BENEO

Onderzoek toont aan dat BENEO's Palatinose™ de productie van GLP-1 bij volwassenen met overgewicht stimuleert

Een nieuwe studie onder leiding van Prof. Andreas Pfeiffer (Zhang et al.[i]) toont aan dat het gebruik van het natuurlijke, slimme koolhydraat Palatinose™ de afgifte van gunstige darmhormonen zoals GLP-1 stimuleert bij volwassenen met overgewicht, zelfs wanneer ze na de inname nog een maaltijd eten. De bevindingen tonen aan dat Palatinose™ (isomaltulose) een positief effect heeft op metabolische parameters die belangrijk zijn om het lichaamsgewicht, de bloedsuiker en hart- en bloedvaten gezond te houden.

GLP-1 heeft een gunstige invloed op de stofwisseling, onder meer omdat het de eetlust, en daardoor dus ook de gewichtstoename, vermindert. De voordelen van het darmhormoon zijn al uitgebreid bestudeerd en bij de behandeling van diabetes type 2 worden geneesmiddelen ingezet die de effecten van GLP-1 nabootsen. Sommige daarvan zijn sinds kort enorm interessant geworden in de strijd tegen obesitas en worden naar voren gebracht als ‘afslankmiddelen’. De bevindingen van deze laatste studie laten zien hoe Palatinose™ in de plaats daarvan de afgifte van het lichaamseigen GLP-1 kan verbeteren.

De studie diende om het effect van Palatinose™ op de afgifte van darmhormonen te vergelijken met dat van sucrose. Het ging om een dubbelblinde, gerandomiseerde, placebogecontroleerde cross-overstudie met 30 vrijwilligers met overgewicht/obesitas in de leeftijdscategorie van 49 tot 77 jaar, van wie de helft diabetes type 2 had. Bij de deelnemers werden negen uur lang hun bloedglucose, insuline en incretines, waaronder GLP-1, gemonitord.

De eerste drie uur van de meting werd gekeken hoe het metabolisme van de vrijwilligers reageerde op het ontbijt, zonder enige tussenkomst. Na exact drie uur kregen ze een drankje met 50 g isomaltulose of 50 g sucrose, een uur later gevolgd door het middagmaal. Uit de resultaten bleek dat deelnemers die isomaltulose hadden ingenomen, ook al was dat als drankje vóór de lunch, duidelijk meer GLP-1 produceerden dan zij die sucrose hadden gekregen. Voor het eerst is aangetoond dat de grotere afgifte van darmhormonen onder invloed van Palatinose™ niet wordt belemmerd wanneer daarna nog wordt gegeten. Daaruit kan dus worden geconcludeerd dat Palatinose™ de productie van darmhormonen zoals GLP-1 bevordert, zelfs wanneer het een uur voor een volwaardige maaltijd wordt ingenomen.

GLP-1 heeft een gunstig effect op de stofwisseling, onder meer door de eetlust en gewichtstoename te verminderen, en verbetert de bloedsuikerspiegel. De onderzoeksresultaten tonen nog maar eens aan dat Palatinose™ invloed heeft op factoren die bijdragen aan een beter metabolisme en daarom nog meer voordelen biedt dan louter de energie die trager én langer wordt afgegeven.

Dr. Stephan Theis, Head of Nutrition Science bij BENEO, zei over de bevindingen: “Onderzoek naar darmhormonen die het metabolisme reguleren is een boeiend onderwerp voor toepassingen zoals klinische voeding en maaltijdvervangers. Door zijn focus op oudere deelnemers met overgewicht en obesitas en al dan niet ook met diabetes mellitus is dit onderzoek zeer relevant voor een groot deel van de wereldbevolking. De resultaten vormen een aanvulling op het reeds bestaande wetenschappelijk bewijs dat isomaltulose in het dagelijks leven een gezonde stofwisseling kan ondersteunen, onder andere door een hogere afgifte van het heilzame darmhormoon GLP-1 bij de algemene bevolking. Opnieuw is aangetoond dat BENEO’s koolhydraat Palatinose™ met langzame afgifte doeltreffend en geschikt is voor de ontwikkeling van producten voor gewichtscontrole en een stabiele bloedsuikerspiegel.”

Het volledige wetenschappelijke bewijs ondersteunt eveneens overeenkomstige structuur-/functieclaims in de VS zoals "Palatinose™ een verhoogde afgifte van GLP-1 ondersteunt”.

Palatinose™ (isomaltulose) van BENEO is een natuurlijk, slim koolhydraat dat dankzij de lage glycemische index op een stabielere manier de maximale energie van koolhydraten (4 kcal/g) levert. Net door die trage afgifte bereikt Palatinose™ ook de laatste delen van de dunne darm en zo stimuleert het de productie van GLP-1. Het ontstaat doordat de enzymen van de glycosidische binding anders worden verdeeld in de glucose- en fructosebinding van sucrose en het is volledig veganistisch, koosjer, halal, zonder ggo en niet-cariogeen.

 

 

[i] Zhang J. et al (2024); Isomaltulose Enhances GLP-1 and PYY Secretion to a Mixed Meal in People With or Without Type 2 Diabetes as Compared to Saccharose. Molecular Nutrition and Food Research. 68(4):e2300086, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38332571/ (online sinds 08/02/2024).

 

Lezersvragen

BENEO
Maximilianstraße 10
68165 Mannheim
Germany

+49 621 421 148

www.beneo.com

@_BENEO

BENEO


Opmerkingen voor de redactie

Over BENEO

Surf voor meer informatie over BENEO en zijn ingrediënten naar: www.beneo.com en www.beneo.com/news of volg BENEO op X (het vroegere Twitter): @_BENEO of LinkedIn: www.linkedin.com/company/beneo

Het BENEO-Institute is een organisatie die de expertise van teams van voedingswetenschappers en wetgevingsdeskundigen van BENEO samenbrengt. Het instituut treedt op als een adviesorgaan voor klanten en partners op diverse terreinen, van de goedkeuring van ingrediënten, fysiologische effecten en nutritionele samenstelling, tot communicatie, opleiding en etikettering. Het BENEO-Institute werkt rond thema’s gerelateerd aan het microbioom en prebiotica, een gezonde en evenwichtige spijsvertering, controle van de bloedsuikerspiegel en de effecten van een dieet met lage glycemische waarde, fysieke en mentale prestaties, en botgezondheid. Het houdt zich ook bezig met kwesties gerelateerd aan voeding, zoals de vereiste inname van eiwitten en vezels, de vermindering van suiker en nog veel meer.

Het BENEO-Institute bevordert de toegang tot de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken en kennis over elk onderwerp op het gebied van voeding en regelgeving dat verband houdt met de ingrediënten van BENEO. Het instituut biedt klanten en partners van BENEO gegrond advies over de meest cruciale vraagstukken in de sectoren van voedingsmiddelen en diervoerder, maar ook volksgezondheid. BENEO is een divisie van de Südzucker Group die meer dan 1000 werknemers telt en productie-eenheden in België, Chili, Duitsland, Italië en Nederland heeft.

Related images

 

Editorial enquiries

Inga Heinemann
Head of Corporate Communication
BENEO

+49 621 421 179

Inga.Heinemann@​beneo.com

Vera Kiseleva
EMG

+31 645 092 735

vkiseleva@​emg-marcom.com

 

Also available in

 

Share

 

More news from