk is dat de inhoud van de fles zichtbaar is. Tegelijkertijd is de kleur krachtig genoeg om licht verkleurde kunststoffen te compenseren, zoals post-consumer recycled (PCR) PET. Het effect is zelfs voor het eerst aangetoond op flessen van gerecyclede PET-kunststof.

De nieuwe kleurmasterbatches zijn in de ontwerp- en technologiecentra van Clariant ColorWorks ontwikkeld als antwoord op de groeiende vraag naar een metallic look, met name vanuit de technologiesector. Ontwerpers zijn zich onlangs gaan richten op zilver en chroom met een vloeibare feel, zegt Judith van Vliet, Senior Designer bij ColorWorks en erkend kleurexpert. “Je ziet het veel in glas, en dat soort transparantie is bovendien heel trendy. De nieuwe chroommasterbatch van Clariant levert een look op die het dichtst in de buurt komt van een gemetalliseerd effect. Hij slaagt er uitstekend in om die heldere eigenschappen over te brengen op kunststoffen voor gebruik in flessen die prestigeproducten bevatten.”

Het glimmende chroomeffect ontstaat dankzij de verdeling van de verschillende pigmentdeeltjes en de manier waarop deze in de masterbatch zijn verwerkt. Het reflectievermogen is vele malen hoger dan bij meer traditionele zilver- of chroomkleuren.

Het chroomeffect heeft nog meer voordelen, zoals de manier waarop de kleur reageert op laserstraling. In tegenstelling tot bij andere kleuren, die grijs of zwart worden onder laserstraling en een fysieke, voelbare afdruk op het oppervlak achterlaten, verdwijnt het chroompigment en blijft alleen het natuurlijke transparante polymeer achter. “Je kunt heel subtiele, elegante markeringen maken”, zegt Stephanie Dycha, manager van het ColorWorks centrum in West Chicago, Illinois. “Er ontstaat een driedimensionale look, zelfs op de zeer dunne onderdelen die kenmerkend zijn voor spuitgegoten PET.”

De nieuwe liquid-look chroommasterbatch van Clariant is het eerste product van NewAesthetix, een nieuw initiatief van ColorWorks dat zich richt op de ontwikkeling van unieke kleuren en effecten met esthetische eigenschappen die gewoonlijk niet in kunststoffen voorkomen.

“ColorWorks is bij uitstek de plek om nieuwe dingen uit te proberen”, aldus Dycha. “ De reden hiervoor is dat ColorWorks over de hele wereld gevestigd is. Niet slechts in een land of op maar een locatie en we richten ons niet op één specifiek marktsegment. We experimenteren met vrijwel alle soorten pigmenten of effecten, zelfs soorten die oorspronkelijk mogelijk niet voor thermoplastische materialen waren bedoeld.”

™ HANDELSMERK

Lezersvragen

Clariant International Ltd
Rothausstrasse 61
4132 Muttenz 1
Switzerland
+41 61 469 6742
www.clariant.com
@clariant
clariant
ClariantInternational
clariant_international

Opmerkingen voor de redactie

www.clariant.com

Clariant is een gefocust en innovatief fijnchemiebedrijf dat is gevestigd in Muttenz nabij Basel (Zwitserland). Op 31 december 2018 waren er in totaal 17.901 medewerkers werkzaam bij het bedrijf. In het boekjaar 2018 noteerde Clariant een omzet van CHF 4,404 miljard. Het bedrijf is rverdeeld in drie bedrijfsonderdelen: Care Chemicals, Catalysis en Natural Resources. De bedrijfsstrategie van Clariant berust op vijf pijlers: focus op innovatie en onderzoek&ontwikkeling, toegevoegde waarde door duurzaamheid, herpositionering van de portefeuille, intensiveren van groei en vergroten van de winstgevendheid.

www.clariant.com/colorworks

Related images

Clariant lanceert fraaie nieuwe metallic look voor premium verpakkingen. 
(Foto: Clariant)

 

 

Editorial enquiries

Stefanie NehlsenStefanie Nehlsen
Clariant International Ltd

+41 61 469 63 63
stefanie.nehlsen@​clariant.com

Caroline SchmidCaroline Schmid
Clariant International Ltd

+41 61 469 63 63
caroline.schmid@​clariant.com

Siria NielsenSiria Nielsen
EMG

+31 164 317 036
snielsen@​emg-marcom.com
@siriajonna

 

Also available in

 

Share

 

More news from