Omron

Omron ontwikkelt besturing voor machineautomatisering met kunstmatige intelligentie

- Real-time integratie van machinebesturing en kunstmatige intelligentie -

Omron Corporation (hoofdkantoor: Shimogyo-Ku, Kyoto. CEO: Yoshihito Yamada) maakte vandaag bekend een controller voor machineautomatisering te ontwikkelen, die met kunstmatige intelligentie (een AI-algoritme) voor zelflerende machines is uitgerust. Als eerste in zijn soort binnen de sector zorgt deze AI-controller voor real-time integratie van de AI-verwerkingsfunctie met de PLC-aansturing, die in microseconden de veranderingen in productielijnen en machines op de fabrieksvloer aanstuurt. De sensoren in het uitgebreide assortiment van Omron bewaken de status van installaties en processen en de controller stuurt ze veilig bij, voordat er onregelmatigheden kunnen optreden. De ingebouwde AI voorspelt afwijkende machinale bewegingen op basis van een aangeleerd causaal model.

Door de toenemende verschuiving over de afgelopen jaren naar steeds kleinere productseries en naar flexibele productie op optimale locaties over de hele wereld, ontstaat steeds meer vraag naar de introductie van kunstmatige intelligentie en het internet-of-things (IoT) op de fabrieksvloer. Hierdoor kunnen fabrikanten de tekorten aan geschoolde arbeidskrachten en stijgende loonkosten opvangen en tegelijkertijd de bezettingsgraad verhogen en voor een stabiele productie van kwaliteitsproducten zorgen. Voor een optimale benutting van de data in fabrieken waar de besturing in microseconden verloopt, moet de data op hoge snelheid en met grote precisie worden uitgewisseld (bijv. positie, trillingen en temperatuur) en nauwkeurig in de tijd worden gesynchroniseerd.

Door deze data te combineren, te analyseren en te verwerken, kan Omron snel op mogelijke machinefouten anticiperen en stilstand van de installatie en achteruitgang in productkwaliteit voorkomen. Tegelijkertijd brengt de snelle groei van het IoT een enorme hoeveelheid gegevens met zich mee, die steeds moeilijker allemaal naar de cloud kunnen worden verstuurd om door AI te worden geanalyseerd, ook al wordt de bandbreedte van het netwerk sterk vergroot. Een ander knelpunt in de introductie van IoT op de fabrieksvloer ontstaat door de vertraagde respons bij de datatransmissie in twee richtingen van sensoren, motoren en andere componenten naar en van de cloud, vooral omdat voor dergelijke installaties een onmiddellijke respons van cruciaal belang is.

In haar speurtocht naar oplossingen voor dergelijke problemen introduceert Omron 'intelligentie, door ICT ontwikkeld' op de fabrieksvloer. Omron integreert de kennis van geschoolde arbeidskrachten in de besturingen van installaties en processen. Hiervoor wordt een breed scala aan apparaten voor fabrieksautomatisering ingezet, die de geautomatiseerde productie voor IoT geschikt maken of er optimale AI-algoritmen in implementeren. De onder dit concept ontwikkelde en met AI uitgeruste controller moet afwijkende signalen in de installatie onmiddellijk opvangen. Dankzij de AI-algoritmen van de controller voor machineautomatisering kan deze uit de precieze detectie de herhaalde bewegingen van de machines leren, en zo feedback geven aan de bewaking en de real-time besturing van de machines .

De controller voor machineautomatisering in het productieproces gebruikt AI voor het volgende:

  1. Data van sensoren (bijv. vibraties en temperatuur) en uitgangssignalen van machinemotoren verzamelen en deze chronologisch en real-time verwerken;
  2. Real-time en op regelmatige of onregelmatige tijdstippen karakteristieke grootheden genereren, op basis van chronologische data;
  3. Karakteristieke hoeveelheidsgegevens verzamelen en na causale analyse data genereren op basis van een model van de lerende machine;
  4. Feedback verzenden om real-time de bewaking en de besturing bij te stellen op basis van die modelgegevens.

Om van de AI-technologie een praktisch hulpmiddel op de fabrieksvloer te maken, bevordert Omron de ontwikkeling van haar controllers, vision-sensoren en overige met kunstmatige intelligentie uitgeruste producten. Omron gaat AI en IoT gebruiken om de status van machines en processen te bewaken en productkwaliteit te waarborgen. Hiermee helpt zij haar klanten productieprocessen te realiseren die 'geen defecten produceren en niet stilvallen'. Vanaf de eerste levering van de controller aan enkele klanten in 2016 heeft Omron in haar eigen fabrieken en in die van haar klanten demonstratieprojecten lopen. Deze demo's richtten zich op het voorspellen en analyseren van afwijkende machinebewegingen en het vergroten van de kennis over de achterliggende relatie tussen oorzaak en gevolg. Introductie en serviceverlening zijn gepland voor 2018.

Na een lange periode van ontwikkeling en levering van fabrieksautomatiseringsapparatuur die van essentieel belang zijn voor zeer uiteenlopende fabrieken, blijft Omron met trots haar klanten nieuwe voordelen aanbieden. Verbeteringen die mogelijk werden door proactief gebruik van de meest geavanceerde informatietechnologie ter wereld, waaronder EtherCAT®, IO-Link en andere open netwerken. De uitgebreide kennis die Omron in meer dan twintig jaar implementatie van AI-algoritmen in machines heeft opgedaan, stelde hen in staat de tafeltennisrobot FORPHEUS te ontwikkelen.

FORPHEUS is de belichaming van Omrons kerntechnologie 'Sensing & Control + Think'. De slimme robotcoach maakt gebruik van kerntechnologieën zoals OKAO Vision, gezichts-/persoonsherkenning en de eerste on-board sensor ter wereld die is uitgerust met technologie die 'het aandachtsniveau van de bestuurder aanvoelt”. Met behulp van allerlei FA-apparatuur en robottechnologieën combineert Omron haar kennis over automatisering voor de fabrie'ksvloer met geavanceerde AI-algoritmen, en ondersteunt daarmee productiebedrijven die gebukt gaan onder stijgende loonkosten en een tekort aan personeel. Omron versnelt de transitie naar een 'fabrieksvloer van de toekomst', waarin 'machines menselijke vaardigheden en creativiteit tonen'.

* EtherCAT® is een geregistreerd handelsmerk en is gepatenteerde technologie, die wordt gelicentieerd door Beckhoff Automation GmbH in Duitsland.

Lezersvragen

Omron
Omron Europe B.V.
Wegalaan 67-69
2132 JD Hoofddorp
Netherlands
+31 (0)23 568 13 00
www.industrial.omron.eu
@omroneurope
http://www.linkedin.com/company/omron
http://www.facebook.com/omroneurope
http://www.youtube.com/omroneurope

Opmerkingen voor de redactie


Over Omron
Omron Corporation is een toonaangevend industrieel automatiseringsbedrijf dat gebruikmaakt van zijn kerntechnologieën voor detectie en besturing om het marktaandeel in diverse sectoren uit te breiden, zoals besturingscomponenten, elektronische componenten (o.a. voor de auto-industrie), sociale infrastructuur, gezondheidszorg en milieu. Omron is opgericht in 1933, heeft wereldwijd ongeveer 39.000 werknemers in dienst en levert producten en diensten aan meer dan 110 landen en regio's. In de sector industriële automatisering biedt Omron toegevoegde waarde door automatiseringstechnologieën aan te bieden die niet alleen zorgen voor innovatie van de productie, maar ook van producten en klantondersteuning. Ga voor meer informatie naar www.industrial.omron.nl

Related images

Omron ontwikkelt besturing voor machineautomatisering met kunstmatige intelligentie.

 

Editorial enquiries

Marion Beekhuizen
Omron

+31 6 1133 7151
marion.beekhuizen@​eu.omron.com

Diane van der Sanden
Omron

+31 6 2943 6751
diane.van.der.sanden@​eu.omron.com

Anouk Luykx
EMG

+31 164 317 017
aluykx@​emg-pr.com

 

 

Share

 

More news from