BENEO

Wereld Diabetes Dag, 14 november 2021 - BENEO over ‘Toegankelijkheid van diabeteszorg -

Gelieve alle citaten toe te schrijven aan Anke Sentko, VP Regulatory Affairs and Nutrition Communication

Dit jaar vestigde de Wereld Diabetes Dag (14 november), een initiatief van de Internationale Diabetes Federatie (IDF), de aandacht op de noodzaak tot wereldwijde verbetering van de toegankelijkheid tot preventie en zorg voor mensen met of die het risico lopen op diabetes. Volgens de IDF omvat dit toegang tot medicatie, waaronder insuline, zelfmonitoring, voorlichting en onderwijs over diabetes, toegang tot een gezonde voeding, alsmede een veilige plaats om te sporten.

In 2019 telde men wereldwijd 463 miljoen volwassenen (1 op de 11) met diabetes. Naar verwachting zal dit aantal toenemen tot 578 miljoen in 2030[1], een stijging met 25 procent. In een consensusverklaring[2] geven toonaangevende wetenschappers nu aan dat er overtuigend bewijs is dat een laag-glycemisch dieet het risico op diabetes type II en hart- en vaatziekten verlaagt. Het helpt bovendien om het bloedglucosegehalte bij diabetici en gewichtstoename in de hand te houden.

Het doel van iedere voedselproducent geïnteresseerd in gezondheidsbevordering van consumenten op lange termijn zou daarom moeten zijn: via productontwikkeling opties aanbieden met een lager glycemisch profiel. Ouder worden gaat gepaard met een begrensde glucosetolerantie, evenals de ontwikkeling van diabetes mellitus. Toch is het belangrijk te benadrukken dat het in de hand houden van de bloedsuikerspiegel relevant is in alle levensfases. Het is nooit te vroeg om een gezonde langetermijnvisie te integreren in de dagelijkse levensstijl.

Een evenwichtige bloedsuikerspiegel is de sleutel tot een gezondere leefstijl in een vroeg stadium. De bloedsuikerspiegel in de hand houden, begint met het kiezen van de juiste koolhydraten.

Koolhydraten die hiervoor het beste geschikt zijn, zijn die de benodigde energie aanleveren mits een geringe en evenwichtige stijging van de bloedsuikerspiegel en insulinegehalte, en vetverbranding in plaats van de vetopslag stimuleren.

Levensmiddelen en dranken waarvan bewezen is dat zij de bloedsuikerspiegel verlagen en die noodzakelijke koolhydraten leveren en een dieet met een lage glycemische waarde ondersteunen, worden toegankelijk doordat ze gemakkelijk en direct identificeerbaar zijn voor de consument. Respectieve claims op de verpakking die consumenten hierover informeren, zijn een efficiënte manier om dit te bereiken.

Ingrediënten zoals BENEO’s prebiotische cichoreiwortelvezels, inuline en oligofructose, isomaltulose (Palatinose™), het alternatief voor suiker, en de suikervervanger ISOMALT kunnen bijdragen tot het verlagen van de bloedglucoserespons. Al deze producten beschikken in de EU over goedgekeurde gezondheidsclaims met betrekking tot dit effect.

Door beter gebruik te maken van deze beschikbare claims op de verpakking, kunnen zowel producenten als winkeliers consumenten stimuleren om producten te kiezen die zowel preventief werken als de behandeling van diabetes ondersteunen. De voedingsindustrie heeft de collectieve verantwoordelijkheid om de levensstijl van de consument te bevorderen en risico’s tot levensveranderende, niet-overdraagbare ziektes zoals diabetes te begrenzen.

 

Lezersvragen

BENEO
Maximilianstraße 10
68165 Mannheim
Germany

+49 621 421 148

www.beneo.com

@_BENEO

BENEO


Opmerkingen voor de redactie

Ga voor meer informatie over BENEO en zijn ingrediënten naar: www.beneo.com en www.beneo.com/news of volg BENEO op Twitter: @_BENEO of LinkedIn: www.linkedin.com/company/beneo

Het BENEO-Institute is een organisatie die de expertise van teams van voedingswetenschappers en wetgevingsdeskundigen van BENEO samenbrengt. Het instituut treedt op als een adviesinstantie voor klanten en partners op diverse terreinen, van de goedkeuring van ingrediënten, fysiologische effecten en nutritionele samenstelling, tot communicatie en etikettering. De voornaamste nutritionele onderwerpen in het werk van het BENEO-Institute zijn gewichtsbeheersing, een gezonde spijsvertering, botgezondheid, fysieke en mentale prestaties, de effecten van een dieet met lage glykemische waarde, en tandheelkundige gezondheid.

Het BENEO-Institute bevordert de toegang tot de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken en kennis over elk onderwerp op het gebied van voeding en regelgeving dat verband houdt met de ingrediënten van BENEO. Het instituut biedt klanten en partners van BENEO gegrond advies over de meest cruciale vraagstukken in de voedingsindustrie. BENEO is een divisie van de Südzucker Groep die meer dan 1000 werknemers telt en productie-eenheden in België, Chili, Duitsland en Italië heeft.

Related images

Wereld Diabetes Dag, 14 november 2021: BENEO over ‘Toegankelijkheid van diabeteszorg’. (Foto: BENEO, PR007)

 

Editorial enquiries

Inga Heinemann
Head of Corporate Communication
BENEO

+49 621 421 179

Inga.Heinemann@​beneo.com

Jo Kent
Publicasity

+44 20 3757 6800

Saskia Krombeen
EMG

+31 164 317 006

skrombeen@​emg-marcom.com

 

Also available in

 

Share

 

More news from