SABIC

SABIC en Airborne International bundelen krachten in de ontwikkeling van volledig geautomatiseerde en gedigitaliseerde productieprocessen voor composiet

Amsterdam, 3 mei 2017 - SABIC heeft via zijn corporate venturing tak, groeikapitaal geïnvesteerd in composietspecialist Airborne International (“Airborne”) uit Den Haag. Met deze investering sluit SABIC zich aan bij een financieringsronde met de andere aandeelhouders: Pangaea Ventures Fund III, L.P., HPE PRO Institutional Fund B.V., Participatiemaatschappii Innovation Quarter B.V. en het Innovatiefonds Brabant B.V.. De financieringsronde zal bijdragen aan het volledig automatiseren en digitaliseren van de productie van lichtgewicht composietcomponenten in een breed industrieel spectrum.

In diverse markten zoals aerospace, automotive, olie en gas, consumentenelektronica en sportartikelen zijn lichtgewicht en uithoudingsvermogen belangrijke industriële drivers. Continue vezelversterkte thermoplastische composietmaterialen bieden de mogelijkheid om in deze behoeften te voorzien. Door SABIC's samengestelde thermoplastische oplossingen te combineren met Airborne’s knowhow, ontstaat de unieke kans om de massaproductie van lichtere en sterkere toepassingen op een kosteneffectieve manier te realiseren.

Digitale infrastructuur voor thermoplastische samengestelde automatiseringstechnologieën
Airborne is een technologieleider die zich toelegt op het ontwerp, de productie en de industrialisatie van geavanceerde composietproducten voor lucht-, ruimtevaart- en maritieme sectoren. Airborne is op weg om hét toonaangevende platform te worden in samengestelde, geautomatiseerde fabricagetechnologieën. Met de nieuwe investering zal Airborne de digitale infrastructuur implementeren die dient als de backbone voor thermoplastische samengestelde automatiseringstechnologieën.

Volgende stap in de waardeketen door geautomatiseerde productie
SABIC heeft in 2015 een meerderheidspositie ingenomen in de unieke technologie voor de productie van hoogwaardige unidirectionele UDMAX™ tapes, wat heeft geresulteerd in FRT. SABIC’s investering in Airborne zal het voor SABIC mogelijk maken de volgende stap in de waardeketen te zetten door de realisatie van geautomatiseerde productie van composiettoepassingen met verbeterde opbrengsten, cyclustijden en systeemkosten. Dit zijn de kritieke stappen naar het bredere gebruik van continue vezelversterkte composieten in de markt.

"Deze investering en de samenwerking met Airborne stelt SABIC in staat de volgende stap in de commercialisering van thermoplastische composieten te zetten en zo onze klanten te helpen unieke lichtgewichttoepassingen te ontwikkelen", zegt Ernesto Occhiello, Executive Vice President Specialties Strategische Business Unit bij SABIC.

"De exponentiële toename van het automatiserings- en digitaliseringsniveau en de beschikbaarheid van informatie in de hele supply chain zal een cruciale succesfactor blijken in de composietindustrie. Deze ontwikkelingen, gecombineerd met de integratie van informatie van materiaal naar product, vormen de kern van Airborne's strategie. De samenwerking met SABIC is een belangrijke stap richting onze nieuwe strategie: een frontrunner worden in de automatisering en digitalisering van samengestelde productieprocessen. Het aantrekken van dit toonaangevende en geavanceerde chemiebedrijf als investeerder in Airborne zien we als een bevestiging van onze strategie. We zijn erg enthousiast over de toegevoegde waarde die SABIC zal brengen op het gebied van de disruptieve ontwikkelingen van onze onderneming”, aldus Arno van Mourik, oprichter en CEO van Airborne International.

Lezersvragen

SABIC
Europaboulevard 1
6135 LD Sittard
Netherlands
+31 164 29 2217
aline.stanworth@​sabic.com
www.sabic.com

Opmerkingen voor de redactie


  • SABIC en de merken met ™ zijn handelsmerken van SABIC, haar dochterondernemingen of haar filialen.
  • Hoge resolutie foto's zijn beschikbaar op aanvraag.
  • SABIC moet altijd in hoofdletters worden vermeld.
  • ® Alle merken, producten of diensten van andere ondernemingen genoemd in dit document zijn handelsmerken, dienstmerken en/ of handelsnamen van hun respectievelijke eigenaren.

OVER SABIC

SABIC is een wereldwijd toonaangevend gediversifieerd chemiebedrijf dat zijn hoofdkantoor in Riyadh, Saudi-Arabië, heeft. We produceren een grote reeks uiteenlopende producten – van chemicaliën en kunststoffen tot agrarische meststoffen, metalen en specialiteiten in fabrieken van wereldschaal in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, het Midden-Oosten en het Aziatisch/Pacifisch gebied.

We ondersteunen onze klanten bij het herkennen en ontwikkelen van kansen op belangrijke eindmarkten, zoals bijvoorbeeld de bouw, medische apparatuur, verpakking, agrarische meststoffen, elektrische en elektronische apparatuur, transport en schone energie.

SABIC behaalde in 2016 een nettowinst van SR 17,8 miljard (US$ 4.8 miljard) bij een omzet van SR 132,8 miljard (US$ 35.4 miljard). Eind 2016 bedroegen de totale activa SR 316.9 miljard (US$ 84.5 miljard).
De totale productie in 2016 was 72.7 miljoen metrische ton.

SABIC heeft wereldwijd meer dan 35.000 mensen in dienst en is in meer dan 50 landen actief. Het bedrijf stimuleert en ondersteunt innovatie en vindingrijkheid – getuige de meer dan 12.191 octrooien die op onze naam staan – en beschikt over aanzienlijke onderzoeksfaciliteiten in de vorm van innovatiecentra in vijf belangrijke regio’s – de Verenigde Staten, Europa, het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië en Noordoost-Azië.

De Saudi-Arabische regering bezit 70 procent van de aandelen van SABIC en de resterende 30 procent wordt op de Saudische effectenbeurs verhandeld.

Voor meer informatie, bezoek www.sabic.com.

OVER AIRBORNE INTERNATIONAL

Airborne kent een lange traditie in het leveren van geavanceerde composietoplossingen voor industriële marktleiders in diverse sectoren. Als voorkeursleverancier ontwerpt, ontwikkelt, kwalificeert, produceert en onderhoudt Airborne samengestelde producten voor de meest veeleisende toepassingen. Op basis van deze ervaring ontwikkelt en bouwt Airborne flexibele en schaalbare productie machines. Deze bieden de mogelijkheid om tegen concurrerende prijzen composietstructuren te fabriceren in tal van industrieën wereldwijd. Het is Airborne's ambitie om hét toonaangevende fysieke en digitale platform te worden in gecombineerde en geautomatiseerde productietechnologieën, voor kleine tot middelgrote composietcomponenten. Airborne International heeft op dit moment meer dan 100 hooggekwalificeerde mensen in dienst en is gezien zijn groeipotentie sterk op de senior managementniveaus. Klanten van Airborne zijn bedrijven zoals GE, GD en Airbus.

Voor meer informatie, bezoek www.airborne.com.

Related images

 

Editorial enquiries

Aline Stanworth
SABIC

+31 164 29 2217
aline.stanworth@​sabic.com

Kevin Noels
Marketing Solutions NV

+32 3 31 30 311
knoels@​marketingsolutions.be

 

Also available in

 

Share

 

More news from