Beaulieu International Group

Beaulieu Fibres International UltraBond finalist bij prestigieuze essenscia Innovation Award 2019

  • essenscia Innovation Award is de meest prestigieuze prijs voor industriële innovatie in België
  • UltraBond is een kosteneffectieve oplossing voor volledig recycleerbare, latexvrije en duurzame tapijten
  • Aanzienlijke vermindering van ecologische voetafdruk en kosten voor fabrikanten van naaldvilt

Wielsbeke, België – 8 april 2019 – Beaulieu Fibres International, Europa's grootste producent van polyolefinenvezels, is met de UltraBond-vezel genomineerd voor de essenscia Innovation Award 2019.

De Prijs

De tweejaarlijkse prijs is de meest prestigieuze prijs voor industriële innovatie in België. De prijs is in het leven geroepen door essenscia, de Belgische federatie van de chemische industrie en life sciences. Hiermee willen ze innovaties in de Belgische industrie in de kijker zetten en bedrijven stimuleren om te blijven investeren in vernieuwende en duurzame producten en toepassingen. Bij de beoordeling van de genomineerde innovatieprojecten houdt de jury rekening met de relatie met chemie, life sciences en materialen, de bijdrage aan duurzame ontwikkeling, de strategie voor het beheer van intellectuele eigendommen evenals de toegevoegde waarde voor de Belgische economie.

Het Product

UltraBond werd begin 2019 officieel geïntroduceerd en is een bindende gepatenteerde polypropyleen stapelvezel. Dankzij deze vezel hoeven er niet langer latex of andere chemische verbindingsmaterialen te worden gebruikt om niet-geweven materialen te binden. Hierdoor kunnen fabrikanten naaldvilttapijten maken die 100% uit polypropyleen (PP) bestaan en aan dezelfde eisen voldoen als de traditioneel vervaardigde producten, terwijl gelijkertijd de impact van afgedankte producten op het milieu afneemt.

Dankzij UltraBond kunnen fabrikanten een belangrijke bijdrage leveren aan de circulaire economie met de productie van 100% recycleerbare tapijten. Naast het beschikbaar maken van gerecycleerd PP voor de kunststofproductieketen en een verminderde afvalproductie, zijn er ook aanzienlijke voordelen voor het milieu en op financieel gebied aangezien er bij het productieproces geen water wordt gebruikt en het energieverbruik lager ligt. Tevens is het VOS-gehalte in de tapijten lager.

Met een afname van 35% in CO2-uitstoot tijdens het gehele productieproces van naaldvilt is de ecologische voetafdruk van naaldvilttapijten aanzienlijk minder geworden.

Karena Cancilleri, vicepresident van de afdeling Engineered Products, zei hierover: "We zijn heel erg trots op onze nominatie voor deze prijs en willen essenscia graag bedanken voor het formeel erkennen van onze inspanningen om deze belangrijke verandering voor onze industrie door te voeren. Innovatie is een belangrijk aandachtspunt voor ons bedrijf waarmee wij ons willen onderscheiden en wereldwijd willen blijven concurreren. Daarom hebben wij 10 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe productiecapaciteiten en in werkgelegenheid in België."

Mevrouw Cancilleri voegde ook nog toe: "De hedendaagse tapijtindustrie is op zoek naar een groener en kosteneffectiever productieproces zonder dat de performanties hieronder lijden. Textielvloeren zijn pas het begin. We kijken er samen met onze klanten naar uit om de potentie van dit unieke thermische verbindingsmateriaal te ontdekken in andere toepassingen zoals gelamineerde niet-geweven materialen of als alternatief voor droge poeders."

Lezersvragen

Beaulieu International Group
Beaulieu Fibres International
Ooigemstraat 2B
Wielsbeke
Belgium
+32 56 66 81 91
www.beaulieufibres.com

Opmerkingen voor de redactie

Beaulieu International Group

Beaulieu International Group is een gerenommeerde industriële groep met hoofdkantoor in België. De groep neemt een stevige marktpositie in, zowel wat de productie van grondstoffen en halffabricaten als het aanbod aan perfect afgewerkte vloerbekleding betreft.

Beaulieu International Group bestaat uit drie business units. ‘Flooring Solutions’ is een wereldwijde marktleider in kamerbrede vloerbedekking (tapijt, naaldvilt, kunstgras, vinyl, vinylplanken, laminaat, parket, wandpanelen en matten. Een tweede business unit ‘Polymeren’ produceert polypropyleenkorrels voor tal van toepassingen. De derde business unit, ‘Engineered Products’, omvat de activiteiten rond vezels, garens, technisch textiel en technische platen.

Beaulieu International Group bezit nog een andere afdeling die zich toespitst op de ontwikkeling en productie van kwaliteitsvolle bekledingsstoffen voor de meubelindustrie.

Beaulieu International Group heeft meer dan 5000 medewerkers in dienst in 27 productievestigingen, 16 verkoopkantoren en distributiecentra verspreid over 16 landen. De omzet bedroeg in 2018 nagenoeg 2 miljard euro.

De ondernemingsspirit en innovatieve ambities maken van Beaulieu International Group hét toonbeeld van diversiteit en evolutie binnen de sector. Ze vormen de hefbomen om duurzaam toegevoegde waarde te creëren voor klanten, medewerkers, leveranciers, aandeelhouders en voor de maatschappij waarin wij actief zijn.

Related images

 

Editorial enquiries

Valérie Bouckaert
Beaulieu International Group

+32 477 82 05 13
valerie.bouckaert@​bintg.com

Kim Lommaert
EMG

+31 164 317 021
klommaert@​emg-marcom.com

 

Also available in

 

Share