BENEO

BENEO verwerkt eerste oogst biologische cichorei in Oreye

BENEO heeft een lange traditie van samenwerking met lokale boeren voor de teelt van cichorei. De productiefaciliteit van het bedrijf in het Belgische Oreye zal nu als allereerste grootschalige eenheid prebiotische vezels uit biologische cichoreiwortel onttrekken.

BENEO, wereldleider op het gebied van gezonde ingrediënten, heeft zijn eerste commerciële biologische cichoreiwortelcampagne afgerond. Na een succesvolle oogst in de derde week van september gaat de faciliteit in Oreye nu van start met de verwerking van vezels uit biologische cichoreiwortel, in lijn met de groeiende vraag naar biologische voedingsingrediënten.

Sinds 1992 wint BENEO in Oreye prebiotische en natuurlijke vezels uit cichoreiwortel door middel van een zachte warmwater-extractiemethode. De productiefaciliteit speelt al ruim 130 jaar een sleutelrol binnen de landbouw in Oreye en kan terugblikken op een langdurige samenwerking met lokale boeren. Op dit moment hebben zo'n 700 boeren in de regio een cichoreicontract met BENEO.

Jean Franc, Agro-Manager bij BENEO, legt uit: “BENEO wil we de wereld van de beste ingrediënten voorzien. Cichorei is een zeer gezond en duurzaam gewas waaruit inuline en oligofructose worden gewonnen: natuurlijke vezels die een gezonde voeding ondersteunen. Door diversificatie in biologische producten blijft BENEO koploper binnen deze tak van de industrie. Hiermee spelen we in op de groeiende vraag van onze klanten wereldwijd.”

BENEO heeft een ruime ervaring in de levering van duurzaam geteelde en volledig traceerbare natuurlijke cichoreiwortelvezels. De diversificatie in biologische producten brengt echter nieuwe uitdagingen met zich mee op het gebied van landbouw en productie. Een daarvan is de vereiste dat er een duidelijke scheiding moet zijn tussen de productie van conventionele inuline en biologische inuline. Daarom kan het productieproces niet alternerend, maar enkel opeenvolgend plaatsvinden.

BENEO koopt biologisch gecertificeerde cichoreiwortel aan bij lokale boeren die houder zijn van een bio-certificaat. De uiteindelijk verkregen cichoreiwortelvezel wordt vervolgens in de faciliteit in Oreye gecertificeerd door de certificeringsinstantie Certisys.

“We hebben besloten om de campagne dit jaar te starten met de biologische oogst simpelweg omdat er zoveel van de biologische variant voorhanden was. Voor conventionele cichoreiwortel is meer tijd nodig, waardoor het mogelijk te laat wordt om de biologische wortel te oogsten. Door de vereiste opsplitsing van het productieproces zou het inefficiënt zijn om de conventionele campagne te onderbreken voor de verwerking van een – in verhouding – relatief kleine biologische oogst ”, aldus Jean Franc. “Daarnaast moet het biologische gewas later gezaaid worden. Als gevolg van de kortere groeitijd wordt de oogst van biologische cichorei per hectare lager ingeschat dan bij de conventionele gewassen. Een feit dat we dit eerste jaar aanvaarden.”

De productie van biologische cichorei vraagt om intensief handmatig wieden. De biologische teelt brengt daarom hogere operationele kosten voor de boer met zich mee, zowel organisatorisch als op het vlak van beschikbare arbeidskrachten. “Aangezien biologische cichorei zonder gewasbeschermingsmiddelen wordt geteeld, is het belangrijk dat de boeren de groei van onkruid zoveel mogelijk tegengaan”, legt Franc uit.

Dankzij de ervaring van het bedrijf op het gebied van biologische suikerbietenteelt, wordt er nauw samengewerkt met de cichoreiboeren om ook dit leerproces samen aan te gaan.

BENEO steunt de lokale boeren via de aankoop van een mechanisch wiedsysteem dat ze gedurende het groeiseizoen kunnen gebruiken. Alle partners beschikken daarnaast over een toegewezen agronoom gedurende de zaai-, teelt- en oogstfase. Bovendien ontvangen de boeren een eerlijke vergoeding en een premie voor het vroeg opleveren van hun oogst. Er werden transparante vaste-prijscontracten voor een volledige oogst overeengekomen tussen BENEO en zijn leveranciers om ervoor te zorgen dat de gehele oogst wordt aangekocht en verspilling dusdanig wordt voorkomen.

De oogst en de daaropvolgende verwerking van conventionele cichoreiwortelvezels in de faciliteit in Oreye zal zoals gebruikelijk plaatsvinden vanaf de derde week van september tot en met eind 2020.

De lancering van biologische inuline en oligofructose is een mooie aanvulling op het biologische gamma dat reeds bestaat uit biologische rijstzetmeel, dat wordt geproduceerd in de faciliteit in Wijgmaal.

Lezersvragen

BENEO
Maximilianstraße 10
68165 Mannheim
Germany

+49 621 421 148

www.beneo.com

@_BENEO

BENEO


Opmerkingen voor de redactie

Over BENEO Oreye

BENEO's productiefaciliteit in Oreye, vroeger genaamd Orafti (onderdeel van de Tiense Suikerraffinaderij), is een succesverhaal in het Waals Gewest. De faciliteit werd opgericht in 1889 en diende ruim 100 jaar als suikerbietenraffinaderij. In het begin van de jaren 90 werd het productieproces volledig omgevormd tot cichorei-installatie, ondersteund door baanbrekend onderzoek naar de technologische toepassingen en de nutritionele voordelen van cichoreivezels. Sindsdien is het bedrijf aanhoudend gegroeid. Vandaag is BENEO wereldleider op het gebied van fructaanproductie. In 2006 opende het bedrijf een tweede fabriek in Zuid-Amerika (Chili). De faciliteit in Oreye, die sinds 1989 deel uitmaakt van de Duitse groep Südzucker, werd in 2007 opgenomen in de nieuwe BENEO Group door een fusie met het oude Remy (Wijgmaal) en Palatinit (Mannheim, Duitsland). Ze werken nu samen als drieledige ingrediëntenproducent onder de Südzuckervlag.

Over BENEO

BENEO maakt functionele ingrediënten afgeleid van cichoreiwortel, bietsuiker, rijst en tarwe. Het is de ideale partner voor productinnovatie dankzij de talrijke nutritionele en technologische voordelen van zijn ingrediënten. Het bedrijf telt meer dan 1000 werknemers en heeft productie-eenheden in België, Chili, Duitsland en Italië.

Ga voor meer informatie over BENEO naar: www.beneo.com of volg BENEO op: @_BENEO en www.linkedin.com/company/beneo.

Related images

BENEO verwerkt eerste oogst biologische cichorei in Oreye. (Foto: BENEO, PR004)

 

Editorial enquiries

Claudia Meissner
Head of Corporate Communication
BENEO

+49 621 421 148

claudia.meissner@​beneo.com

Josina van der Velden
EMG

+31 164 317 014

jvandervelden@​emg-marcom.com

 

Also available in

 

Share

 

More news from