BENEO

BENEO’s duurzaamheidsproject verlaagt de koolstofuitstoot van de productiefaciliteit in Oreye met 40 procent

BENEO, wereldleider op het gebied van gezonde ingrediënten, kondigt een daling van 40% van de specifieke koolstofuitstoot in de productiefaciliteit Oreye aan dankzij aangescherpte maatregelen ter verbetering van de energie-efficiëntie. Ruim voor de start van de cichoreicampagne van 2020 en na een investering van € 11 miljoen zijn een nieuwe gasturbine en warmteterugwinningssysteem volledig operationeel. De nieuwe installaties zorgen voor een aanzienlijke verbetering van de eigen elektriciteitsproductie waardoor de faciliteit 5 extra megawatt per jaar produceert en zo een netto-exporteur van energie wordt.

“De inwerkingstelling van de nieuwe gasturbine is de laatste stap in een duurzaam energieprogramma dat tien jaar geleden werd opgestart met als doel de specifieke koolstofuitstoot van de productiefaciliteit in Oreye te verminderen. Tot nu toe hebben we een totale daling van 40 procent verwezenlijkt,” vertelt Philippe Dumont, Operations Managing Director van deze productie-eenheid. “Door de slimme integratie van geavanceerde technologie in onze bestaande stoom- en elektriciteitsinfrastructuur realiseerden we een aanzienlijke brandstofefficiëntie en rendementswinst.”

De projectplanning voor dit high-tech systeem startte in 2017. Naast de installatie zelf waren aanzienlijke verbouwingen nodig, waaronder de afbraak van delen van de oude structuur en de plaatsing van een nieuwe staalconstructie in het hart van de faciliteit. De gasturbine doorliep in augustus 2019 een testfase en draait inmiddels op volle kracht.

Het resultaat is een aanzienlijke inkrimping van onze ecologische voetafdruk dankzij een nettovermindering van de specifieke CO₂-uitstoot. “Wij nemen de uitdagingen die de klimaatverandering met zich meebrengt zeer ernstig,” aldus Dumont. “Duurzame groei is een belangrijke pijler in onze bedrijfsstrategie en BENEO streeft ernaar om, zoals omschreven in de ‘Green Deal’ van de Europese Unie, tegen 2050 koolstofneutraal te zijn. Onze productiefaciliteit in Oreye zal hiertoe bijdragen met een combinatie van oplossingen, waaronder een verhoogd gebruik van duurzame energie.”

Sinds 1992 produceert BENEO in Oreye prebiotische en natuurlijke cichoreiwortelvezels door middel van een warmwater-extractiemethode. De daaruit verkregen voedingsvezels inuline en oligofructose worden gebruikt in bakkerij-, graan-, zuivel-, zoetwaren- en babyvoedingsproducten. De productiefaciliteit speelt al meer dan 130 jaar een sleutelrol binnen de landbouw in Oreye. Vandaag hebben 700 boeren in de regio een cichorei-contract met BENEO. De faciliteit in Oreye heeft op dit moment 300 mensen in dienst.

Het duurzaamheidsinitiatief van BENEO in Oreye maakt deel uit van een totale investering van € 61 miljoen in België in de afgelopen 12 maanden. Het bedrijf kondigde onlangs ook een investering van € 50 miljoen aan in BENEO's rijstzetmeelfaciliteit in Wijgmaal.

Lezersvragen

BENEO
Maximilianstraße 10
68165 Mannheim
Germany
+49 621 421 148
www.beneo.com
@_BENEO
BENEO

Opmerkingen voor de redactie

Over BENEO Oreye

BENEO's productiefaciliteit in Oreye, vroeger genaamd Orafti (onderdeel van de Tiense Suikerraffinaderij), is een succesverhaal in het Waals Gewest. De faciliteit werd opgericht in 1889 en diende ruim 100 jaar als suikerbietenraffinaderij. In het begin van de jaren 90 werd het productieproces volledig omgevormd tot cichorei-installatie, ondersteund door baanbrekend onderzoek naar de technologische toepassingen en de nutritionele voordelen van cichoreivezels. Sindsdien is het bedrijf aanhoudend gegroeid. Vandaag is BENEO wereldleider op het gebied van fructaanproductie. In 2006 opende het bedrijf een tweede fabriek in Zuid-Amerika (Chili). De faciliteit in Oreye, die sinds 1989 deel uitmaakt van de Duitse groep Südzucker, werd in 2007 opgenomen in de nieuwe BENEO Group door een fusie met het oude Remy (Wijgmaal) en Palatinit (Mannheim, Duitsland). Ze werken nu samen als drieledige ingrediëntenproducent onder de Südzuckervlag.

Over BENEO

BENEO maakt functionele ingrediënten afgeleid van cichoreiwortel, bietsuiker, rijst en tarwe. Het is de ideale partner voor productinnovatie dankzij de talrijke nutritionele en technologische voordelen van zijn ingrediënten. Het bedrijf telt meer dan 1000 werknemers en heeft productie-eenheden in België, Chili, Duitsland en Italië.

Ga voor meer informatie over BENEO naar: www.beneo.com of volg BENEO op: @_BENEO en www.linkedin.com/company/beneo.

Related images

 

Editorial enquiries

Claudia Meissner
Head of Corporate Communication
BENEO

+49 621 421 148
claudia.meissner@​beneo.com

Josina van der Velden
EMG

+31 164 317 014
jvandervelden@​emg-marcom.com

 

Also available in

 

Share

 

More news from