BENEO

BENEO verlaagt specifiek energieverbruik en verhoogt tegelijkertijd de productiecapaciteit voor cichoreiwortelvezels

BENEO, een van de grootste producenten van functionele ingrediënten, bewijst dat bevoorradingszekerheid en duurzaamheid perfect kunnen samengaan. Terwijl de wereldwijde capaciteit voor zijn prebiotische cichoreiwortelvezels met 30% wordt verhoogd dankzij een investering van 90 miljoen euro in zijn productievestiging in het Chileense Pemuco, wordt tegelijkertijd het specifieke energieverbruik met 35% verlaagd. Deze mijlpaal maakt deel uit van BENEO's investeringsprogramma van meerdere miljoenen voor de komende jaren om de capaciteit van zijn productievestigingen voor prebiotische cichoreiwortelvezels in Oreye (België) en Pemuco (Chili) uit te breiden.

Bij de consument blijft het bewustzijn rond een gezonde spijsvertering, immuniteit, darmflora en de gunstige effecten daarvan op het algemeen welzijn groeien, dus stijgt ook de vraag naar de prebiotische en natuurlijke cichoreiwortelvezels van BENEO. Daarnaast blijkt in deze tijden duidelijk hoe energiebesparing steeds belangrijker wordt vandaag, maar ook voor de toekomstige generaties. Om de bevoorrading met cichoreiwortelvezels te waarborgen maar tegelijkertijd ook oog te hebben voor duurzaamheid, gaat de capaciteitsuitbreiding van BENEO gepaard met maatregelen om het specifieke energieverbruik met 35% te verminderen.

In zijn fabriek in het Chileense Pemuco heeft BENEO het hele productieproces onder de loep genomen om na te gaan waar het nog energiezuiniger kon. Op basis van die bevindingen heeft het bedrijf de bestaande verwerkingsinstallaties een upgrade gegeven en geïnvesteerd in nieuwe technologie zoals andere verdampingssystemen waardoor niet alleen de benodigde energie vermindert, maar deze ook gegarandeerd zo efficiënt mogelijk wordt gebruikt. Deze investering in nieuwe technologie verbetert ook de continuïteit van de processen doordat geen onderbrekingen voor reiniging meer nodig zijn, wat opnieuw resulteert in nog meer grote energiebesparingen.

Guillermo Fernandez, Productiemanager bij BENEO in Chili, licht toe: “Bij BENEO gaan betrouwbare en consistente leveringen aan onze klanten hand in hand met maatregelen voor duurzamere en milieuvriendelijkere productieprocessen. Dit betekent ook dat bij elke investering wordt gekozen voor maximale energiezuinigheid. Daarom is de aanzienlijke vermindering van het specifieke energieverbruik in onze fabriek voor cichoreiwortelvezels in Pemuco voor ons een belangrijke mijlpaal.”

Wereldwijd blijft de belangstelling van consumenten voor prebiotica groeien, met een stijging van 51% in 2018 naar 61% in 2022[i]. Om aan deze toenemende vraag te voldoen, opent BENEO tegen het einde van dit jaar een nieuwe raffinagelijn in het Chileense Pemuco, waardoor de totale capaciteit voor cichoreiwortelvezels 15% groter wordt. Daarna volgt nog een bijkomende uitbreiding met 15% die volgend voorjaar afgerond moet zijn, wat de totale verhoging op 30% zal brengen. Terwijl BENEO garant staat voor de bevoorrading met cichoreiwortelvezels, legt het bedrijf de focus ook op duurzaamheid om zo zijn totale CO2-uitstoot verder te kunnen verlagen.

Cichoreiwortelvezels (inuline en oligofructose) zijn de enige plantaardige prebiotica. Volgens de ISAPP (internationale wetenschappelijke vereniging voor probiotica en prebiotica) behoren ze tot de zeldzame bewezen prebiotica.

De positieve effecten van cichoreiwortelvezels op de vele bifidobacteriën in de darmflora en op de darmfunctieparameters zijn onlangs aangetoond in een nieuwe systematische literatuurstudie met meta-analyses, een methodiek die in de rangorde van wetenschappelijk bewijsmateriaal wordt beschouwd als de beste[ii]. De prebiotische vezels Orafti® Inuline en Oligofructose van BENEO zijn natuurlijk, ggo-vrij en clean label, en ze zijn geschikt voor een ruime waaier aan toepassingen in de voedings- en drankenindustrie.

 

[i] HealthFocus International, Global Trends Report 2018 (Internationaal Trendrapport 2018), 2022
[ii] Nagy DU, Sándor-Bajusz KA, Bódy B, Decsi T, Van Harsselaar J, Theis S & Lohner S (2022) Effect of chicory-derived inulin-type fructans on abundance of Bifidobacterium and on bowel function: a systematic review with meta-analyses (Effect van fructanen van het type inuline uit cichorei op de vele bifidobacteriën en op de darmfunctie: een systematische studie met meta-analyses). Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Gepubliceerd op 14 juli 2022, DOI: 10.1080/10408398.2022.2098246

 

Lezersvragen

BENEO
Maximilianstraße 10
68165 Mannheim
Germany

+49 621 421 148

www.beneo.com

@_BENEO

BENEO


Opmerkingen voor de redactie

Over BENEO
BENEO heeft langdurige ervaring met de ontwikkeling en productie van plantaardige functionele ingrediënten uit natuurlijke bronnen voor de levensmiddelen-, diervoeder- en farmaceutische industrie. Door producten gezonder te maken en smaken en texturen te optimaliseren, helpt BENEO de nutritionele en technische kenmerken van een breed scala aan producten te verbeteren.

Via een unieke expertiseketen biedt BENEO klanten advies en inspiratie over nieuwe productideeën die op een holistische manier een gezonde levensstijl ondersteunen. Daartoe behoren het BENEO-Institute, dat belangrijke inzichten biedt in de voedingswetenschap en wetgeving, en het BENEO-Technology Center, dat adviseert op het gebied van applicatietechnologie.

BENEO is in 2007 opgericht en in meer dan 80 landen actief. De ruim 1.000 medewerkers zijn werkzaam in zes ultramoderne productielocaties in België, Chili, Duitsland, Italië en Nederland, waar voortdurend hoogwaardige ingrediënten worden geproduceerd.

Kijk voor meer informatie over BENEO en zijn ingrediënten op: www.beneo.com en www.beneo.com/news of volg BENEO op Twitter: @_BENEO of LinkedIn: www.linkedin.com/company/beneo

Related images

 

Editorial enquiries

Inga Heinemann
Head of Corporate Communication
BENEO

+49 621 421 179

Inga.Heinemann@​beneo.com

Nancy van Heesewijk
EMG

nvanheesewijk@​emg-marcom.com

 

Also available in

 

Share

 

More news from